Festivalul de teatru școlar "Hai la teatru!" s-a mutat în mediul electronic
Dimensiune font:
Cea de-a XIV-a ediție a Festivalului de teatru școlar "Hai la teatru!", un eveniment de pionierat la nivel național, fusese programat pentru zilele de 23 și 24 martie. Totul era gata, zilele și orele la care urmau să evolueze tinerii artiști erau stabilite, broșurile erau tipărite, numai că a intervenit starea de urgență și distanțarea fizică. În noile condiții impuse pandemie, festivalul nu a mai putut reuni pe scenele Teatrului Luceafărul elevii creativi din întregul județ care s-au înscris în competiție. Așa încât organizatorii au decis ca ediția prezentă să fie finalizată online.
Numărul doritorilor să participe a fost și în 2020 impresionant. Cele trei secțiuni, pe categorii de vârste (clasele I-IV, V-VIII și IX-XII), au atras atenția a 52 de trupe, un total de 618 elevi coordonați de 67 de cadre didactice sau actori. Amatorii de teatru care s-au pregătit cu producții proprii provin din orașele Iași, Pașcani, Podu Iloaie, din localitățile Deleni, Poiana Șcheii, Chicerea, Țigănași, Țuțora, Țibănești, Fântânele, Satu Nou-Belcești, Victoria, Hodora, Valea Lupului, Miroslava, Șcheia, Șipote. Stimularea interesului prin manifestarea organizată de Teatrul Luceafărul a condus de-a lungul anilor la dezvoltarea impresionantă a acestei forme foarte atrăgătoare și utile de educație artistică și dezvoltare personală, teatrul școlar. Sunt trupe care vin de ani de zile - precum "Mooz" - Colegiul Național "Mihai Eminescu" Iași, Fenomenalii - Liceul Teoretic "Mihai Costin" Pașcani, "Kamadeva" - Liceul Tehnologic Agricol "Mihail Kogălniceanu", "Protheus" - Colegiul Economic Administrativ Iași etc. Dar și unele care sunt debutante: "Happy Actors" -Școala Gimnazială Deleni, "Armonia" - Școala Gimnazială Chicerea și "Așchiuță" - Școala Primară Poiana Șcheii. Din punct de vedere repertorial, preferați au fost autorii clasici, cu Ion Creangă, I.L. Caragiale, Frații Grimm, Charles Perrault, Ioan Slavici, Mihail Sadoveanu în fruntea listei. La clasele mai mari, atenția a fost atrasă de Aristofan, Molière, Eugen Ionescu, Garcia Lorca, Matei Vișniec.
"Ne-am adaptat la canonul pandemiei și am hotărât să răsplătim talentul și truda acestor iubitori ai artei teatrale, finalizând ediția 2020 într-un format la distanță. Juriul a vizionat înregistrările video primite pentru preselecție, a evaluat calitatea artistică a propunerilor, inventivitatea protagoniștilor și a decis lista premiilor. E foarte important pentru elevi și profesori ca orele de repetiții, eforturile creative de durată care au dus la aceste spectacole să se materializeze în distincții", a precizat Oltița Cîntec, directorul artistic al Teatrului Luceafărul, unul dintre membrii juriului, împreună cu Ioan Holban, director, și Ion Ciubotaru, regizor. .
Lista premiilor poate fi consultată pe site-ului Teatrului Luceafărul. Diplomele vor fi trimise în format electronic câștigătorilor, iar după data de 15 mai, în print, prin poștă.
Elena Dăscălița, coordonatoarea trupei "Fenomenalii" de la Liceul Teoretic "Miron Costin" din Pașcani, spunea într-un mesaj adresat Teatrului Luceafărul în legătura cu Festivalul, dar și cu inițiativa seriei de spectacole online "La distanță, dar în continuare împreună!": "Ne-a lipsit mult Festivalul «Hai la teatru!» Deși nu am ajuns pe scenă anul acesta, a venit scena la noi, prin intermediul spectacolelor online ale Teatrului Luceafărul, poate spre norocul nostru, întrucât sigur pentru noi ar fi fost mai greu de ajuns la Iași. Deci tot răul spre bine și, în cazul acesta, spre apropierea noastră de scenă prin intermediul ecranului. Vă mulțumim!". Maura ANGHEL
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau