Nicolae Ciucă, mesaj special de Ziua Independenței României
Dimensiune font:
Pe data de 10 mai se împlinesc 147 de ani de când România și-a declarat independența (1877). La această dată, Principele Carol I a semnat Declarația de Independență adoptată de Parlament cu o zi înainte, pe 9 mai. Cu acest prilej, președintele Senatului și al PNL, Nicolae Ciucă – general în rezervă – a transmis un mesaj emoționant pe pagina sa de socializare.
Nicolae Ciucă, mesaj special de Ziua Independenței României
”România își aniversează astăzi al 147-lea an de independență. Sărbătorirea acestui moment definitoriu pentru existența statului nostru a revenit la data de 10 mai, conform adevărului istoric. Pe 9 mai 1877, proiectul Declarației de Independență a fost votat de Parlament, iar a doua zi actul a fost semnat de principele Carol, producându-și efectele juridice.
Independența României a fost obținută prin jertfa de sânge a soldaților noștri, care au luptat cu curaj în Războiul de Independență. Eroii de la Plevna, Grivița, Smârdan, Rahova și Vidin merită recunoștința tuturor generațiilor care i-au succedat. Ca general, subliniez că intervenția armatei noastre a fost decisivă în 1877, după repetatele eșecuri rusești în fața liniilor defensive otomane.
Astăzi rememorăm și alte momente esențiale pentru istoria noastră, precum jurământul principelui Carol în 1866 și proclamarea Regatului României în 1881. Ziua de 10 mai marchează intrarea României în rândul civilizației europene, acesta fiind idealul național pentru care s-a luptat generația pașoptistă.
La mulți ani, România! La mulți ani, români!”, a scris Nicolae Ciucă pe pagina sa de Facebook.
Controversele legate de Ziua Independenței României: 9 sau 10 mai ?
De-a lungul anilor, s-au perpetuat controversele legate de data în care România și-a proclamat Independența. Chiar și în ziua de astăzi, mulți consideră că data de 9 mai este cea în care țara noastră a rupt lanțurile suzeranității otomane și a devenit independentă.
Însă istoria consemnează faptele așa cum s-au peterecut. Ziua 9 mai 1877 a fost data la care Mihail Kogălniceanu, ministrul de Externe de la acea vreme, a rostit celebrul discurs prin care afirma independența Romîniei, în Camera Deputaților.
În aceeași zi, ambele camere ale Parlamentului au adoptat o moțiune prin care se lua act de ruperea legăturilor României cu Poarta și se anunța independența absolută a României.
A doua zi, pe 10 mai, proclamația și totodată legea adoptată de legislativul român au fost contrasemnate de domnitorul Carol I. Așadar, în care dintre cele două zile (9 sau 10 mai) este sărbătorită, de fapt, independența României?
Răspunsul este oferit de istoricul prof. univ. dr. Adrian Cioroianu, fost ministru de externe și manager al Bibliotecii Naționale, în cadrul emisiunii „5 minute de istorie”, difuzată de TVR.
”Adevărul se află ascuns chiar în Constituția României din acel moment. Potrivit legii, domnitorul numea și revoca miniștrii și orice act al Suveranului trebuia validat apoi de ministrul de resort.
Cu alte cuvinte, pe 9 mai 1877, a avut loc citirea Declarației de Independență de către ministrul Kogălniceanu și, mai apoi, discutarea ei în Parlament.
Dar intrarea în vigoare a acestei Declarații s-a produs a doua zi, după ce, pe 10 mai, domnitorul Carol I a proclamat starea de independență.
Așadar, din punct de vedere legal, Ziua Independenței a fost în mod voit legată de ziua de 10 mai. Altfel spus, Kogălniceanu însuși a citit Declarația pe 9 mai, pentru a-i da ocazia lui Carol I să proclame independența a doua zi, pe 10 mai”, a explicat istoricul.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau