Palatul Cantacuzino, competiţie de orgoliu cu Peleşul Regelui Carol I
Dimensiune font:
Gheorghe Grigore Cantacuzino, zis Nababul, a lăsat posterității cea mai frumoasă și durabilă operă a sa, Palatul Cantacuzino de la Bușteni, terminat în 1911, o splendoare arhitecturală comparabilă cu Peleșul, dacă nu cumva mai frumoasă.
În primul rând, vorbim de perspectiva pe care o oferă castelul de pe Zamora, o perspectivă care îmbrățișează întreaga vale a Prahovei. Apoi, castelul de la Zamora integrează mai bine decât Peleșul stilul național. Aflat într-o competiție de orgoliu, dar în limite amicale, cu Regele Carol I, Nababul și-a dorit să dea o replică superioară Peleșului ridicat de rege începând cu 1873.
Povestea Castelului din Bușteni
Castelul Cantacuzino a fost casa uneia dintre cele mai prestigioase familii din România. Acești nobili aveau origini grecești și se mândreau chiar cu descendență bizantină. Ei au fost proprietarii inițiali ai terenului pe care astăzi se află Castelul Cantacuzino.
De fapt, acest teren a fost inițial un loc care găzduia o casă sau chilie de vânătoare veche. A fost un loc de odihnă pentru familia Cantacuzino, unde se opreau în drumul lor spre Brașov.
Castelul Cantacuzino a intrat în lumina reflectoarelor în secolul XX, când Prințul Gheorghe Grigore Cantacuzino a inițiat un ambițios proiect de reconstrucție. El era cel mai bogat om din România la acea vreme, precum și o figură foarte respectată în politică. A ocupat funcții importante, cum ar fi cea de judecător și chiar cea de prim-ministru al României.
Refacerea neo-românească a castelului a readus la viață valoarea sa istorică. Construcția a început în 1901 pe locul fostei chilii. Așezat la poalele muntelui Zamora, dimensiunea grandioasă și frumusețea împrejurimilor Castelului Cantacuzino l-au transformat într-o destinație deosebită.
Castelului Cantacuzino a preluat stilul neo-românesc, cu accente orientale și elemente italiene de renaștere. A fost proiectat de Grigore Cerchez, un cunoscut inginer civil și arhitect român.
A fost finalizat cu doar doi ani înainte de moartea Prințului Gheorghe și rămâne și astăzi unul dintre cele mai impresionante locuri de vizitat în România.
Cu o suprafață de aproximativ 3.000 de metri pătrați, a durat zece ani să se construiască în întregime Castelul Cantacuzino.
Unele dintre camerele de epocă din castel sunt încă intacte și sunt utilizate pentru a găzdui expoziții speciale.
Una dintre cele mai impresionante camere din Castelul Cantacuzino este Sala Mare de Bal. Aici se găsesc 12 portrete la dimensiune naturală ale membrilor familiei Cantacuzino pe o parte a peretelui, în timp ce pe partea opusă puteți admira stemele a 27 de familii conectate cu Cantacuzino într-un fel sau altul.
Decorat cu materiale scumpe și rare, castelul își păstrează încă ușile sculptate din stejar autentic de înaltă calitate, ferestrele cu geamuri colorate aduse din Veneția, șeminee decorate cu mozaicuri și foi de aur și parțial unele dintre picturile murale realizate de artiști vienez.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau