Poliția, apel pentru găsirea a sute de tablouri falsificate vândute de o galerie de artă din București. Falsurile erau semnate Tonitza, Grigorescu sau Luchian / Cum funcționa rețeaua
Dimensiune font:
Anchetatorii au pus sub sechestru aproape 300 de tablouri falsificate vândute de către o galerie de artă din București și fac apel către potențialii cumpărători ai unor astfel de opere de artă să sesizeze autoritățile. Falsurile purtau semnătura unor pictori precum Nicolae Tonitza, Nicolae Grigorescu, Camil Ressu sau Ștefan Luchian.
Conform unui comunicat transmis marți de Poliția Română, polițiștii Direcției de Investigare a Criminalităţii Economice, sub coordonarea șefului Secției de Urmărire Penală și Criminalistică din Parchetul General, au dispus măsuri asigurătorii asupra a 287 de tablouri, într-un dosar penal de înșelăciune, fals în înscrisuri sub semnătură privată, uz de fals și evaziune fiscală.
Potrivit sursei citate, în perioada martie 2020 – decembrie 2021, reprezentantul unei galerii de artă din București ar fi vândut creații artistice atribuite în mod nereal unor pictori români renumiți, precum Nicolae Tonitza, Nicolae Grigorescu, Camil Ressu sau Ștefan Luchian.
Pentru inducerea în eroare a cumpărătorilor, tablourile ar fi fost însoțite de certificate de expertiză întocmite de către un expert acreditat, în care se menționa în mod nereal că picturile care purtau, în fals, semnătura unor pictori celebri ar fi aparținut acestora.
Până în prezent, au fost audiați mai mulți cumpărători, care s-au constituit parte civilă în acest dosar, cu sume cuprinse între 2.500 de lei și 200.000 de lei.
"Informăm eventualii cumpărători care apreciază că au fost vătămați în ceea ce privește autenticitatea bunurilor mobile de semnificație artistică (tablouri) achiziționate prin intermediul galeriei de artă din București cu privire la faptul că au posibilitatea sesizării organelor de urmărire penală din cadrul Direcției de Investigare a Criminalității Economice – I.G.P.R. în conformitate cu prevederile Codul de Procedură Penală, pe adresa de e-mail economic@politiaromana.ro", a anunțat marți Poliția Română.
În acest dosar, în 16 decembrie 2021, anchetatorii au făcut zece percheziții la sediul unei instituții de cultură și la locuințele, respectiv sediile unor persoane fizice și juridice din București și îdin județele Iași și Botoșani. Perchezițiile au vizat identificarea tuturor lucrărilor artistice falsificate, precum și ridicarea unor documente financiar contabile, medii de stocare a datelor, înscrisuri și orice mijloace folosite în activitatea infracţională, mai precizează sursa citată.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau