Reprezentanții de la Direcția Copilului, anchetați pentru abuz în serviciu, după cazul fetei care a fost incendiată de vie
Dimensiune font:
Procurorul general, Gabriela Scutea, a dispus examinarea, privind abuz în serviciu, a conformării reprezentanţior Direcţiei de Protecţia Copilului Mehedinţi la pricedurile legale în cazul fetei de 17 ani din Mehedinţi care a fost incendiată de un bărbat pe care îl acuzase de viol, în condiţiile în care măsura internării tinerei într-un centru de plasament a fost revocată de aceştia după doar o zi. Totodată, în urma controlului dispus în ceea ce priveşte instrumentarea dosarului de viol, s-a stabilit că poliţiştii şi procurorii au acţionat corespunzător, dar nu au putut lua o măsură preventivă faţă de bărbat din cauza ”imposibilităţii obiective” de a administra probatoriul până la momentul în care fata a fost incendiată.
”Ca urmare a controlului dispus privind celeritatea şi rolul activ în efectuarea urmăririi penale în cauză, procurorul general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a dispus examinarea sub aspectul infracţiunii de abuz în serviciu a conformării reprezentanţilor DGASPC Mehedinţi la procedurile legale şi la obiectivul interesului superior al minorului, în condiţiile revocării măsurii internării într-un centru de plasament în regim de urgenţă după doar o zi”, arată reprezentanţii Parchetului General, după controlul dispus privind dosarul înregistrat la Parchetul de pe lângă Judecătoria Vânju Mare ca urmare a plângerii formulate de adolescenta care a fost ulterior victima unei tentative de omor prin incendiere în judeţul Mehedinţi.
Potrivit sursei citate, în urma controlului nu au fost stabilite elemente de natură a reţine gestionarea necorespunzătoare a cauzei de către organele de poliţie şi de către procurorul care a supravegheat cercetările, actele de urmărire penală necesare stabilirii unui plan de anchetă fiind efectuate de îndată.
”Neluarea unei măsuri preventive faţă de persoana vizată de plângerea penală a fost determinată de imposibilitatea obiectivă de a administra probatoriul necesar până la data săvârşirii prin incendiere a tentativei de omor asupra minorei, expertiza medico-legală nefiind finalizată la momentul respectiv, iar dispunerea unei măsuri preventive neputând fi bazată exclusiv pe existenţa unei plângeri penale. Intervalul de la formularea plângerii până la săvârşirea tentativei de omor prin incendiere a persoanei vătămate a fost de 74 de ore, timp în care, având în vedere riscurile pentru minoră decurgând din acţiunile anterioare ale persoanei vizate, organele de urmărire penală au solicitat DGASPC Mehedinţi luarea măsurii de protecţie a internării în regim de urgenţă”, transmit reprezentanţii Parchetului General.
În 15 iunie, procurorul general, Gabriela Scutea, a cerut un control privind instrumentarea dosarului de la Parchetul de pe lângă Judecătoria Vânju Mare deschis după ce tânăra de 17 ani din Mehedinţi care a fost incendiată de un bărbat l-a acuzat pe acesta de viol. "Scopul controlului îl constituie clarificarea demersurilor realizate de la formularea plângerii şi până în data de 12 iunie 2020, în special în ceea ce priveşte actele referitoare la persoana vizată de acuzaţii", arăta procurorul general, care a solicitat şi Poliţiei Române să facă verificări la subunităţile sale.
"În contextul interesului generat în spaţiul public de cauza privind minora victimă a tentativei de omor prin incendiere din judeţul Mehedinţi, precizez că, pe baza informării preliminare transmise de Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Craiova, am dispus efectuarea unui control cu privire la instrumentarea dosarului Parchetului de pe lângă Judecătoria Vânju Mare în care au fost formulate acuzaţii de viol. Scopul controlului îl constituie clarificarea demersurilor realizate de la formularea plângerii şi până în data de 12 iunie 2020, în special în ceea ce priveşte actele referitoare la persoana vizată de acuzaţii", se arăta în mesajul procurorului general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.
Procurorul general menţiona că a cerut şi Poliţiei Române să facă verificări la subunităţile sale.
"Indiferent de vârsta persoanei vătămate, luarea în mod imediat a tuturor măsurilor investigative specifice anchetării infracţiunilor contra libertăţii şi integrităţii sexuale este imperativă. Aceasta se aplică deopotrivă în cauzele în care urmărirea este efectuată de către procuror sau în cele în care procurorul supraveghează activitatea poliţiei judiciare. De aceea, pentru un cadru complet al constatărilor şi pentru realizarea atribuţiilor de conducere a activităţii poliţiei judiciare, am solicitat şi IGPR efectuarea verificărilor la nivelul subunităţilor acestuia", scria în mesajul Gabrielei Scutea.
Incidentul s-a produs în localitatea Dârvari, judeţul Mehedinţi. Bărbatul în vârstă de 45 de ani fusese condamnat la închisoare pe viaţă pentru uciderea a cinci oameni şi eliberat după 25 de ani de detenţie. El revenise din Olanda şi ar fi trebuit să se afle în autoizolare.
Bărbatul nu era din localitate, iar autorităţile locale spun că a ajuns la Dârvari după ce un fost coleg de detenţie i-a permis să locuiască în casa sa şi să aibă în grijă imobilul.
Bărbatul şi victima sa ţineau legătura pe reţelele de socializare, spun apropiaţii fetei.
În 11 iunie, fata l-a reclamat pe bărbat pentru viol, însă examenul medico-legal nu a confirmat faptul că tânăra ar fi suferit leziuni ca urmare a unei agresiuni sexuale, susţin surse judiciare. În urma reclamaţiei, fata, care stătea cu o bunică şi cu fratele ei mai mic, a fost dusă într-un centru de protecţie socială, de unde a fost scoasă de către familie.
Ulterior, bărbatul a întâlnit-o şi i-a dat foc, după ce a turnat benzină pe ea. Fratele fetei a fost cel a sărit să stingă flăcările. Bărbatul a fost arestat preventiv pentru tentativă de omor.
Fata a fost transferată la Spitalul ”Grigore Alexandrescu” din Bucureşti.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau