Miercuri, lira turcească s-a prăbușit spre un nou minim record, din cauza creșterii inflației și a alor probleme economice, după o cădere de 15% marți, provocată de intervenția președintelui Tayyip Erdogan în apărarea recentelor tăieri de dobândă, transmite Reuters.
Lira s-a depreciat miercuri dimineață până la 13,15 față de dolar, înainte de a reveni la 13,05. Marți atinsese un minim istoric de 13,45.
Moneda a atins minime record în 11 ședințe consecutive, ducând corecția de la începutul anului și până acum la 43%, cu un declin de aproape 24% de la începutul săptămânii trecute.
"Războiul economic de independență" al lui Erdogan
În ciuda faptului că Erdogan a apărat politica monetară a băncii centrale și a promis că va câștiga "războiul economic de independență", fiind mult criticat de cei care cer măsuri pentru a inversa deprecierea monedei, inclusiv de unii economiști de top.
Nu a existat nicio aluzie la o intervenție pentru a opri prăbușirea. Banca centrală a declarat marți că ar putea face acest lucru doar în anumite condiții, în condițiile unei "volatilități excesive".
"Cu rata de schimb de astăzi, inflația oficială ar putea depăși 30% în lunile următoare. Cu rata actuală a depozitelor, acest lucru înseamnă o rată reală a dobânzii de -15%", a scris pe Twitter fostul economist-șef al băncii centrale, Hakan Kara.
"Dacă nu se iau urgent măsuri, sistemul financiar nu va mai face față", a adăugat el.
Inflația devine explozivă
Erdogan a exercitat presiuni asupra băncii centrale pentru a intra într-un un ciclu agresiv de relaxare monetară care are ca scop, spune el, stimularea exporturilor, investițiilor și locurilor de muncă - chiar dacă inflația urcă vertiginos la aproape 20%, iar deprecierea monedei se accelerează, afectând grav veniturile reale ale turcilor.
Mulți economiști au calificat reducerile de rate drept nesăbuite, în timp ce politicienii din opoziție au făcut apel la alegeri imediate.
După o întâlnire între Erdogan și guvernatorul băncii centrale, Sahap Kavcioglu, banca a emis o declarație în care a afirmat că vânzarea de lire turcești efectuată de investitori a fost "nerealistă și complet detașată" de fundamentele economice.
Corecția de marți a fost cea mai mare scădere a lirei de la punctul culminant al crizei valutare din 2018, care a dus la o recesiune puternică și a adus trei ani de creștere economică sub așteptări și o inflație de două cifre.
Banca centrală a redus dobânzile cu un total de 400 de puncte de bază din septembrie, lăsând randamentele reale profund negative, în timp ce aproape toate celelalte bănci centrale au început să înăsprească măsurile monetare contra inflației în creștere sau se pregătesc să facă acest lucru.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<>
Adauga comentariul tau