Impozitarea multinaționalelor: Acord istoric între 136 de țări pentru o rată stabilită la 15%
Dimensiune font:
O sută treizeci și șase de țări au convenit să impună un impozit minim de 15% multinaționalelor, a anunțat OCDE vineri, după întâlnirile din Irlanda, Estonia și Ungaria, potrivit AFP.
"Reforma majoră a sistemului fiscal internațional finalizată astăzi la OCDE va asigura aplicarea unei cote minime de impozitare de 15% companiilor multinaționale din 2023", a declarat OCDE într-un comunicat, salutând un acord „istoric”.
Aceste 136 de țări, care reprezintă 90% din PIB-ul global, vor putea genera venituri suplimentare de aproximativ 150 de miliarde de euro datorită acestui impozit minim, subliniază OCDE.
Kenya, Nigeria și Sri Lanka, asociate negocierilor care au inclus 140 de țări, nu se numără printre țările semnatare. Pakistanul, totuși inclus într-o listă anterioară a țărilor semnatare, nu se mai află în acordul de vineri.
„Politica fiscală internațională este un lucru complex, dar limbajul acordului de astăzi maschează simplitatea și amploarea problemelor”, a răspuns secretarul Trezoreriei SUA,
Janet Yellen, salutând această „realizare”. „Acesta este un mare pas înainte pentru ca sistemul nostru fiscal să fie mai echitabil”, a salutat președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen.
Cu cât ar urma să fie taxate marile corporații
„Pilonul 1” al acordului constă în redirecţionarea unei părţi a impozitului pe profit plătit de multinaţionale către ţările denumite „de piaţă”, adică ţările unde-şi desfăşoară activităţile.
Aşadar, impozitul nu va mai fi datorat doar acolo unde multinaţionalele şi-au înregistrat sediile şi reuşeau astfel prin practicile de optimizare fiscală să plătească impozite mai mici.
Sunt avute în vedere mai ales companiile cu cifre de afaceri la nivel mondial de peste 20 de miliarde de euro şi cu o rată a profitului de peste 10%.
Obiectivul este ca societăţile multinaţionale şi în special acelea din sectorul digital, care au beneficiat mult de pe urma pandemiei, să nu mai plătească impozite derizorii în raport cu veniturile lor.
„Pilonul 2” corespunde stabilirii unui impozit efectiv minim de cel puţin 15% asupra profitului companiilor multinaţionale.
Un stat va putea taxa profiturile obţinute în străinătate de o companie înregistrată în acel stat de origine dacă ea a fost impozitată în străinătate cu un procent inferior acestui prag minim, pentru a fi compensată astfel diferenţa.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau