Anii 2015-2021, probabil cei mai calzi 7 ani înregistrați vreodat
Dimensiune font:
Cei șapte ani din 2015 până în 2021 vor fi probabil cei mai calzi din istorie, a declarat duminică Organizația Meteorologică Mondială (OMM), descriind un climat global care intră pe „teritoriu neexplorat”, relatează AFP.
Acest raport anual privind starea climei „dezvăluie că planeta noastră se transformă sub ochii noștri”, a comentat secretarul general al ONU Antonio Guterres, „de la adâncurile oceanului până la vârfurile munților, sub efectul inexorabil al topirii ghețarilor și a fenomenelor meteorologice extreme, pe toată planeta, ecosistemele și populațiile planetei sunt periclitate”.
Conferința COP26 despre climă, care s-a deschis duminică pentru două săptămâni la Glasgow (Scoția) trebuie să „marcheze un punct de cotitură decisiv pentru umanitate, precum și pentru planetă”, a adăugat el într-un comunicat.
În primele nouă luni ale anului 2021, temperatura medie a crescut cu aproximativ + 1,09 ° C față de epoca preindustrială.
Din cauza impactului unui fenomen, La Niña, care a scăzut temperaturile la începutul anului, 2021 nu va doborî niciun record, dar cu toate acestea este foarte „probabil” să se situeze în continuare pe locurile 5-7. Și probabil ultimii șapte ani să fie din nou cei mai calzi din istorie. Cel mai cald rămâne 2016.
Creșterea temperaturii medii în ultimii 20 de ani (2002-2021), depășește, pentru prima dată, pragul simbolic de + 1 ° C.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau