BNR nu a mai putut să ignore presiunile din piață
Dimensiune font:
* săptămâna trecută a fost una dintre cele mai negative cu care s-a întâlnit leul în ultimii 30 de ani * totuși, vicepremierul Raluca Turcan a declarat că nu există nicio legătură între evoluţia economiei româneşti, criza politică şi deprecierea leului, politicianul punând creşterea istorică a euro în raport cu leul pe seama contextului internaţional.
Recordurile istorice au curs, săptămâna trecută, unul după altul, semn că BNR nu a mai putut să ignore presiunile din piață.
Joi și vineri cursul euro a atins două noi maxime, de 4,7834 lei, respectiv 4,8026 lei, ceea ce deschide drumul către noile rezistențe majore, cele de la 4,85 și 4,9 lei. Comparativ cu finalul lui decembrie aprecierea este de peste 2,3 bani.
Cotațiile euro au crescut puternic în cursul nopții de joi spre vineri pe piețele externe, astfel că tranzacțiile din cea locală s-au realizat la sfârșitul perioadei în culoarul 4,796 – 4,808 lei, cu închiderea la 4,798 lei, iar cotația stabilită de BCE a fost de 4,8040 lei.
Pentru Florin Cîțu, mișcările de joi erau unele marginale, el precizând pe o rețea de socializare că „zlotul, forintul se depreciază pentru că sunt câteva mişcări de fluxuri internaţionale. Doar trompetele PSD-iste văd altceva”. Vineri, însă, după depășirea pragului de 4,8 lei, postările au lipsit.
Fiecare ședință a săptămânii abia încheiate a adus câte un nou record pentru dolar. Vineri, media a fost stabilită la 4,4462 lei, mai sus cu aproape 19 bani față de sfârșitul lui 2019.
Moneda elvețiană s-a apreciat la 1,061 – 1,065 franci/euro, astfel că media ei a crescut de la 4,4844 lei, la începutul perioadei, la 4,5258 lei, la finalul ei, maxim al ultimilor cinci ani, și se apropie de recordul istoric de 4,5817 lei atins în 23 ianuarie 2015. De la sfârșitul lui 2019, creșterea francului este de aproape 12,3 bani.
Lira sterlină a fluctuat între 5,7074 și 5,7511 lei, maxim al ultimilor trei ani și jumătate, cea de vineri fiind stabilită la 5,7406 lei.
Uncia de aur a încheiat săptămâna pe piețele specializate la 1.626 – 1.648 dolari, astfel că prețul gramului de aur a urcat vineri de la 229,4268 la 233,5122 lei, al șaptele record consecutiv al lunii februarie.
Tendința de scădere a inflației, anunțată recent de guvernatorul Mugur Isărescu, este semnalizată și de evoluția descendentă a indicilor ROBOR. La începutul săptămânii BNR a atras de la băncile comerciale circa 4,4 miliarde lei, printr-o operațiune de tip repo, la o dobândă de 2,50%, egală cu cea de politică monetară.
Indicele ROBOR la trei luni, în funcţie de care sunt calculate dobânzile la majoritatea creditelor în lei, a încheiat săptămâna la 2,99%, minim care se ma înregistra la finalul lui noiembrie. Indicele la șase luni, folosit la calcularea ratelor la creditele ipotecare, a coborât la 3,11%, nou minim al ultimelor două luni, iar indicele la 12 luni a alunecat de la 3,19%.
Perechea euro/dolar a scăzut de la maximul de luni de 1,0851 la 1,0778 dolari, minim al ultimilor aproape trei ani. Publicarea unor indicatori economici pozitivi din zona euro a produs vineri o creștere la 1,0784 – 1,0864 dolari, bursele americane închizând la 1,0848 dolari.
Volatilitatea bitcoin a fost mare, cotațiile mișcându-se pe platformele specializate în culoarul 9.400 – 10.300 dolari.
Raluca Turcan: „Nu există o legătură cu evoluţia economiei româneşti
Vicepremierul Raluca Turcan a fost întrebată, sâmbătă, într-o conferinţă de presă, cum comentează creşterea istorică a monedei europene, care duce la creşterea preţurilor pentru români, aceasta afirmând că este o „fluctuaţie temporară” şi nu are legătură cu evoluţia economiei româneşti. „Creşterea punctuală a euro (...) este o fluctuaţie temporară. De altfel, cu câteva zile înainte leul ajunsese să se consolideze la o valoare favorabilă. Din nefericire, în contextul internaţional al fluctuaţiilor de cerere şi ofertă a avut de suferit şi leul românesc. Am avut o discuţie cu ministrul finanţelor şi a apreciat clar că această scădere a leului din ultimele zile nu are nicio legătură cu evoluţia economiei româneşti, contextul economic al României, ci a fost generat strict de evoluţia euro în întreaga regiune”, a răspuns Turcan.
Aceasta susține faptul că nu există nicio legătură între scăderea leului și situaţia politică instabilă. „Nu există nicio legătură. În secunda zero în care Guvernul a fost demis şi am anunţat alegeri anticipate, leul a avut cea mai bună evoluţie şi atunci s-a simţit semnalul existent în piaţă cu privire la raportarea la contextul politic din momentul respectiv şi la aşteptarea legată de alegeri anticitate. Aşadar, răspicat, nu există nicio legătură între ceea ce se întâmplă în momentul de faţă în România şi aşteptarea de alegeri anticipate şi deprecierea punctuală a euro generată de contextul financiar regional”, a spus vicepremierul.
Moneda europeană a atins un nou maxim istoric în raport cu leul, vineri, cursul afişat de Banca Naţională fiind de 4,8026 lei/euro, în creştere faţă cotaţia de joi, de 4,7834 lei euro, precedentul maxim istoric. Daniel BACIU
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau