Una dintre cele mai sănătoase legume de pe Pământ - Sfecla roșie: proprietăți şi beneficii
Dimensiune font:
Una dintre cele mai sănătoase legume de pe Pământ - Sfecla roșie: proprietăți şi beneficii
Despre sfecla roșie
Sfecla roșie a câștigat în popularitate ca super-aliment. Studii recente susțin că sfecla și sucul de sfeclă roșie pot îmbunătăți performanțele atletice, pot reduce tensiunea arterială și pot crește fluxul sanguin atât de mult încât un număr tot mai mare de sucuri și băuturi încorporează acum acest aliment nutritiv. Sfecla roșie provine din aceeași familie cu sfecla de zahăr. Cu toate acestea, este diferită din punct de vedere genetic și nutrițional.
Proprietățile sfeclei roșii
Frunzele și rădăcinile de sfeclă sunt pline de nutrienți, inclusiv antioxidanți, care luptă împotriva deteriorării celulelor și reduc riscul de boli de inimă. Sfecla este una dintre puținele legume care conțin betalaine, un antioxidant puternic care dă sfeclei roșii culoarea ei vibrantă. Betalainele reduc inflamația și pot ajuta la protejarea împotriva cancerului și a altor boli.
Sfecla roșie poate adăuga, de asemenea, următoarele vitamine și minerale în dieta unei persoane. vitamina C, vitamina A , folat, magneziu, fosfor, calciu, fier, tiamină, riboflavină, vitamina B6, cupru, seleniu.
Beneficiile consumului de sfeclă roșie
Creșterea rezistenței
Sfecla roșie și sucul acesteia ajută inima și plămânii să funcționeze mai bine în timpul exercițiilor fizice. Oxidul nitric din sfeclă crește fluxul sanguin către mușchi. Unii atleți mănâncă sfeclă roșie sau beau suc de sfeclă atunci când fac exerciții fizice pentru a-și îmbunătăți performanțele sportive.
Sfecla roșie previne bolile de inimă și accidentele vasculare cerebrale
Sfecla roșie este bogată în folat (vitamina B9) care ajută celulele să crească și să funcționeze. Folatul joacă un rol cheie în controlul deteriorării vaselor de sânge, ceea ce poate reduce riscul de boli de inimă și de accident vascular cerebral.
Sfecla roșie scade tensiunea arterială
Sfecla roșie este bogată în mod natural în nitrați, care sunt transformați în oxid nitric în organism. Acest compus scade tensiunea arterială prin faptul că determină vasele de sânge să se relaxeze și să se lărgească.
Stimulează sistemul imunitar
Sfecla roșie este bogată în fibre și promovează creșterea bacteriilor bune din intestin. Având o mulțime de bacterii sănătoase în sistemul digestiv ajută la combaterea bolilor și la stimularea sistemului imunitar. Fibrele îmbunătățesc, de asemenea, digestia și reduc riscul de constipaţie. Sfecla roșie în sarcină este considerată foarte utilă. Are o mulțime de substanțe nutritive care mențin sănătatea mamei și a copilului. Cu toate acestea, este recomandat să fie consultat medicul pentru a discuta despre planul alimentar pe timp de sarcină.
Ajută la combaterea inflamației
Sfecla roșie conține pigmenți numiți betalaine, care posedă o serie de proprietăți antiinflamatorii. Acest lucru ar putea fi benefic pentru mai multe aspecte ale sănătății, deoarece inflamația cronică a fost asociată cu afecțiuni precum obezitatea, bolile de inimă, bolile hepatice și cancerul. S-a demonstrat, de asemenea, că sucul și extractul de sfeclă roșie reduc inflamația rinichilor. Cu toate acestea, sunt necesare mai multe studii la om pentru a determina dacă savurarea sfeclei în cantități normale în cadrul unei diete sănătoase poate oferi aceleași beneficii antiinflamatorii.
Sfecla roșie poate sprijini sănătatea creierului
Funcțiile mentale și cognitive scad în mod natural odată cu vârsta, ceea ce poate crește riscul de tulburări neurodegenerative precum demenţa. Nitrații din sfeclă pot îmbunătăți funcția cerebrală prin promovarea dilatării vaselor de sânge și, astfel, prin creșterea fluxului sanguin către creier.
S-a demonstrat că sfecla roșie îmbunătățește fluxul sanguin către lobul frontal al creierului, o zonă asociată cu gândirea de nivel superior, cum ar fi luarea deciziilor și memoria.
Utilizarea sfeclei roșii
Oamenii pot prăji, găti la aburi, fierbe sau pune la murat sfecla roșie. De asemenea, se poate consuma și crudă. Câteva modalități de utilizare a sfeclei roșii pentru ca a obține beneficiile nutriționale ale sfeclei în moduri gustoase sunt:
• Sucul de sfeclă roșie se poate amesteca cu portocale proaspete, mentă, ananas sau mere, lămâie și ghimbir. Poate fi strecurat după aceea pentru o textură mai fină.
• Sfecla poate fi rasă sau feliată și adăugată în salata de varză sau orice salată, în general.
• Sfecla roșie se poate prăji și se poate mânca apoi cu brânză de capră.
Cum se alege o sfeclă roșie? Ea trebuie să fie grea pentru dimensiunea sa și să nu prezinte semne de deteriorare a suprafeței. Dacă o sfeclă are încă frunzele verzi, acestea trebuie să arate proaspete și nu ofilite.
Contraindicații pentru consumul de sfecla roșie
Consumul de suc de sfeclă roșie poate duce la urină sau scaune de culoare roșie, violet sau roz. Deși acest lucru poate părea alarmant, nu ar trebui să fie un motiv de îngrijorare medicală. Cei care au probleme gastrointestinale sau sindromul colonului iritabil pot avea tulburări de stomac după ce consumă suc de sfeclă roșie.
Sfecla roșie este foarte hrănitoare. Cu toate acestea, oamenii ar trebui să ia în considerare modelul lor general de alimentație atunci când analizează efectele dietei lor asupra sănătății. Pentru o stare de sănătate bună, este cel mai bine să urmeze o dietă care să includă o gamă largă de alimente și nutrienți.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau