Cât câștigă salariații după majorarea salariului minim

1salarii

Dimensiune font:

| 12-06-2024 09:15

Salariaţii încadraţi cu salariu minim brut pe ţară vor înregistra o creştere a salariului net de la 2.079 de lei la 2.363 de lei pe lună, în urma majorării salariului minim brut la 3.700 de lei de la 1 iulie. Pe de altă parte, pentru angajatori această măsură aduce costuri operaţionale mai mari pentru că sunt obligaţi să plătească contribuţii sociale obligatorii (CAS şi CASS) la nivelul unui salariu minim brut pe ţară pentru toţi salariaţii care înregistrează, într-o lună, venituri sub salariul minim brut.

Prin urmare, angajatorii vor avea costuri operaţionale mai mari, în special în cazul unui număr ridicat de angajaţi încadraţi cu salarii sub minimul pe economie şi cu timp parţial de lucru, susține cei de la Deloitte Romania, una dintre cele mai importante organizații care oferă servicii de audit, consultanță fiscală și juridică, consultanță în managementul riscului.

 Odată cu creşterea salariului minim brut pe ţară, se modifică şi valoarea deducerii de bază care este aplicată salariaţilor la locul de muncă unde au declarată funcţia de bază, în limita unui venit lunar brut de până la 2.000 de lei peste nivelul salariului de bază minim brut pe ţară garantat în plată

Decizia majorării salariul minim brut a fost adoptată în data de 6 iunie 2024, prin Hotărârea de Guvern 598/2024 şi se referă la majorarea salariului de bază minim brut pe ţară, fără indemnizaţii, sporuri şi alte adaosuri. Măsura a fost completată, în data de 7 iunie 2024, cu Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului 59/2024, care prevede creşterea de la 200 de lei/lună la 300 de lei/lună a sumei din salariul lunar pentru care nu se datorează impozit pe venit şi contribuţii sociale obligatorii. Aşadar, salariaţii care îndeplinesc condiţiile prevăzute de lege vor beneficia în continuare, până la finalul anului 2024 (scutirea fiind valabilă doar pe parcursul anului în curs) de această facilitate fiscală, precizează sursa citată. „Un prim efect al acestor măsuri constă în faptul că salariaţii încadraţi cu salariul minim brut pe ţară vor înregistra o creştere a salariului net de la 2.079 de lei la 2.363 de lei pe lună. În plus, odată cu creşterea salariului minim brut pe ţară, se modifică şi valoarea deducerii de bază care este aplicată salariaţilor la locul de muncă unde au declarată funcţia de bază, în limita unui venit lunar brut de până la 2.000 de lei peste nivelul salariului de bază minim brut pe ţară garantat în plată. Astfel, valoarea maximă ce poate fi dedusă din salariul net lunar creşte de la 660 de lei la 740 de lei, fără a lua în considerare numărul de persoane aflate în întreţinere. În cazul în care un salariat are una sau mai multe persoane în întreţinere, deducerea personală de bază creşte în funcţie de numărul acestora, putând ajunge la maximum 1.665 de lei în cazul salariaţilor cu patru sau mai multe persoane aflate în întreţinere”, se arată în materialul realizat de consultanţii Deloitte.

Pe de altă parte, pentru angajatori această măsură aduce costuri operaţionale mai mari pentru că sunt obligaţi să plătească contribuţii sociale obligatorii (CAS şi CASS) la nivelul unui salariu minim brut pe ţară pentru toţi salariaţii care înregistrează, într-o lună, venituri sub salariul minim brut. „Aşadar, creşterea acestuia la 3.700 de lei pe lună implică automat şi majorarea bazei de calcul pentru aceste contribuţii sociale obligatorii. Prin urmare, angajatorii vor avea costurile operaţionale mai mari, în special cei cu un număr ridicat de angajaţi încadraţi cu salarii sub minimul pe economie şi cu timp parţial de lucru, deoarece vor fi nevoiţi să aloce fonduri suplimentare pentru plata diferenţei de contribuţii sociale generate de majorarea salariului minim brut garantat în plată la nivel naţional”, subliniază documentul.

Pentru salariaţii care obţin venituri mai mici decât salariul minim net pe economie, popririle se pot aplica numai asupra sumei care depăşeşte jumătate din acest plafon, conform art. 729 alin. (3) din Codul de procedură civilă.

 

dată cu majorarea salariului minim brut pe ţară, va creşte şi partea „protejată” în cazul popririlor, respectiv valoarea netă rămasă salariaţilor, după aplicarea popririlor.

Întrucât baza de calcul a indemnizaţiilor de concediu medical este limitată la 12 salarii minime brute pe ţară lunar, prin majorarea salariului minim pe economie se va mări, implicit, şi plafonul prevăzut de lege în acest sens. Salariaţii pot primi o indemnizaţie de concediu medical de până la 44.400 de lei lunar (brut), în creştere de la 39.600 de lei lunar, cât era plafonul anterior. „Majorarea salariului minim brut pe ţară nu impune angajatorilor încheierea unui act adiţional la contractul individual de muncă, întrucât, potrivit art. 17 alin. (5) din Codul muncii, încheierea unui act adiţional nu este necesară atunci când modificarea este prevăzută în mod expres de lege sau în contractul colectiv de muncă aplicabil. Dincolo de implementarea punctuală a majorării salariului minim brut la nivel naţional, angajatorii trebuie să analizeze în ce măsură plata unor salarii mai mari angajaţilor încadraţi cu salariul minim pe economie va presupune ajustarea corespunzătoare a salariilor pentru ceilalţi angajaţi, ale căror salarii se situează deja la acest nivel, respectiv la unul superior. În concluzie, majorarea salariului minim brut pe economie de la 3.300 de lei la 3.700 de lei şi creşterea sumei pentru care nu sunt datorate taxe salariale de la 200 la 300 de lei/lună au multiple implicaţii asupra angajatorilor. Prin urmare este important ca aceştia să opereze ajustările necesare în sistemele de calcul salarial în timp util şi cu o atenţie sporită, luând în considerare toate elementele care sunt influenţate de aceste modificări legislative. Doar în acest fel, specialiştii de salarizare vor asigura acurateţea calcului salarial”, consideră reprezentanţii companiei de consultanţă. Raluca STROE

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua
ULTIMA ORA
BANCUL ZILEI

05:20

1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Grumazesti, sat Grumazesti, comuna Grumazesti, Str. Principala nr. 1, judetul Neamt, telefon 0233.786.059, fax 0233.786.364, e-mail: primariagrumazestineamt@yahoo.com, cod fiscal 2614198. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie inchiriat: Teren identificat cu sola 31, parcela 712 al comunei Grumazesti, in suprafata de 235 mp, teren curti constructii, situat in intravilan sat Topolita, comuna Grumazesti, F.N., judetul Neamt, apartinand domeniului privat al Comunei Grumazesti, conform H.C.L. Grumazesti nr. 63/30.05.2024 si O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: prin cerere scrisa, transmisa prin mijloace electronice sau depusa in format fizic inregistrata la Comuna Grumazesti -Registratura. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul institutiei de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Comuna Grumazesti -Registratura, sat Grumazesti, str. Principala nr. 30, comuna Grumazesti, judetul Neamt. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: Gratuit. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 19.06.2024, ora 10.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 28.06.2024, ora 14.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Grumazesti -Registratura, sat Grumazesti, comuna Grumazesti, Str. Principala nr. 30, judetul Neamt, cod postal 617235. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: 1 exemplar original, in doua plicuri sigilate, unul exterior si unul interior. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 01.07.2024, ora 09.00, Comuna Grumazesti, sat Grumazesti, comuna Grumazesti, Str. Principala nr. 30, judetul Neamt, cod postal 617235. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Tribunalul Neamt, Piatra-Neamt, Bd. Decebal nr. 5, judetul Neamt, cod postal 610012, telefon 0233.212.717, fax 0233.232.363, e-mail: tr-neamt@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 06.06.2024.
1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Grumazesti, sat Grumazesti, comuna Grumazesti, Str. Principala nr. 1, judetul Neamt, telefon 0233.786.059, fax 0233.786.364, e-mail: primariagrumazestineamt@yahoo.com, cod fiscal 2614198. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie inchiriat: Teren identificat cu sola 31, parcela 712 al comunei Grumazesti, in suprafata de 152 mp, teren curti constructii, situat in sat Topolita, comuna Grumazesti, F.N., judetul Neamt, apartinand domeniului privat al Comunei Grumazesti, conform H.C.L. Grumazesti nr. 63/30.05.2024 si O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: prin cerere scrisa, transmisa prin mijloace electronice sau depusa in format fizic inregistrata la Comuna Grumazesti -Registratura. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul institutiei de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Comuna Grumazesti -Registratura, sat Grumazesti, comuna Grumazesti, Str. Principala nr. 30, judetul Neamt. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: Gratuit. 3.4.Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 19.06.2024, ora 10.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 28.06.2024, ora 14.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Grumazesti -Registratura, sat Grumazesti, comuna Grumazesti, Str. Principala nr. 30, judetul Neamt, cod postal 617235. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: 1 exemplar original, in doua plicuri sigilate, unul exterior si unul interior. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 01.07.2024, ora 11.00, Comuna Grumazesti, sat Grumazesti, comuna Grumazesti, Str. Principala nr. 30, judetul Neamt, cod postal 617235. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Tribunalul Neamt, Piatra-Neamt, Bd. Decebal nr. 5, judetul Neamt, cod postal 610012, telefon 0233.212.717, fax 0233.232.363, e-mail: tr-neamt@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 06.06.2024.
PNRR: UAT Municipiul Suceava implementează proiectul „Înfiinţarea a 2 centre de colectare prin aport voluntar în  Municipiul Suceava”
24/06/2024 10:20

 COMUNICAT DE PRESĂ ”PNRR: Fonduri pentru Romania modernă si reformată!”   Numele proiectului de investiţie:  Înfiinţarea a 2 centre de colectare prin aport voluntar in ...

MAI MULȚI COPII ȘI ADOLESCENȚI AU BENEFICIAT DEJA DE CURSURILE GRATUITE DESFĂȘURATE ÎN CADRUL PROIECTULUI “ELITE MUSIC CENTER “
24/06/2024 10:14

 MAI MULTI COPII SI ADOLESCENTI AU BENEFICIAT DEJA DE CURSURILE GRATUITE DESFĂSURATE ÎN CADRUL PROIECTULUI “ELITE MUSIC CENTER “

Nouă metodă de înșelătorie. De ce primesc oamenii la ușă colete necomandate? Ce se întâmplă?
23/06/2024 20:12

 Nouă următoare de inselătorie. De ce primesc oamenii la usă colete necomandate? Ce se intamplă? Ce spun specialisti si cum nu putem feri de această inselătorie? Nouă următoare de inselătorie&nb ...

Rezultatele LOTO de duminică, 23 iunie - Numerele norocoase care pot aduce câștiguri de milioane
23/06/2024 19:07

S-au extras numerele norocoase la jocurile Loto de duminică, 23 iunie 2024. Potrivit extragerii transmise in direct de Romania TV, numerele castigătoare la ficare joc sunt următoarele: Joker: 16 / 1, 36, 2 ...

Plățile cash se interzic  în Uniunea Europeană: Noua regulă întră în vigoare din iulie!
21/06/2024 17:54

Uniunea Europeană reglementează modul in care se fac plătile cash. Uniunea impune o limită pană la care plătile pot fi făcute cu numerar! Măsura este adoptată printr-o directivă oficială si va intra ...

DEZVOLTAREA ACTIVITĂȚII  SOCIETĂȚII VERDENTA S.R.L
21/06/2024 17:00

 COMUNICAT DE PRESĂ Data: 21.06.2024 LA LANSAREA PROIECTULUI ”DEZVOLTAREA ACTIVITĂTII SOCIETĂTII VERDENTA S.R.L.”  

DEZVOLTAREA ACTIVITĂȚII FIRMEI BRILLIANT BLACK S.R.L
21/06/2024 16:56

COMUNICAT DE PRESĂ Data: 21.06.2024 LA LANSAREA PROIECTULUI ”DEZVOLTAREA ACTIVITĂTII FIRMEI BRILLIANT BLACK S.R.L.”  

Andrei Caramitru face instrucție cu Marcel Ciolacu: Deficitul uriaș are trei surse și se rezolvă ușor!
21/06/2024 14:56

Economistul Andrei Caramitru face instructie cu premierul Marcel Ciolacu. Fostul userist spune că deficitul urias al Romaniei are trei surse si că acestea pot fi eliminate cu usurintă! Caramitru spune că a ...

Guvernul va introduce salariul minim european în România
21/06/2024 11:44

Premierul Marcel Ciolacu a anunţat, vineri, că Guvernul va introduce salariul minim european in Romania cu scopul de a proteja puterea de cumpărare şi de a ridica salariul mediu brut la ‘cat mai apr ...

O cramă din Cluj aduce acasă Marele premiu de la Concours Mondial de Bruxelles. Anul viitor, competiția va avea loc în România
21/06/2024 10:26

Un vin alb produs de Crama La Salina din Cluj a caştigat marele premiu la un concurs internaţional de profil care a avut loc la Bruxelles. "Un vin alb romanesc produs de Crama La Salina a fost revelaţi ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei