Ce pățesc românii care au cont la Banca Transilvania, BCR, ING, BRD sau orice altă bancă. Milioane de clienți trebuie să știe că vor achita bani mai mulți
Dimensiune font:
Românii care au cont la Banca Transilvania, BCR, ING, BRD sau orice altă bancă sunt în alertă. Milioane de clienți vor avea de suferit
Ce patesc romanii care au cont la Banca Transilvania BCR ING BRD sau orice alta banca Milioane de clienti trebuie sa stie ca vor achita bani mai multi
Banca Națională a României (BNR) a anunțat că românii vor fi nevoiți să plătească rate mai mari la bănci în urma ajustării indicelui de referință al creditelor de consum (IRCC). Această modificare, conform Ordonanței de Urgență a Guvernului (OUG) 19/2019, va aduce indicele la un nivel de 5,96% pe an, indicând o tendință crescătoare.
Ce trebuie să știe clienții băncilor din România
Comparativ cu indicele IRCC de acum trei luni, care se afla la 5,94% pe an, această creștere era planificată să intre în vigoare începând cu 1 octombrie.
Viitoarea majorare a ratelor va afecta aproximativ 450.000 de debitori români cu credite indexate la IRCC, un indice calculat ca medie a ratelor zilnice ale dobânzilor la tranzacțiile interbancare din trimestrul al doilea al anului 2023. Această schimbare ar putea determina ca cei care utilizează IRCC drept referință pentru credite să aibă dobânzi similare sau chiar mai mari decât cei cu credite legate de sistemul ROBOR.
Astfel, în urma creșterii indicelui IRCC, ratele dobânzilor vor înregistra o creștere suplimentară, afectând în principal debitorii care au ales IRCC ca bază pentru calcularea dobânzilor la creditele lor.
Este important de menționat că IRCC trimestrial se stabilește la sfârșitul fiecărui trimestru, reflectând media ratelor zilnice ale dobânzilor din trimestrul anterior, pe toate zilele lucrătoare.
Fiecare instituție de credit aplică această rată pentru trimestrul următor. În contrast, IRCC zilnică a pieței monetare interbancare se calculează zilnic, reprezentând media ponderată a ratelor dobânzilor implicate în tranzacțiile de pe piața monetară interbancară.
În același timp, indicele ROBOR, care influențează calculul creditelor de consum cu dobândă variabilă în lei, a rămas stabil la 6,40% pe an, înregistrându-se fără modificări vineri. Aceste schimbări vor avea un impact semnificativ asupra situației financiare a multor români cu împrumuturi în lei.
Nu scapă de rate mai mari nici românii care plătesc creditele în euro. Astfel, raportat la ceea ce se întâmpla înainte de războiul din Ucraina, acești clienți plătesc și cu aproape 100 de euro în plus. În condițiile în care moneda internațională a avut o creștere importantă în toată această perioadă.
De exemplu, un român care avea de înapoiat o rată lunară de 160 de euro înainte de debutul conflictului armat de lângă țara noastră, achită acum și peste 240 de euro. Suma e cu atât mai mare cu cât euro a avut perioade în care a atins și chiar depășit baremul de 5 lei pe unitate.
Astfel, de la o rata sub 9 milioane de lei pe lună, exemplul dat a ajuns să înapoieze băncii aproape 1250 de lei în fiecare lună. Culmea, în tot acest timp, clienții plătesc dobânzi mai mari, din credit suma scăzută fiind una destul de mică.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau