Criză economică globală în SUA. Experții americani explică
Dimensiune font:
Datoria națională a Statelor Unite a atins deja 23 trilioane de dolari, iar, potrivit estimărilor, anul viitor deficitul bugetar va ajunge la 1 trilion de dolari. Ultima dată, o astfel de situație s-a înregistrat în 2021, când SUA au ieșit din criză, scrie publicația americană The National Interest.
”În realitate însă, situația este și mai grea decât își imaginează majoritatea oamenilor. În această sumă de 23 trilioane de dolari nu intră finanțarea unor programe guvernamentale importante, precum asigurări sociale și de sănătate, faimosul Madicare. Așa numitul decalaj fiscal, care reflectă diferența dintre veniturile și cheltuielile prognozate pe o perioadă lungă de timp, amenință viitoarele generații cu o povară financiară de 10 ori mai mare decât actualele valori”, scrie autoarea textului, Romina Boccia.
Potrivit aprecierilor sale, datoria și deficitul bugetar al SUA cresc pe fondul unei prosperități economice cu care Washingtonul nu s-a mai confruntat până acum. În opinia expertului american, până în 2050 datoria SUA va atinge 180% din Produsul Inter Brut și va continua să crească.
”Grecia a intrat în criză financiară când datoria ei a atins același nivel, de 180% din PIB. Se pune însă întrebarea: cine va acorda ajutor financiar Statelor Unite?”, se întreabă Romina Boccia. Ea arată că pe fondul creșterii datoriilor apar probleme legate de veniturile populației, care devine tot mai săracă. ”Washingtonul pare să se joace cu focul”, avertizează autorul articolului din The National Interest.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau