Criza nu-i mai sperie pe români. Schimbările pe care sunt dispuși să le facă
Dimensiune font:
Cea mai mare parte a românilor, în jur de 85%, își caută un loc de muncă mai bun sau sunt dispuși să-și schimbe job-ul actual, dacă li s-ar oferi o oportunitate. Conform unui sondaj cu privire la piața muncii din România, candidații au devenit mult mai curajoși și sunt dispuși să facă schimbări majore în carieră. Mai bine de jumătate dintre ei susțin că și-ar schimba job-ul pentru un salariu mai mare, în vreme ce doar 16% ar face-o pentru a evolua în carieră.
După încheierea pandemiei de coronavirus, piața muncii din România a intrat într-o efervescență maximă. În vreme ce angajatorii fac eforturi să-și acopere necesarul de forță de muncă, candidații sunt cei care fac legea. În această perioadă, ei sunt cei care pun condițiile și stabilesc regulile jocului. Aceasta în condițiile în care nevoia de forță de muncă calificată este în creștere. Conform unei analize eJobs, cea mai importantă platformă de recrutare din România, doi din cinci români și-ar da demisia de la actualul loc de muncă fără să aibă o altă ofertă pe masă.
Astfel, conform cercetării, deficitul de candidați se adâncește și mai mult odată cu revenirea pieței muncii la nivelul prepandemic. De la începutul acestui an și până în prezent au fost publicate peste 170.000 de anunțuri de recrutare pe platforma ejobs. Candidații au devenit mai curajoși și sunt dispuși să facă schimbări în carieră.
Aproape 85% dintre respondenți la un chestionar propus de eJobs spun că fie își caută un job în acest moment, fie că ar accepta un loc de muncă mai bun dacă s-ar ivi oportunitatea. Cei care au răspuns astfel nu sunt neapărat în căutarea unui loc de muncă, iar acest lucru arată disponibilitatea la schimbare a lor.
Majoritatea celor care s-au pronunțat în favoarea schimbării locului de muncă indică drept motive un salariu mai mare. Este vorba despre 52% dintre cei care au răspuns. Alții, 16% ar alege un loc de muncă unde să poată evolua în carieră și să dezvolte proiecte care să-i motiveze. În același timp, 15% ar schimba angajatorul pentru mai multă flexibilitate, iar 8,5% pentru mai multă stabilitate. Doar 4,5% dintre candidați ar alege un job nou pentru mediul de lucru, manageri și colegi și 4% pentru mai multe beneficii extrasalariale.
„Reanimarea pieței muncii a insuflat o doză suplimentară de curaj celor care aveau nemulțumiri legate de jobul curent. În acest moment, piața este clar în favoarea candidaților, ceea ce le oferă și legitimitate la negociere atunci când își schimbă jobul, iar, pe de altă parte, pune companiile în mare dificultate în contextul unui deficit de talente galopant pe aproape toate domeniile și industriile.
În continuare factorul financiar primează: un salariu mai mare e principalul criteriu care i-ar determina pe români să facă o schimbare de job. Poate și mai important însă e faptul că o mărire salarială e și prima care i-ar face să reconsidere o eventuală demisie”, spune Raluca Dumitra, Head of Marketing eJobs România.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau