Cum să plătești mai puțin la energie. Trucurile prin care faci o economie uriașă
Dimensiune font:
Anul 2022 a fost și este în continuare marcat de o serie de scumpiri substanțiale: utilitățile, alimentele, toate determină românii să scoată din buzunare lunar sute de lei în plus pentru aceleași facilități comparativ cu anii anteriori.
Există câteva metode prin care oamenii își pot reduce costurile cu facturile la energie, dar nu numai. Soluții la îndemână, ușoare, care deși par evidente, uneori pur și simplu pot trece neobservate.
Potrivit datelor Departamentul de Energie din Statele Unite ale Americii, o familie din SUA cheltuiește pe an circa 1.400 de dolari doar pe utilități, iar costurile pot fi reduse cu până la 25% prin schimbarea anumitor obiceiuri, potrivit nerdwallet.com.
13 metode prin care pot fi reduse facturile la energie
1.Asigurați-vă că toate ușile și ferestrele sunt etanșe, astfel încât să nu intre frig.
2. Reparați conductele care au scurgeri.
3. Setați termostatul la o temperatură rezonabilă.
4. Ajustați temperatura frigiderului și congelatorului.
5. Înlocuiți băile lungi în cadă cu dușurile.
6. Reparați robinetele care curg.
7. Reglați temperatura boilerului de apă.
8. Cumpărați aparate electrocasnice rentabile din punct de vedere energetic.
9. Interesați-vă ce oferte reduse au furnizorii de electricitate.
10. Schimbați becurile.
11. Montați întrerupătoare prin care puteți regla intensitatea luminii.
12. Folosiți prize inteligente.
13. Faceți un audit energetic.
Ads
Încălzirea și aerul condiționat
Încălzirea și răcirea casei sunt principalii factori care contribuie la facturile mari la electricitate, deci și cele mai bune oportunități pentru a reduce costurile.
În primul rând, trebuie să vă asigurați că totul este etanș, atât ușile și ferestrele, cât și frigiderul sau congelatorul. Mai apoi trebuie să reparați toate conductele de încălzire, ventilație și aer condiționat.
Setați termostatul la o temperatură scăzută când plecați de acasă și cu câteva grade în minus atunci când dormiți. Ideal este să aveți un termostat inteligent, care se poate seta de la distanță. Dacă centrala nu merge opt ore pe zi, puteți reduce costurile anuale cu 10%, mai arată sursa citată.
De asemenea, reglați temperatura frigiderului și congelatorului. Temperatura în frigider ar trebui să fie cuprinsă între 2 și 7 grade, iar cea din congelator de circa 0 grade. În acest fel alimentele nu se vor strica, iar electrocasnicele nu vor funcționa non-stop pentru a menține temperatura.
Apa caldă
Apa caldă reprezintă al doilea factor care umflă facturile la energie. Puteți schimba capul de duș deoarece unul de înaltă presiune vă poate ajuta să economisiți câteva mii de litri de apă pe an.
Nu toate hainele trebuie să fie spălate cu apă caldă, așa că, atunci când este posibil, puteți alege un program al mașinii de spălat cu apă rece. De asemenea, reparați robinetele care curg. Deși par câteva picături, în realitate se adună.
Cumpărați aparate electrocasnice eficiente din punct de vedere energetic, în special în cazul celor pe care le folosiți des, cum ar fi mașina de spălat rufe, mașina de spălat vase, frigiderul, televizorul etc.
Electricitatea
Becurile aprinse și electrocasnicele ținute în priză reprezintă circa 11% din consumul de energie. Puteți schimba becurile și corpurile de iluminat. Cele mai bune variante sunt becurile fluorescente compacte și cele LED.
De asemenea, puteți instala întrerupătoare care să permită reglarea intensității luminii. Folosiți prize inteligente deoarece multe dispozitive consumă curent chiar dacă nu sunt folosite, ci doar băgate în priză. În general se aplică în cazul tuturor electrocasnicelor ce funcționează pe bază de telecomandă.
Emiliano Cecchini, fondatorul unei companii din SUA ce creează case modulare ce folosesc energie regenerabilă, a explicat pentru publicația fanpage.it cum pot oamenii să diminueze facturile utilităților.
”Aș aduce în discuție autosuficiența. În primul rând, trebuie să vorbim despre autosuficiență în ceea ce privește energia, gazul și apa, precum și telefonia. Recomand să pornim de la autosuficiență energetică prin montarea unor panouri fotovoltaice.
O altă soluție este un sistem de încălzire cu hidrogen. Este un gaz care arde foarte bine și este durabil. Pentru încălzire, recomand cu siguranță biomasa mai întâi. Șemineul pe lemne este cel mai bun”, a declarat Cecchini pentru sursa citată.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau