O treime dintre directorii companiilor din România prevăd o diminuare a cifrei de afaceri
Dimensiune font:
Inflația, volatilitatea macroeconomică și conflictele geopolitice rămân principalele preocupări ale directorilor generali din România
Aproximativ 30% dintre directorii generali ai companiilor din România anticipează o scădere a afacerilor pe care le conduc, în timp ce 37% prevăd o creștere, potrivit unui sondaj. Aceasta reprezintă o scădere față de 52% în 2023.
În ceea ce privește percepția directorilor de companii cu privire la economia națională, aceasta s-a îmbunătățit comparativ cu anul anterior. Astfel, 37% dintre aceștia prevăd o creștere economică în România, în creștere de la 26% în 2023. Acest lucru a dus la o reducere a proporției celor care estimează un declin economic, de la 62% la 47%.
Aceste previziuni sunt susținute de estimările Comisiei Europene, care arată că România va înregistra o creștere economică de 3,1% în acest an, în creștere față de 2,2% în anul precedent.
Cu toate acestea, sondajul arată că, în ciuda îmbunătățirii percepției asupra economiei, directorii generali sunt mai pesimiști în ceea ce privește afacerile proprii. Acest lucru poate fi explicat prin impactul negativ al politicilor fiscale și bugetare adoptate în ultimul trimestru al anului anterior, care au avut un impact negativ asupra companiilor, inflației și climatului investițional în general.
Modelul de afaceri se va schimba
Cu toate acestea, directorii executivi sunt mai optimiști în ceea ce privește viabilitatea afacerilor pe termen lung, iar mulți consideră că modelul lor actual de afacere nu va mai fi relevant pe piață peste un deceniu. Acest lucru se datorează în mare măsură megatendințelor generate de tehnologie și schimbările climatice, care forțează companiile să se reinventeze.
În ciuda incertitudinii legate de modul în care vor gestiona aceste megatendințe, directorii executivi se așteaptă să își mărească numărul de angajați în următoarele 12 luni și consideră că inteligența artificială generativă va juca un rol semnificativ în reinventarea afacerilor.
De asemenea, există o îngrijorare crescută cu privire la riscurile de securitate cibernetică, dezinformare și responsabilități legale și riscuri reputaționale.
Aproape jumătate (45%) dintre directorii executivi intervievati spun că nu cred că modelul lor actual de afacere va fi viabil peste un deceniu dacă continuă în direcția actuală, în creștere față de 39% în 2023. Acest sentiment se regăsește și în România, unde 37% dintre directorii generali se declară pesimiști cu privire la viabilitatea afacerilor pe termen lung, comparativ cu 27% în 2023.
Schimbările climatice vor afecta companiile
În contextul megatendințelor din tehnologie și schimbările climatice, directorii executivi sunt în continuare preocupati de riscurile de securitate cibernetică (64%), dezinformare (52%) și responsabilități legale și riscuri reputaționale (46%). Aproximativ o treime dintre ei se așteaptă ca schimbările climatice să afecteze modul în care compania lor creează, livrează și captează valoare în următorii trei ani.
Cu toate acestea, sondajul arată că directorii executivi au planuri de creștere a numărului de angajați în următoarele 12 luni, în ciuda incertitudinilor. Aproximativ 39% dintre ei se așteaptă să-și mărească numărul de angajați cu 5% sau mai mult.
Megatendințele generate de tehnologie, cum ar fi inteligența artificială generativă, sunt văzute ca un catalizator pentru reinventarea afacerilor, care va impulsiona eficiența, inovația și schimbările transformaționale. Aproape trei sferturi (70%) dintre directorii executivi cred că aceste tehnologii vor schimba semnificativ modul în care compania lor creează, livrează și captează valoarea în următorii trei ani.
Încrederea în creșterea economică la nivel global este fragilă în contextul megatendințelor tehnologice și a schimbărilor climatice, iar aproape jumătate dintre directorii executivi (45%) nu cred că modelul lor actual de afacere va fi viabil peste un deceniu dacă continuă în aceeași direcție. Acest trend se regăsește și în România, cu 37% dintre directorii generali având aceeași perspectivă pesimistă.
Clara DIMA
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau