Piețele de capital, în scădere luni dimineață. Rubla rusească se deprecia cu circa 25%. Barilul de petrol tot peste 100 dolari. Grâul și porumbul s-au scumpit din nou
Dimensiune font:
Piețele de capital au deschis în scădere luni dimineață, în cea de-a cincea zi de la invazia Rusiei în Ucraina. Rubla în deschidere pierdea peste 25%, la ora redactării acestui articol. De precizat că, la un moment dat, afișa o depreciere de circa 30%. Astfel, un dolar valorează acum 103 de ruble. Vom vedea cum se va schimba situația pe parcursul zilei.
Indicele extins Euro STOXX 600 scădea cu 1,3%.
UPDATE La București, indicele principal afișa o scădere de 1,3%, în timp ce BET-NG -1,6%, iar BET-BK -2,17%.
Pe bursa londoneză, indicele FTSE 100 afișa o scădere de 1,53%, în timp ce FTSE 250 de 1%. Pe cea poloneză, deprecierile erau de 1,3-2%, iar la Frankfurt de Dax afișa -2,55, în timp ce EURO STOXX 50 -3,7%.
Pe cea din Viena, indicii se depreciau cu 4,5-4,8%.
S&P Futures se deprecia cu 1,2%, Dow Futures cu 1,14%, Nasdaq Futures la 1% și Russell 2000 Futures cu 1,7%.
Aurul se aprecia ușor cu 0,78%, la 1.902 dolari pe uncie.
Bănci și companii europene în scădere
Acţiunile Societe Generale, banca franceză care deţine grupul rusesc Rosbank, şi ale Renault, producătorul auto care controlează compania auto rusă Avtovaz, au scăzut semnificativ luni, după sancţiunile impuse Rusiei pentru invadarea Ucrainei, transmite Reuters, conform Agerpres.
La Bursa de la Paris, titlurile SocGen şi Renault înregistrau luni dimineaţă scăderi de 6,5% şi, respectiv, de 6,4%.
Grupul bancar ungar OTP se confruntă cu un declin de peste 9%, în timp ce forintul ungar, coroana cehă şi zlotul polonez s-au depreciat şi mai mult.
Băncile europene cele mai expuse la Rusia, inclusiv Raiffeisen Bank, UniCredit şi Societe Generale, înregistrau declinuri între 6,3% şi 15,8%, în timp ce indicele bancar al zonei euro a scăzut cu 5,2%.
Barilul de petrol la 102 dolari
Preţul barilului de petrol Brent cu livrare în aprilie a crescut luni cu 4,79% în deschiderea Bursei din Londra, fiind cotat la 102,6 dolari pe piaţa futures, ceea ce reprezintă un nou maxim istoric începând din septembrie 2014, relatează agenţia EFE, citată de Agerpres.
Piaţa continuă să fie foarte dependentă de conflictul dintre Ucraina şi Rusia, al cărei preşedinte, Vladimir Putin, a pus în alertă forţele nucleare ca urmare a creşterii opoziţiei internaţionale la invazia sa, scrie EFE.
Luni, cele două ţări negociază o posibilă încetare a ostilităţilor.
În acest context, preţul barilului de petrol Brent, care vineri a încheiat sesiunea în scădere (la 97,93 dolari), a crescut luni şi a fost cotat din nou peste pragul de 100 de dolari.
Între timp, în SUA, preţul petrolului Texas (WTI) s-a majorat cu 5,7% înainte de deschiderea oficială a bursei, până la 96 de dolari barilul.
Grâul și porumbul s-au scumpit din nou
Preţul grâului şi al porumbului a urcat din nou luni, după ce statele occidentale au impus Rusiei sancţiuni mai dure în urma invaziei Ucrainei, ceea ce a accentuat turbulenţele pe pieţele globale, sporind temerile privind inflaţia globală a produselor alimentare, transmite Bloomberg, conform Agerpres.
Comisia Europeană, Statele Unite, Canada şi Marea Britanie au decis sâmbătă îngheţarea activelor Băncii Centrale a Rusiei, iar unele bănci ruseşti au fost excluse din sistemul interbancar SWIFT, un instrument esenţial pentru finanţele globale.
La bursa de cereale de la Chicago, cotaţiile futures grâului erau în creştere cu 8,7%, până la 9,34 dolari per bushel, în timp ce la porumb se înregistra un avans de 5%, iar la soia de 3,9%.
Preţurile mai mari ar veni într-o perioadă dificilă pentru ţările care se bazează pe importurile de grâu. Potrivit Organizaţiei Naţiunilor Unite pentru Alimentaţie şi Agricultură (FAO), preţurile mondiale la alimente sunt la cel mai ridicat nivel de după 2011.
Ucraina şi Rusia sunt responsabile pentru mai mult de un sfert din comerţul mondial cu grâu, o cincime din vânzările mondiale de porumb şi 80% din exporturile de ulei de floarea soarelui.
Ucraina este un exportator cheie în Orientul Mijlociu şi în Mediterana, iar printre importatori se află Egipt, Turcia, Italia şi statele din Africa.
Traderii americani se aşteaptă ca perturbările din Europa de Est să creeze oportunităţi pentru ca ei să îşi extindă cota lor pe piaţa exporturilor, susţine Brian Hoops, preşedintele firmei Midwest Market Solutions Inc. Alţi mari cultivatori de grâu, precum Franţa sau Australia, ar putea şi ei interveni dacă livrările din Rusia sau Ucraina vor fi grav afectate, susţin analiştii.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau