Rezerva de valută a României trece de 62 miliarde de euro. De ce marile bănci centrale se orientează spre dolarul SUA

Dimensiune font:

| 04-01-2025 18:43

 Rezervele de valută ale țării au urcat la peste 62 miliarde de euro la începutul acestui an, mai mult cu circa un miliard de euro față de luna trecută, a anunțat Banca Națională. Ca și alte bănci centrale, BNR încearcă să-și mărească expunerea pe dolarul SUA, unde rentabilitatea a fost cea mai ridicată.

 

 

Rentabilitățile anuale ale portofoliilor de lichiditate ale BNR, denominate în euro și dolari SUA, s-au situat la nivelurile de 2,96% și, respectiv, 4,91%, potrivit datelor BNR din Raportul anual. Portofoliile de investiții în lire sterline, coroane norvegiene, dolari canadieni și dolari australieni – au înregistrat rentabilități anuale de 4,81%, 2,73%, 4,34%, respectiv 3,74%, în timp ce deținerile de yeni japonezi, renminbi chinezesc, dolar neo‑zeelandez au fost plasate la un randament mediu de -0,14%, 1,78% și, respectiv, 5,08%. 

Crește pariul pe dolar

Instituția condusă de Mugur Isărescu și-a mărit pariul pe dolar (ca pondere în totalul rezervei valutare) cu aproape două puncte procentuale în ultimul an, cota dolarului crescând până la aproape 16%.

De fapt, de administrarea rezervelor valutare se ocupă 11 oameni, numiți „brilianții” chiar de către guvernator. Toți sunt numiți de Isărescu. Ședințele lor nu durează mai mult de un ceas, iar operațiunile pe care le fac nu utilizează instrumente derivate. Ei formează unul dintre cele mai discrete comitete din BNR- Comitetul de Administrare a Rezervelor Internaționale.  .

Numărul băncilor centrale care încearcă să-și mărească expunerea la dolarul american a crescut brusc în acest an, potrivit unui sondaj anual urmărit îndeaproape, încurcând apelurile unor țări în curs de dezvoltare de a folosi monedele rivale ca rezerve. 

Un procent net de 18% dintre băncile centrale globale intenționează să-și mărească alocarea pentru dolar în următorii unu sau doi ani, ca răspuns la ratele dobânzilor americane care rămân ridicate, potrivit Forumului Oficial al Instituțiilor Monetare și Financiare, un think-tank din Marea Britanie, care a chestionat 73 de astfel de instituții care gestionează un total de 5,4 miliarde USD din rezerve internaționale. Mișcarea marchează o creștere bruscă față de 6% netă în urmă cu un an.

În același timp, cererea de renminbi a stagnat în rândul băncilor centrale, stopând tendința ultimilor ani, când mai multe bănci centrale și-au propus să adauge expunerea la moneda chineză. România și-a redus la rândul ei expunerea pe renmimbi, potrivit datelor Băncii Centrale.

Înghețarea în 2022 a activelor băncii centrale ruse în valoare de peste 300 de miliarde de dolari a declanșat, de asemenea, noi apeluri în rândul unora dintre cele mai mari economii emergente din lume pentru a se îndepărta de dolar, scrie Financial Times. 

Cea mai puternică cerere de dolari pe un orizont de unu până la doi ani a fost în rândul băncilor centrale din Asia

„Faptul că dolarul este cea mai solicitată monedă pe termen scurt, în timp ce cererea pentru renminbi a scăzut, sugerează că această narațiune amplă a dedolarizării a stagnat cel puțin”, a declarat Nikhil Sanghani, director general la OMFIF.

Sanghani a adăugat că cea mai puternică cerere de dolari pe un orizont de unu până la doi ani a fost în rândul băncilor centrale din Asia, în timp ce managerii de rezerve din Asia și America Latină planifică reduceri ale alocărilor lor de renminbi.

La un summit al așa-numitului grup de țări Brics – care a dus la intrarea Egiptului, Etiopiei, Iranului și Emiratelor Arabe Unite în blocul piețelor emergente din Brazilia, Rusia, India, China și Africa de Sud – liderii le-au cerut miniștrilor de finanțe și guvernatorilor băncilor centrale măsuri care să reducă dependența de dolar în comerțul dintre economiile lor.

„Există un impuls global pentru utilizarea monedelor locale și a sistemelor alternative de plăți”, a declarat la acea vreme președintele Africii de Sud Cyril Ramaphosa, care a găzduit summitul. Dar, potrivit raportului OMFIF, există o creștere a cererii de dolari în rândul băncilor centrale, care se așteaptă la randamente mai mari în SUA decât în ​​China.

O serie de bănci centrale, inclusiv Banca Centrală Europeană, Banca Națională a Poloniei, Banca Centrlă a Noii Zeelande și cea a Africii de Sud, au declarat că printre obiectivele lor este și obținerea de rentabilitate.

Cu toate acestea, într-o perspectivă de 10 ani, Sanghani a spus că administratorii de rezerve se așteaptă la o „scădere lentă a cotei dolarului din rezervele globale”. 

Dolarul reprezintă în prezent aproximativ 58% din rezervele globale, conform datelor FMI, în scădere de la 70% la începutul secolului. Cota actuală a renminbi este de 2,3%.

De ce e dolarul SUA monedă de rezervă și ce sunt monedele de rezervă?

În acest moment există circa 200 de valute în lume. Dolarul e una din ele, lira sterlină sau francul elvețian sunt altele.

Conform definiției Fondului Monetar Internațional, valutele de rezerve internaționale sunt monedele utilizate pentru plăți internaționale și care sunt tranzacționate pe scară largă pe piețe globale de schimb valutar.

Așadar, nu orice monedă poate fi considerată monedă de rezervă. Dar, când ne gândim la valute primele exemple sunt euro, dolarul american, lira sterlină, dolarul canadian, francul elvețian și yenul japonez. Tranzacțiile cu aceste valute reprezintă peste 80% din tranzacțiile valutare realizate la nivel global.

Evenimentul pe WhatsApp – cele mai tari știri, direct pe telefon!

Ești mereu pe fugă? Noi îți trimitem zilnic cele mai importante 3 știri din Iași, Moldova și țară – scurt, clar, fără spam.

Plus: alerte locale de urgență, noutăți exclusive și acces rapid la anunțuri importante.

► Intră pe canalul nostru oficial:

⇒ Încearcă 3 zile. Dacă nu-ți place, poți ieși oricând.

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA
BANCUL ZILEI

06:14

1. Denumirea, adresa, numarul de telefon, numarul de fax si adresa de e-mail ale autoritatii contractante: Comuna Roma, comuna Roma, sat Roma, Str. Brazilor nr. 54, judetul Botosani, telefon 0231/544.622, fax 0231/565.978, e-mail: primaria.roma@yahoo.ro, cod fiscal 3372114. 2. Denumirea, adresa, numarul de telefon, numarul de fax si adresa de e-mail ale biroului de la care se poate solicita documentatia de atribuire. Daca este cazul, costul si conditiile de plata in vederea obtinerii documentatiei de atribuire: Biroul Achizitii Publice, din cadrul Comunei Roma, cu sediul in comuna Roma, sat Roma, Str. Brazilor nr. 54, judetul Botosani, telefon 0231/544.622, fax 0231/565.978, e-mail: primaria.roma@yahoo.ro, cod fiscal 3372114. Documentatia de atribuire in format electronic este pusa de catre Autoritatea Contractanta cu titlu gratuit la dispozitia ofertantilor care au inaintat o solicitare in acest sens. 3. a) Locul prestarii serviciilor: Comuna Roma, cu satele apartinatoare Roma si Cotargaci, judetul Botosani. b) Obiectul concesionarii; natura si dimensiunea prestarilor: Serviciul de utilitate publica de distributie a gazelor naturale in Comuna Roma, cu satele apartinatoare Roma si Cotargaci, judetul Botosani, conform art. 8 H.G.209/2019. c) Termenul de finalizare sau durata contractului: 49 de ani. 4. a) Termenul de depunere a ofertelor: 20.06.2025, ora 10.00. b) Adresa la care trebuie transmise ofertele: Comuna Roma, Roma, sat Roma, Str. Brazilor nr. 54, judetul Botosani, telefon 0231/544.622, fax 0231/565.978, e-mail: primaria.roma @yahoo.ro. c) Limba sau limbile in care trebuie redactate ofertele: romana. d) Data, ora si locul deschiderii ofertelor: 20.06.2025, ora 11.00, Comuna Roma, comuna Roma, sat Roma, Str. Brazilor nr. 54, judetul Botosani. 5. Conditiile personale, tehnice si financiare pe care trebuie sa le indeplineasca ofertantii: conform documentatiei de atribuire. 6. Criterii utilizate la atribuirea contractului: conform documentatiei de atribuire. 7. Dupa caz, procentajul minim din lucrari care trebuie acordat partilor terte: conform documentatiei de atribuire. 8. Data trimiterii spre publicare a anuntului de participare: 30.04.2025. 9. Denumirea si adresa organismului competent de rezolvare a contestatiilor si, dupa caz, de mediere. Informatii exacte privind termenele de depunere a contestatiei si, dupa caz, denumirea, adresa, numarul de telefon, numarul de fax si adresa de e-mail ale biroului de la care se pot obtine aceste informatii: Tribunalul Botosani, Sectia de Contencios -Administrativ, cu sediul in orasul Botosani, Str. Maxim Gorki nr. 8, judetul Botosani, telefon 0231/511.739, fax 0231/531.832, email: tr-botosani@just.ro.
Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul fiscal, adresa, numarul de telefon, telefax si/sau adresa de e-mail ale persoanei de contact: Orasul Flamanzi, cu sediul in oras Flamanzi, Str.Dumitru Iov nr.284, judetul Botosani, telefon 0231/552.351, fax 0231/552.626, e-mail: orasflamanzi@yahoo.com, cod fiscal 3372173. Reglementari legale privind acordarea de finantare nerambursabila: In baza Legii nr. 350/2005 privind regimul finantarilor nerambursabile din fonduri publice alocate pentru activitati nonprofit de interes general; Hotararea Consiliului Local Orasul Flamanzi nr. 36/17.03.2025 privind aprobarea bugetului local pentru anul 2025, a bugetului activitatilor finantate integral din venituri proprii. Suma totala alocata de la bugetul local este de 40.000 Lei si se aloca in intregime pentru activitati cultural sportive. Criteriile de acordare a finantarilor nerambursabile sunt cele prezentate in Regulamentul privind acordarea de finantare nerambursabila de la bugetul local pentru activitatile nonprofit de interes local aprobat prin Hotararea Consiliului Local Flamanzi nr. 10/31.01.2014, modificata prin Hotararea Consiliului Local Orasul Flamanzi nr. 48/28.03.2025. Documentatia pentru elaborarea si prezentarea propunerilor de proiecte/ programe se poate obtine de pe site-ul Orasului Flamanzi: https://orasul- flamanzi.ro. Documentatia de solicitare a finantarii nerambursabila se poate descarca de pe site-ul autoritatii contractante: https://orasul- flamanzi.ro si se poate procura de la sediul Orasului Flamanzi, orasul Flamanzi, Str. Dumitru Iov nr. 284, judetul Botosani. Data-limita pentru depunerea propunerilor de proiecte: 12.06.2025, ora 16.00, la adresa: Orasul Flamanzi, orasul Flamanzi, Str. Dumitru Iov nr. 284, judetul Botosani. Perioada la care se desfasoara selectia de proiecte, verificarea eligibilitatii, a indeplinirii criteriilor referitoare la capacitatea tehnica si financiara si evaluarea propunerilor de proiecte este 16.06.2025 -17.06.2025.
Orasul Harlau clarifica regimul finantarilor nerambursabile din fonduri publice alocate pentru activitati nonprofit. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul fiscal, adresa, numarul de telefon, telefax si/sau adresa de e-mail ale persoanei de contact: Orasul Harlau, cu sediul in orasul Harlau, Str. Musatini nr.1, judetul Iasi, telefon/fax 0232/720.412/ 0232/720.777, e-mail: primariahirlau @yahoo.com, juridic@ primaria- hirlau.ro, cod fiscal 4541190. Reglementari legale privind acordarea de finantare nerambursabila: In baza Legii nr. 350/2005 privind regimul finantarilor nerambursabile din fonduri publice alocate pentru activitati nonprofit de interes general, cu modificarile si completarile ulterioare si H.C.L. Harlau nr. 27/26.03.2025 privind aprobarea bugetului pe anul 2025. Perioada de finantare: anul 2025. Suma totala alocata de la bugetul local este de 160.000 Lei si se aloca in intregime pentru domeniul Sport. Criteriile de acordare a finantarilor nerambursabile sunt cele prezentate in Regulamentul Orasului Harlau aprobat prin H.C.L. Harlau nr. 53/27.04.2017 privind regimul finantarilor nerambursabile alocate de la bugetul local pentru activitatile nonprofit de interes local, cu modificarile si completarile ulterioare. Documentatia pentru elaborarea si prezentarea propunerilor de proiecte/ programe se poate obtine de pe site-ul: www.primaria hirlau.ro. Documentatia de solicitare a finantarii nerambursabile se poate descarca de pe site-ul autoritatii contractante: www.primaria hirlau.ro sau se poate procura de la sediul Orasului Harlau, Harlau, Str. Musatini nr. 1, judetul Iasi. Data-limita pentru depunerea propunerilor de proiecte: 15.05.2025, ora 14.00, la Compartimentul Registratura al Orasului Harlau, Harlau, Str. Musatini nr. 1, judetul Iasi. Perioada la care se desfasoara selectia de proiecte, verificarea eligibilitatii, a indeplinirii criteriilor referitoare la capacitatea tehnica si financiara si evaluarea propunerilor de proiecte este: 16.05.2025 -19.05.2025.
1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Municipiul Vaslui, cu sediul in municipiul Vaslui, Str. Spiru Haret nr. 2, judetul Vaslui, telefon 0235/310.999, fax 0235/315.946, e-mail: pmv@primariavaslui.ro, cod fiscal 3337532. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie inchiriat: -4 terenuri apartinand domeniului public al Municipiului Vaslui, in vederea amplasarii de terase provizorii, situate in municipiul Vaslui, F.N., conform caietului de sarcini, H.C.L. Vaslui nr. 151/30.04.2025 si O.U.G. nr. 57/03.07.2019, identificate astfel: -T1 -suprafata de 75 mp, situat in imediata vecinatate a cladirii fostului Palat al Telefoanelor; -T2 -suprafata de 35 mp, situat pe platoul pietonal din zona Teatrului de Vara, in fata restaurantului Crama Domneasca; -T3 -suprafata de 64 mp, situat in partea dreapta fata de intrarea principala a Teatrului de Vara; -T4 -suprafata de 67 mp, situat in partea stanga fata de intrarea principala a Teatrului de Vara. 3.Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: de la sediul Municipiului Vaslui sau de pe site-ul institutiei: www.primaria vaslui.ro. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul institutiei de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Compartimentul Patrimoniu, etaj 2, cam. 210 din cadrul Municipiului Vaslui, Str. Spiru Haret nr. 2, judetul Vaslui. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: Gratuit. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 22.05.2025, ora 16.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 30.05.2025, ora 14.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Municipiul Vaslui, Registratura, municipiul Vaslui, Str. Spiru Haret nr. 2, judetul Vaslui. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: se depun intr-un singur exemplar, in original, in doua plicuri sigilate: unul exterior si unul interior. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 02.06.2025, ora 10.00, la sediul administrativ al Pietei Centrale din municipiul Vaslui, Str. Nicolae Iorga nr. 2, judetul Vaslui. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios Administrativ a Tribunalului Vaslui, municipiul Vaslui, Str.Stefan cel Mare nr.54, judetul Vaslui, telefon/fax 0235/311.582, e-mail: tr-vaslui@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 08.05.2025.
 Comunicat de presă „PNRR: Fonduri pentru România modernă și reformată!”   COMPLEX ONYX S.R.L.
15/05/2025 09:00

  Comunicat de presă „PNRR: Fonduri pentru Romania modernă si reformată!”  COMPLEX ONYX S.R.L. 

Comunicat de presă „PNRR. Finanțat de Uniunea Europeană – UrmătoareaGenerațieUE”. ”PNRR: Fonduri pentru România modernă și reformată” Comuna Cristești,
15/05/2025 09:00
COMUNICAT DE PRESA: INCEPERE PROIECT - DEZVOLTAREA SOCIETATII DERMACLAS.CLINIC SRL PRIN ACHIZITIA DE ECHIPAMENTE - cod SMIS: 316901
15/05/2025 09:00

COMUNICAT DE PRESA: INCEPERE PROIECT - DEZVOLTAREA SOCIETATII DERMACLAS.CLINIC SRL PRIN ACHIZITIA DE ECHIPAMENTE - cod SMIS: 316901

Sunt considerate fructele viitorului. Se adaptează la secetă, terenuri aride și se pot consuma proaspete, deshidratate sau în conserve
15/05/2025 06:20

Fructele viitorului sunt considerate cele care se pot adapta rapid la orice tip de climă sau teren si au un bogat continut nutritiv. In ultimii ani, numai in Dolj au fost aclimatizate peste 20 de soiuri de fru ...

Antibiotice Iași, dezvoltare echilibrată, investiții strategice și extindere internațională
14/05/2025 16:20

                                                            ...

Comunicat de presă „PNRR: Fonduri pentru România modernă și reformată!”  COMPLEX ONYX S.R.L.
14/05/2025 14:36

 Comunicat de presă „PNRR: Fonduri pentru Romania modernă si reformată!”  COMPLEX ONYX S.R.L. 

Cursul de azi al BNR arată din nou o depreciere față de moneda euro
14/05/2025 13:31

  Leul s-a depreciat, miercuri, in raport cu euro, fată de ziua precedentă, Banca Natională a Romaniei anuntand un curs de 5.1036 lei. Marti, leul s-a apreciat usor, fată de moneda europeană, BNR an ...

Datoria externă a României a crescut la 205,4 miliarde euro în primul trimestru
14/05/2025 13:30

Potrivit datelor publicate de Banca Natională a Romaniei, datoria externă totală a Romaniei a crescut cu 514 milioane euro in perioada ianuarie–martie 2025, ajungand la 205,407 miliarde euro. Cresterea ...

Vești proaste de la BNR. Datoria externă a României a ajuns la cote alarmante, după ce doar în primul trimestru al anului a crescut cu 514 milioane euro
14/05/2025 12:40

 BNR a transmis datele despre contul curent al balantei de plăti a Romaniei, care a inregistrat un deficit de 7,656 miliarde de euro in perioada ianuarie-martie 2025, comparativ cu 4,201 miliarde de euro ...

Producția de energie a Hidroelectrica în primul trimestru, cea mai mică din ultimii 10 ani / Care au fost cauzele
14/05/2025 12:14

 Hidroelectrica a avut cea mai mică productie de electricitate din ultimii 10 ani, la nivelul primului trimestru, din cauza secetei severe si a nivelului foarte redus al Dunării. Profitul net al companie ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei