Plătește sau nu OMV Petrom taxa de solidaritate? Statul român caută răspuns la Bruxelles
Dimensiune font:
Statul român a întrebat la Bruxelles dacă OMV Petrom e sau nu bun de plată. În același timp, autoritățile noaste asigură că nu sunt dubii: cea mai mare companie din România nu va scăpa de taxa de solidaritate. Romgaz, un alt gigant de impozitare, anunță că va achita aproape 900 de milioane de lei.
Problema miliardului de euro, dusă la Bruxelles. Plătește sau nu OMV Petrom taxa de solidaritate statului român?
„Sunt convins că toate companiile din România care sunt în acel regulament european vor plăti taxa de solidaritate. Nu vor putea scăpa”, a declarat Virgil Popescu, ministrul Energiei.
Totuși, statul român a cerut opinii și de la Bruxelles pe tema taxei de un miliard de euro pe care OMV Petrom spune că nu trebuie să o plătească, semn că nu e sigur.
Răspunsul va trebui să vină în câteva zile.
„Pentru a nu mai fi neclarităţi, am solicitat Comisiei Europene să facă o normă de interpretare pe acest articol”, a transmis Adrian Câciu, ministrul Finanțelor.
„Dacă oamenii sunt atât de cerți, de ce au mai cerut o opinie de la Bruxelles? Opinii ceri atunci când ai nelămuriri”, a spus ferm Dumitru Chisăliță, expert în energie, pentru Observator.
„Faptul că acum a apărut ca o mare surpriză comunicatul Petrom mie imi arată că cine reglementează domeniul nu cunoaşte domeniul”, a declarat Gabriel Biriș, fost secretar de stat Ministerul Finanțelor.
Grupul austriac motivează că regulamentul european nu îl vizează. Veniturile din extracția hidrocarburilor și rafinare nu depășesc 75% din cifra de afaceri, aşa cum cere legea. Iar dacă situația OMV e controversată, în cazul Romgaz, Rompetrol Rafinare, Petrotel Lukoil şi Black Sea Oil & Gas nu există dubii.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau