România oferă unele dintre cele mai accesibile credite ipotecare din UE
Dimensiune font:
Un raport elaborat de SVN România Credit & Financial Solutions arată că România oferă unele dintre cele mai accesibile credite ipotecare din Uniunea Europeană, luând în considerare salariile medii la nivel național și costurile de achiziție a unui apartament cu două camere printr-un credit ipotecar pe o perioadă de 25 de ani.
Conform acestui raport, la sfârșitul anului trecut, rata medie pentru cumpărarea unui apartament cu două camere în București reprezenta aproximativ 43% din salariul mediu net la nivel național. Acest indicator poziționează România ca având cea mai bună valoare a acestui procentaj la nivel regional și se situează printre cele mai bune valori din Uniunea Europeană.
Studiul SVN România a analizat achiziționarea unui apartament cu două camere de tip „mass market”, cu o suprafață utilă de 50 de metri pătrați, finalizat cu cel puțin 30 de ani în urmă și situat în zonele non-centrale ale capitalelor din UE. A fost luat în considerare un credit ipotecar pe o perioadă de 25 de ani, cu un avans de 15% și o dobândă fixă în primii cinci ani, fără a include costurile adiționale, cum ar fi comisioanele, taxele notariale sau asigurările. Pentru calcularea dobânzii, au fost luate în considerare ofertele de credite ipotecare cu dobândă fixă oferite de primele trei bănci din fiecare țară analizată.
Astfel, în timp ce indicatorul arată că rata medie pentru achiziționarea unui apartament cu două camere în București reprezintă 43% din salariul mediu, în alte capitale europene, cum ar fi Budapesta, Varșovia sau Praga, acest procent este mai mare, ajungând până la 80%, 83%, respectiv 115% din salariul mediu net la nivel național.
România, atractivă pentru cumpărarea de proprietăți imobiliare
Raportul evidențiază că nivelul dobânzii nu este singurul factor relevant în evaluarea accesibilității creditelor ipotecare. Chiar dacă dobânzile practicate în România sunt mai ridicate în comparație cu țările din vestul Europei, costurile totale ale unui credit ipotecar sunt mai reduse în țara noastră, în special din cauza prețurilor mai mici ale proprietăților imobiliare și a costurilor asociate tranzacțiilor, cum ar fi comisioane, taxe și asigurări.
Această abordare face din România un loc atractiv pentru cumpărarea de proprietăți imobiliare, iar previziunile sugerează că dobânzile vor continua să scadă în viitorul apropiat, cu o primă dobândă fixă sub 5,5% pe an.
Mai mult, în pofida dobânzilor scăzute, tranzacțiile cash rămân prevalente pe piața imobiliară din România, cu peste 60% dintre casele și apartamentele vândute în 2023 achiziționate exclusiv din fondurile proprii ale cumpărătorilor, fără a se apela la un credit bancar.
Raluca STROE
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau