Ucraina, trădată de vecini. Doar România și Moldova rămân prietenoase și de încredere

19_11zon

Dimensiune font:

| 08-12-2023 10:37

În timp ce Ucraina luptă pentru supraviețuire împotriva invaziei Rusiei, se confruntă cu înjunghierea pe la spate din partea vecinilor săi presupuși prieteni din Vest, scrie analistul Edward Lucas pentru CEPA.

Camionagii polonezi au blocat trecerile rutiere cu Ucraina din 6 noiembrie. Acum șoferii de camion din Slovacia, ajutați de unguri, blochează Vyšné Nemecké, singura trecere de la granița dintre Slovacia și Ucraina pentru camioane grele . Deși se presupune că proviziile medicale, militare și alimentare refrigerate sunt scutite, haosul afectează toate transporturile. Peste o mie de camioane au rămas blocate zile întregi, în cozi care se întind pe kilometri.

Acest lucru afectează Ucraina din punct de vedere economic, militar, politic și psihologic. Privit de la distanță, este aproape de neînțeles. Ucrainenii luptă și mor nu doar pentru propria lor libertate și securitate, ci și pentru viitorul tuturor europenilor. Înfrângerea lor ar însemna dezastru pentru toți: NATO, UE și statele membre ale acestor organizații. Dar cel mai mare și imediat preț ar fi plătit de Europa Centrală și de Est. Colapsul Ucrainei ar însemna un număr imens de refugiați și tulburări economice. Mai rău, țări precum Ungaria, Polonia și Slovacia ar deveni noile state de primă linie, suportând povara subversiunii și provocărilor rusești și, prin urmare, ar fi perspective riscante pentru orice străin care se gândește la comerț și investiții.

Săpând un pic mai adânc, îngrijorările devin mai clare. Șoferii polonezi de camioane au familii de întreținut și afaceri de condus. Ei susțin că sunt afectați de concurența reducerilor de prețuri din partea ucrainenilor, care au combustibil mai ieftin și lucrează sub reguli mai puțin restrictive în ceea ce privește gestionarea timpului de lucru. Polonezii se plâng, de asemenea, că funcționarii vamali ucraineni îi tratează incorect, determinând camioanele goale poloneze și pe ale altor țări din Uniunea Europeană să aștepte pentru ceea ce ar trebui să fie o autorizare vamală instantanee, în timp ce vehiculele ucrainene încărcate pleacă primele.

Doar România și Moldova rămân prietenoase și de încredere.

Cu un leadership politic puternic, toate acestea ar putea fi rezolvate. Problemele legate de cozile de camioane la granița ucraineano-poloneză ar putea fi rezolvate în câteva ore printr-un summit ministerial sincer și constructiv. Durerea economică resimțită de șoferii polonezi de camioane și ai altor țări ar necesita asistență țintită: exact tipul de problemă în care Uniunea Europeană ar putea fi de ajutor.

Dar nu este o coincidență faptul că aceste dispute de lungă durată au izbucnit într-un moment în care climatul politic este cel mai puțin favorabil. Polonia este afectată de incertitudine politică, după alegerile din octombrie, deoarece partidul Lege și Justiție, minoritar, dar încă la guvernare, încearcă să blocheze coaliția condusă de Donald Tusk să preia funcția. În Slovacia, viitorul guvern condus de Robert Fico ascunde un resentiment profund față de Ucraina. Atitudinea ostilă a guvernului ungar față de autoritățile de la Kiev este notorie. Dintre vecinii imediați ai Ucrainei, doar România și Moldova rămân prietenoase și de încredere, scrie Edward Lucas.

Lipsește cu desăvârșire puterea politică și viziunea. UE se lamentează de pe margine de blocada tot mai mare de la frontiera sa externă. Ea ar trebui să ia măsuri ferme. Germania, care a fost mult timp gigantul adormit al continentului, este tot mai departe de a-și asuma orice fel de conducere. În anii precedenți, Statele Unite ar fi putut fi dispuse să intervină pentru a rezolva ceea ce, din punctul de vedere al Washingtonului, par a fi dispute microscopice. Dar factorii de decizie de acolo sunt ocupați cu Israel/Gaza, China și alte probleme.

Lipsa de acțiune a celor care se ocupă de securitatea Europei le dă frâu liber celor care vor să o distrugă. În Polonia, partidul de extremă-dreapta Konfederacja a sărit în mod oportunist pe vagonul camionagiilor. Ideea că ucrainenii sunt corupți, trădători și nerecunoscători este pompată pe rețelele de socializare. Aceeași propagandă alimentează resentimentele istorice înăbușite cu privire la masacrele din timpul războiului.

Dacă nu merge cu apelurile la solidaritate, atunci să ne gândim la interesul propriu. Cei care nutresc nemulțumiri reale sau imaginare despre ucraineni ar trebui să se întrebe cum se vor descurca dacă Rusia câștigă și sistemul care îi menține în siguranță și liberi se sparge. Ar prefera să fie camionagii în Belarus?

În timp ce ei se gândesc la această întrebare, ucrainenii îngheață, sângerează și mor, avertizează Lucas.

Viceprim-ministrul Ucrainei, ministrul pentru Reintegrarea Teritoriilor Ocupate, Irina Vereșciuk a declarat că economia ucraineană este „ostatica” blocării punctului de control de la granița țării cu Polonia. „Blocada de la granița cu Polonia durează de o lună. <...> Polonezii au luat economia ucraineană ostatică“, a scris ea pe canalul său de Telegram.

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua
ULTIMA ORA
BANCUL ZILEI

05:43

PUBLICAȚIE DE VÂNZARE. Subscrisa, Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L., în calitate de lichidator judiciar al debitoarei IDIS CONSTRUCT S.R.L., cu sediul în Sat Chilișeni, Comuna Udești, nr. 5, Jud. Suceava, C.U.I. 24430897, nr. de înreg. Registrul Comerțului J33/1398/2008, potrivit Sentinței civile nr. 189/2018 din data de 02.04.2018, pronunţată de Tribunalul Suceava, în dosarul nr. 947/86/2018, anunţă scoaterea la vânzare prin licitaţie publică cu strigare, în conformitate cu prevederile Încheierii din 28.03.2023 a Tribunalului Suceava și în conformitate cu dispozițiile Noului Cod de Procedură Civilă, la data de 13.05.2024, ora 13.00, a următoarelor active aflate în proprietatea S.C. Idis Construct S.R.L., respectiv: Nr. activ: Activ 1, Denumire și descriere active: Proprietate Imobiliara - TEREN ARABIL – intravilan cu suprafata de 2.500 mp, identificat cu nr. cad. 30009, inscris in Cartea Funciara nr. 30009 UAT Udesti, situat in sat Chiliseni, comuna Udesti, judet Suceava. Valoare de piață stabilită de evaluator (lei, fără T.V.A.*): 37.400,00 lei. Valoarea de pornire la licitație (lei, fără T.V.A.): 18.700,00 lei. Persoanele care pretind vreun drept asupra bunurilor ce urmează a fi scoase la vânzare au obligaţia, sub sancţiunea decăderii, să facă dovada acestui fapt până la data de 10.05.2024, ora 13.00, la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași. Ofertanții sunt obligați să depună până la data de 10.05.2024, ora 13.00, toate documentele menționate în publicația de vânzare/caietul de sarcini, precum și o garanție reprezentând 10% din prețul de pornire la licitație, în contul de lichidare al societății debitoare. Componenţa şi descrierea activelor scoase la vânzare sunt cuprinse în caietele de sarcini, care se pot procura de la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași, în fiecare zi de luni până vineri, până la data de 22.06.2023, ora 13.00. Relaţii suplimentare se pot obţine la tel: 0232/243.864, 0751/084.083.
1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Tasca, cu sediul in sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt, telefon/fax 0233/255.023, e-mail: primaria_tasca@yahoo.com, cod fiscal 2614457. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie inchiriat: Trup de pasune Neagra I, in suprafata totala de 2,25 ha, compus din numarul cadastral 50644, in suprafata de 1,18 ha, situat in extravilanul comunei Tasca si numarul cadastral 50650, in suprafata de 1,07 ha, situat in intravilanul comunei Tasca, apartine domeniului public al Comunei Tasca, conform caietului de sarcini, H.C.L. Tasca nr. 39/18.04.2024 si O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1.Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul Comunei Tasca. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul institutiei de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Compartimentul Secretariat, din cadrul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 100 Lei, se achita cu numerar la Casieria Comunei Tasca. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 17.05.2024, ora 16.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 27.05.2024, ora 09.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: Oferta se depune intr-un singur exemplar, in doua plicuri sigilate, unul exterior si unul interior. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 27.05/2024, ora 10.00, la sediul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios -Administrativ a Tribunalului Neamt, Piatra-Neamt, B-dul Decebal nr. 5, judetul Neamt, telefon 0233/212.717, fax 0233/232.363, e-mail: tr-neamt@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 23.04.2024.
Eurostat: România, în topul țărilor europene cu cel mai mare număr de găini ouătoare
05/05/2024 07:30

Potrivit unui raport Eurostat, Romania este unul dintre tările cu cel mai mare număr de găini ouătoare din Uniunea Europeană In 2022, Romania detinea peste 38,7 milioane de găini ouătoare, clasandu-se, ...

LOTO 6/49 din 4 mai 2024. Rezultate Loto 6/49, Loto 5/40 și Joker sâmbătă, 4 mai
04/05/2024 22:21

 Loteria Romană a organizat sambătă, 4 mai 2024, Tragerile Speciale Loto ale Sărbătorilor de Pasti.   Loto 6/49 din 4 mai, tragerea principală: 16, 6, 13, 44, 18, 19  Loto 6/49 trage ...

Programul magazinelor de Paște. Unde puteți face ultimele cumpărături?
04/05/2024 10:58

 Programul magazinelor de Paste. Iată unde puteti face ultimele cumpărături. Dacă nu ati apucat să vă faceti toate cumpărăturile de care aveti nevoie inainte de Paste, trebuie să stiti, magazinel ...

Rezervele BNR au scăzut la 69,7 miliarde euro
03/05/2024 07:18

  Redeschiderea pietei pentru o singură sedintă, după ziua de 1 mai si inainte de minivacanta de Paste, nu a adus schimbări semnificative ale cursului euro, chiar dacă au crescut iesirile de capital ...

Scandal la Luduș după închiderea Fabricii Leoni. 200 de oameni au ieșit în stradă
02/05/2024 16:30

Aproximativ 200 de angajaţi ai Fabricii LEONI din Luduş au protestat, joi, după decizia de inchidere a punctului de lucru, solicitand să li se respecte drepturile sociale. Fondatorul grupului de iniţiativ ...

BIZZ Accelerator, cel mai amplu proiect de educație pentru antreprenorii și managerii din România
02/05/2024 07:13

Într-un context economic in care antreprenoriatul romanesc cunoaste o expansiune rapidă, dar adesea haotică, Stefan Mandachi, impreună cu economistul Iancu Guda, lansează BIZZ Accelerator, un program ...

Peste 5.300 antreprenori din regiunea Moldovei au renunțat la afaceri!
01/05/2024 13:22

Numărul societăţilor comerciale şi al persoanelor fizice autorizate (PFA) care au iesit din sistemul economic, in primele trei luni din an, au ajuns, in regiunea de Nord-Est, la 5.391, cu aproape 20 la sut ...

Trenuri suplimentare de 1 Mai și Paște
30/04/2024 14:30

CFR Călători va asigura un program de transport special cu prilejul minivacanţei de 1 Mai şi Paşte, pentru facilitarea deplasării pasagerilor spre destinaţiile de vacanţă, dar şi spre domiciliu. Prin ...

S-a ieftinit mălaiul
30/04/2024 13:47

Preţurile produselor agricole au scăzut cu 18,69% in luna februarie 2024, comparativ cu luna februarie 2023, potrivit Buletinului statistic de preţuri al Institutului Naţionale de Statistică, in care se me ...

CNAIR a desemnat câștigătorul contractului necesar finalizării studiului de fezabilitate al Autostrăzii Braşov-Bacău
30/04/2024 13:36

Compania Naţională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) a desemnat, marţi, caştigătorul pentru contractul necesar finalizării studiului de fezabilitate al Autostrăzii Braşov-Bacău, respect ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei