Un nou val de scumpiri afectează viața românilor: mâncarea și carburanții, cei mai mari „dușmani” ai buzunarului
Dimensiune font:
În ultimii trei ani, viața de zi cu zi a românilor a devenit considerabil mai costisitoare, cu o creștere de peste 40% a prețurilor. În mod particular, mâncarea a devenit cea mai mare povară pentru buzunar. Astăzi, cu 100 de lei, abia dacă mai putem cumpăra un kilogram de carne și câteva legume.
Legumele, un lux chiar și în plin sezon
Prețurile legumelor sunt alarmante, chiar și în sezonul lor de vârf. De exemplu, un kilogram de ardei kapia costă până la 17 lei, castraveții sunt 7 lei în magazine, iar roșiile ajung la aproximativ 10 lei. Deși datele oficiale indică o scumpire de 6% a legumelor în ultimele șase luni, românii resimt o creștere de 10-15%. În mod deosebit, prețul cartofilor a crescut cu 13% în această perioadă.
Carnea, o altă povară pentru consumatori
Nici carnea nu este mai accesibilă. În ultimul an, carnea de porc s-a scumpit cu 6%, un cotlet costând acum aproape 40 de lei. Carnea de vită, de asemenea, este cu 7% mai scumpă decât anul trecut. Aceste creșteri vin după un an 2022 în care prețurile alimentelor au crescut cu peste 20%, iar scumpirile lunare continuă să apese asupra consumatorilor.
Predicții economice sumbre pentru 2024
Conform unui studiu recent realizat de Reveal Marketing Research, mai mult de jumătate dintre români cred că țara noastră va trece printr-o criză economică în 2024, inflația fiind principalul factor de îngrijorare.
Noi scumpiri de la 1 iulie
Luna iulie a adus un nou val de scumpiri, începând cu o creștere a accizei la carburanți. Prețurile benzinei și motorinei au crescut, determinând șoferii să plătească cu câteva zeci de lei mai mult pentru un plin. Aceasta este a doua etapă de creștere a accizei din acest an, prima având loc la 1 ianuarie 2024.
Scumpiri în lanț: impactul asupra alimentelor și inflației
Analiștii avertizează că scumpirea carburanților va declanșa o serie de scumpiri în lanț, în special la alimente, deoarece transportul acestora se face predominant pe cale rutieră. Creșterea prețurilor la produsele alimentare și nealimentare intensifică presiunea asupra inflației, menținând dobânzile ridicate și făcând ratele bancare tot mai greu de suportat pentru români.
Deprecierea leului și scumpirea gazelor
Previziunile nu sunt optimiste nici în ceea ce privește cursul leu-euro. Majoritatea analiștilor anticipează o depreciere a leului în perioada următoare, cu euro trecând de pragul de 5 lei. În plus, de la 1 iulie, și gazele s-au scumpit, ceea ce va duce la creșterea facturilor pentru consumatori.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau