Veste mare pentru românii care stau la bloc. Asociația de locatari nu mai are voie să ceară așa ceva, legea interzice
Dimensiune font:
Toți locuitorii de la bloc sunt membrii într-o asociație de locatari, în mod clar. Iar relația acestora cu președintele asociației se desfășoară în baza unor reguli stricte, stabilite de legislația în vigoare. În ultima perioadă, acestea au fost modificate, astfel că românii care locuiesc la bloc trebuie să știe care este elementul pe care asociația de locatari nu mai are voie să-l solicite. Măsura este obligatorie prin lege.
Schimbare importantă pentru românii de la bloc. Ce nu mai are voie să ceară asociația de locatari
Cu siguranță s-a întâmplat să te confrunți cu anumite situații necunoscut în relația cu asociația de locatari. Dacă te numeri printre românii care stau la bloc, trebuie să știi că trebuie să urmărești anumite norme în legătura cu această asociație a cărui membru ești. Recent, un ghid dedicat acestora stabilește care este elementul pe care asociația de locatari nu mai are voie să îl ceară, după noile reguli legislative.
La fel ca în cazul multor instituții, un regulament european privind protecția datelor a stabilit care sunt prevederile GDPR care se răsfrâng inclusiv asupra asociațiilor de locatari și nu numai. Astfel, șefii acestor asociații trebuie să impună regulamentul în activitatea lor. Iar controalele din partea Autorității de Protecția Datelor – ANSPDCP ar putea să se încheie cu sancțiuni aspre în cazul în care nu sunt respectate aceste norme.
.
Ce nu mai are voie asociația de locatari să ceară românilor care stau la bloc
Asociațiile de locatari trebuie să respecte noile norme
Actele de identitate sau proprietate, interzise la solicitarea asociațiilor de locatari
Ghidul destinat asociațiilor de locatari a fost stabilit și impune ca românii care locuiesc la bloc să nu mai dea copii după cartea de identitate sau buletin, ori după alte acte. Conform noilor reguli, reprezentanții asociației de locatari sunt obligați să aplice principiul prelucrării datelor cât mai puține, strict necesare.
„În ceea ce privește înscrierea persoanelor în cartea de imobil, art. 94 din Norme prevede că aceasta se face în baza actului de identitate, iar pentru copiii sub 14 ani, în baza certificatului de naştere. Pentru înscrierea persoanelor în cartea de imobil nu pot fi solicitate fotocopii ale actelor de identitate, certificatelor de stare civilă sau titlurilor de proprietate, normele stabilind că acestea pot fi doar verificate vizual pentru conformitate”, subliniază ANSPDCP în recentul ghid.
Acest document se referă la Normele metodologice de aplicare unitară a dispoziţiilor Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 97/2005 și are în vedere evidenţa, domiciliul, reşedinţa şi actele de identitate ale cetăţenilor români. În ciuda acestor norme, în realitate lucrurile sunt complet diferite. Conform controalelor instituite de ANSPDCP, s-a descoperit că șefii asociațiilor de locatari încă solicitau acte de identitate pentru a completa cartea de imobil, o măsură excesivă în contextul legislației de protecția datelor personale, fiind deci ilegală.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau