Videochatul: de la cameră, până la plata pensiilor și salariilor bugetarilor. Cazul videochatistei din Timișoara cu venituri de peste 1 milion
Dimensiune font:
O domnișoară din Timișoara a avut în 2021 venituri de 1,2 milioane lei din videochat. A încercat să procedeze legal, adică să-și plătească impozitul pe venit, contribuția la sănătate și la pensie.
A depus în 2022 cunoscutul formular (D212 – Declarația unică) și a făcut plata. În total: 129.600 lei virați la buget.
A stat liniștită, știind că totul este în regulă. Se pare că nu era. În 2023, inspectorii ANAF au început să se uite peste ce-a declarat și virat și au constatat că ar fi trebuit să plătească și TVA, deoarece depășise plafonul de 300.000 de lei.
Într-un fel, inspectorii „se simțeau prost” știind că trebuie să o informeze că trebuie să mai plătească bani.
Trebuia să se înregistreze în scop de TVA. Inspectorii considerau că ar fi fost mai bine să fie premiată pentru că și-a declarat veniturile.
Dar... legea-i lege, așa că va fi respectată. Va trebui să plătească și TVA: încă 171.000 lei, la care se vor adăuga dobânzi și penalități pentru că nu a plătit la timp (nu a știut legislația). Adică încă vreo 50.000 de lei.
Suma de 1,2 milioane lei nu este exagerată, fiind modele care fac videochat, dar în cadrul unor studiouri, și câștigă mult mai mult.
În domeniu lucrează cu preponderență fete de 18-40 de ani, iar 60% dintre acestea au terminat facultatea. Mămicile par a avea printre cele mai mari câștiguri. Sunt cazuri în care persoane care lucrau în diverse domenii, cum ar fi în cel financiar, au descoperit această pasiune.
Când ne gândim că se plătesc taxe, trebuie să avem în vedere că din acești bani se plătesc pensii, salariile bugetarilor, precum și sănătatea angajaților care nu contribuie la CASS: adică cei din construcții, agricultură și industria alimentară.
Este o activitate profitabilă pentru stat și economie în ansamblu.
"Nu sunt 400.000 de persoane care fac videochat în România
Activitatea de videochat din România are o oarecare conotație negativă, deși este un business ca oricare altul. Se oferă servicii online. Nu există profesia în clasificarea ocupațiilor, deși poate ar trebui.
În plus, intră bani în țară. Intră valută care-l ajută pe Isărescu la menținerea cursului de schimb. De asemenea, acei bani sunt cheltuiți în țară. Deci statul beneficiază și dacă persoanele respective cumpără, de exemplu, o eugenie (adică se plătește TVA).
90% din banii care intră în țară din activitatea de videochat sunt consumați aici, ne spune Maria Boghină, manager operațional Best Studios.
Doar 10% se duc pe cumpărături și vacanțe în afara țării.
„Fetele își cumpără mașini, apartamente. O fată care lucra pe un salariu de 3.000 de lei/lună, în momentul în care ajunge să câștige 30.000 de lei înseamnă că aduce acești bani în țară și-i va cheltui aici”, ne-a explicat Maria Boghină.
Nu sunt 400.000 de persoane în domeniu, așa cum a spus recent fostul șef ANAF (Lucian Heiuș), dar ar fi în jur de 200.000. Bineînțeles, în această cifră sunt incluse și persoanele care fac OnlyFans ori utilizează platforme similare
Sunt greu de numărat deoarece o persoană are mai multe conturi și în generat sunt numărate de mai multe ori. În plus, o parte dintre ele sunt inactive de peste 1 an.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau