Sindicate vs politicieni = 1-0
Dimensiune font:
Dorian OBREJA
Vă mai aduceți aminte de anii de imediat de după 90, când sindicatele scoteau în stradă zeci, dacă nu sute de mii de oameni, reprezentând o forță de care guvernanții, voiau-nu voiau, trebuiau să țină seama, de nume ”grele„ din domeniu, precum Bogdan Hossu, Miron Mitrea, Victor Ciorbea...
Ei, dar vremurile au trecut și sistemul a știut cum să slăbească tot mai mult această forță, ceea ce, alături de ca și inexistența unei puternice societăți civile lasă politicienii să facă aproape tot ce doresc.
Iată că pentru prima dată după 18 ani, o uniune de sindicate, anume cele din educație, (poate nu impresionante ca număr de membri, dar activând într-un domeniu vital pentru societate) au decis măsuri radicale pentru satisfacerea doleanțelor, și anume declanșarea grevei generale - într-un moment de două ori strategic: o dată în domeniul învățământului, în perioada cu pricina trebuind încheiate mediile anuale, dar și fiind programate Evaluarea Națională și Bacalaureatul; a doua oară, din punct de vedere politic, manifestarea de protest coincizând cu intervalul în care era anunțată așa-numita ”rotativă” guvernamentală, adică demisia lui Ciucă și trecerea pe poziția secundă a liberalilor, instalarea ca premier a lui Ciolacu și trecerea la cârmă a social-democraților.
Greva a început pe 22 mai și a fost suspendată (atenție, nu încheiată!) pe 12 iunie. Dat fiind că, pe perioada grevei, majoritatea elevilor nu a primit note (inclusiv elevii claselor a VIII-a și a XII-a), încheierea mediilor a fost prelungită până pe 16 iunie, la fel ca și perioada de înscriereaa la Evaluarea Națională și Bacalaureat. Cea dintâi a început pe 19 iunie, în vreme ce probele scrise la Bacalaureat au debutat ieri. O veste care pe unii elevi ar putea să-i bucure, pe alții - nu: probele de competențe la Bacalaureat nu se mai susțin, echivalate fiind cu mediile din liceu...
În sinteză, am putea sintetiza că prima repriză sindicaliști-politicieni a înregistrat victoria celor dintâi. Conform datelor apărute în presă, profesorii vor primi o mărire de salariu de 25 la sută; anual, cadrele didactice și pesonalul nedidactic vor primi, de asemenea, bani și pentru dezvoltare profesională, membrii primei categorii vor lua, în octombrie, prima tranșă din fonduri europene, iar personalul auxiliar - 500 lei.
Dar subliniez că este vorba doar de prima repriză, ar mai putea fi una, plus prelungiri, plus lovituri de la x metri, cine știe? Spre bine tuturor, adică al societății în ansamblu, să sperăm că toate diferendele se vor rezolva cu celeritate și în mod amiabil, fără perturbări mai mari sau mai mici.
Numai că, și am averizat în legătură cu acest pericol, principiul avalanșei funcționează.
Din prima decadă a acestei luni, membrii Federației Sanitas se află în grevă japoneză, fără întreruperea activității ; estimp, are loc strângerea semnăturilor pentru grevă generală; azi, pe 27 iunie, este programată o grevă de avertisment de 2 ore, iar pe 1 iulie - declanșarea grevei generale a lucrătorilor din sănătate și demisia în masă din contractele de gărzi a medicilor, ceea ce ar putea genera intrarea în colaps a domeniului.
Pe surse, se spune că guvernul pregătește o nouă ordonanță de urgență, ce ar avea rolul de a dezamorsa situația din sănătate.
Cred că Ciolacu nu e deloc bucuros de a fi devenit premier în asemenea momente; pe de altă parte, să nu uităm cine va repartiza bugetele pentru la anul - când sunt nu mai puțin de 4 runde de alegeri!
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau