Totuși, pe Trump nu l-au votat 2/3 din americani!
Dimensiune font:
Dorian OBREJA
Memoria oamenilor este scurtă, din păcate sau fericire, nu doar pe termen îndelungat. Actualul președinte al SUA, pe măsură ce trec zilele, își construiește imaginea de ales indiscutabil al întregului popor american, în numele căruia ia decizii.
Un mic salt înapoi, până în noiembrie 2024, când s-au desfășurat alegerile prezidențiale americane. La votul popular, în favoarea lui Trump au fost 77 milioane. Împotrivă – 75 milioane. Dar prezența la urne a fost de doar 63,9%, de unde rezultă că vreo 75 de milioane de americani nu au fost convinși de prestația prezidențiabilului republican. O aritmetică simplă ne spune că circa două treimi din americani (cu drept de vot) nu l-au împuternicit pe Donald Trump să-i reprezinte și să ia decizii în numele lor.
În SUA, Trump e în descreștere la capitolul validare performanță, după cum relevă cel mai recent sondaj realizat de Gallup, ce indică o rată de aprobare a președintelui de 45% și o rată de dezaprobare de 51%, în scădere de la 47%-48% la sfârșitul lunii trecute.
Percepția europenilor, vizavi de venirea la putere a lui Trump, înainte de instalare era diferențiată: 53% dintre cetățenii din Danemarca credeau că acest lucru va fi „rău” pentru americani, 66% pentru propria țară și 62% pentru pacea mondială, la fel cu opiniile din Regatul Unit (53%, 54%, 58%) și Germania (48%, 64%, 55%); românii considerau că realegerea lui Donald Trump e pozitivă pentru americani (43%), pentru România (32%) și pentru pacea mondială (45%), asemănător exprimându-se maghiarii și bulgarii. După instalare și accentuarea tensiunilor pe muliple planuri între UE și SUA, percepția a devenit și mai negativă.
De când s-a re-instalat în Biroul Oval, de unde conduce ”moșia” extinsă, SUA (iar în visele lui, lumea), ar fi fost cazul să mai apese și pe frână, nu doar pe accelerație. Ceea ce nu s-a întâmplat.
Dintre toate derapajele înregistrate în mai puțin de o lună, trei merită amintite, dat fiind posibilele lor grave consecințe.
În primul său mandat, Trump anunța retragerea din Acordul de la Paris (privind clima), decizie criticată inclusiv de unul dintre principalii săi susținători de azi. |În cel de al doilea său mandat, într-un record nebun de viteză recidiva, anunțând iar retragerea. Deși 2024 se dovedise cel mai mai călduros an înregistrat vreodată și după o creștere extraordinară a numărului dezastrelor conexate cu clima, și în circumstanțele în care în SUA sunt emisii de CO2 de trei ori mai mari ca în UE, plasând țara pe locul 2, după China.
A doua măsură se referă la decizia de a declara starea de necesitate energetică, desfășurând această acțiune sub semnul unui slogan tipic american - „Vom fora, baby, vom fora!”. Numai că, fiind confruntați cu perspectiva unei oferte prea mari sub Trump în raport cu cererea globală actuală, care îngrijorează piețele, chiar producătorii americani ar putea refuza să apese pe accelerație, pentru a împiedica scăderea prețurilor țițeiului!
Un proiect faraonic și revoltător: SUA să preia, de la Israel (ca și cum ar fi vorba de o proprietate a acestuia!) Fâșia Gaza, și să o transforme în ”Coasta de Azur a Orientului Mijlociu. Una dintre cele mai mari de pe pământ”. Două milioane de palestinieni ar urma să fie izgoniți și relocați în comunități ”mult mai sigure și mai frumoase” (?!).
Oare, dacă americanii nu sunt capabili să-i pună frână, va face asta comunitatea internațională, îndeosebi UE? Zilele următoare vom ști răspunsul!
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau