Un congres pentru Ursula
Dimensiune font:
Dorian OBREJA
Considerând că, cel puțin până la alegerile europarlamentare programate pentru luna iunie, PPE reprezintă principala forță din UE, Congresul acestei formațiuni, desfășurat săptămâna trecută la București, a configurat cumva câteva dintre liniile principale ale viitorului bătrânului continent.
Prima chestiune ce se cere subliniată este că evenimentul a fost tratat, de mare parte a politicienilor mioritici și presei din țară cu mai mult decât subiectivitate, considerând-l drept ”istoric”, emblematic pentru perioada ce va urma etc. etc. Un grup media a mers atât de departe, încât a umplut Bucureștiul cu imagini uriașe ale cancelarului austriac, însoțite de urări de bun venit, în română și germană, închipuindu-și că la vederea lor, cel astfel ”periat” avea să cadă pe spate, ceea ce nu s-a întâmplat, dimpotrivă, dânsul lăsând un mesaj pe cât de scurt, pe atât de ferm, un ”nu” la adresa dorinței României și Bulgariei de a adera la Spațiul Schengen. Circumstanțe în care se aruncă o umbră de îndoială asupra afișatei și trâmbițatei unități a popularilor europeni. Pe de altă parte, trebuie amintit că un eveniment identic a mai fost găzduit, tot de Capitala României, și în urmă cu 12 ani, așa încât un entuziasm excesiv nu-și avea locul. În fine, mai trebuie spus că a fost o întrunire electorală – trebuind ca PPE să rămână la fel de puternic după alegerile europarlamentare din iunie pentru a-și pune în practică promisiunile și angajamentele cuprinse într-un manifest emanat de Congres.
Dacă tot am făcut trimiteri la trecut, e de menționat, comparativ, că Bucureștiul a găzduit un eveniment cu adevărat istoric în aprilie 2008, cu prilejul summit-ului NATO-Rusia, când, printre altele, au stat la aceeași masă George W. Bush, Vladimir Putin și președintele României!
Desigur, printre subiectele discutate și în legătură cu care popularii europeni și-au afirmat opțiunile și intențiile se numără războiul din Ucraina, conflictul din Gaza, situația agriculturii și a fermierilor (zonă în care spiritele sunt iarăși din ce în ce mai încinse și acțiunile tot mai în forță), controversatul sau chiar contestatul proiect Green Deal, dar nu a fost ocolită nici tot mai spinoasa problemă a migrației (îndeosebi ilegale).
Dar senzația finală a fost aceea că adevăratul scop al evenimentului a fost acela de a mediatiza cât mai intens noua candidatură (fără niciun contracandidat) a Ursulei von der Leyen la șefia executivului comunitar. Cele mai multe titluri din presa străină consemnează elocvent această realitate, referindu-se la președintele Comisiei Europene drept ”încoronată la București”, ”prima probă a adevărului”ș.a.m.d. Mai puțin mediatizat a fost bilanțul real: din cei 801 delegați, 400 au avut un vot pozitiv, 89 au votat împotrivă, iar restul a preferat să se abțină, condiții în care nu putem vorbi nici de o ”unitate de monolit”, nici de o susținere cu o largă majoritate...
Așa cum spuneam mai sus, rămâne de văzut dacă PPE va înregistra succes scontat în alegeri pentru a lua în considerare posibilitatea materializării promisiunilor electorale. Deocamdată, trebuie ținut cont de ceea ce indică sondajele, și anume o ascensiune a partidelor extremiste, dar mai mult decât atât, de manifestările de protest ale fermierilor din mai toată Europa, de mișcările greviste tot mai ample și mai extinse, care paralizează mai ales transporturile, dar care amenință și Campionatul European de fotbal din Germania, precum și Olimpiada de la Paris.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau