Elevii din Paşcani fac experimente pe Staţia Spaţială Internaţională
Dimensiune font:
7 elevi de clasa a IX-a din Paşcani au scris coduri pentru bordul Staţiei Spaţiale Internaţionale * elevii s-au calificat în faza finală a competiţiei spaţiale „Astro Pi” * experimentele ştiinţifice realizate de elevi vor fi comentate de pe orbită la mijlocul lunii viitoare
Liceul Tehnologic „Mihai Busuioc” din Paşcani se mândreşte cu una dintre cele cinci echipe româneşti care participă la faza finală a competiţiei spaţiale „Astro Pi” organizată de către Agenţia Spaţială Europeană (ESA). „Provocarea lansată tuturor elevilor europeni cu vârsta până la 16 ani a fost de a proiecta experimente ştiinţifice care pot fi rulate folosind senzorii Astro Pi ai unui computer aflat la bordul Staţiei Spaţiale Internaţionale (ISS) şi de a scrie codurile cu care Astro Pi a trebuit programat pentru a executa aceste experimente”, a transmis Georgiana Popa, reprezentantul Liceului Tehnologic „Mihai Busuioc” din Paşcani.
Echipa Liceului Tehnologic „Mihai Busuioc”, intitulată „MiBus researchers” este formată din Irina Costaş, Georgiana Druc, Nicuşor Acatincăi, Alexandru Baciu, Andrei Buzatu, Paul Dascălu şi Răzvan Nemţanu, elevi în clasa a IX-a la specializarea „Tehnician Operator Tehnică de Calcul”. Pe tot parcursul competiţional, echipa a fost coordonată de prof. Adrian Tomuş.
Citește și Examen important pentru profesorii ieşeni
Competiţie acerbă
Experimentele celor cinci echipe româneşti, alături de coduri ale echipelor din alte 12 ţări au fost selectate din peste 180 de candidaturi, de către un juriu profesionist format din specialişti ESA şi membrii ai Fundaţiei „Raspberry Pi”, după două faze preliminare. „În prima fază, elevii au fost invitaţi să propună o idee de experiment care ar putea fi rulat folosind Astro Pi de la bordul Staţiei Spaţiale Internaţionale şi senzorii aferenţi (Sense HAT). În faza a doua, astronautul Thomas Pesquet, aflat la bordul Staţiei Spaţiale Internaţionale a alocat echipelor selectate o misiune ştiinţifică ce se va desfăşura la bordul ISS folosind computerul Astro Pi Ed”, a completat reprezentantul unităţii de învăţământ păşcănene.
Citește și Festivalul internaţional de teatru şcolar revine la Iaşi
Efortul elevilor, proiectat în spaţiu
Pentru a îndeplini obiectivele misiunii, participanţii au definit paşii experimentului ştiinţific pe care îl vor desfăşura şi au scris codul necesar pentru operarea Astro Pi folosind limbajul de programare „Python”. Candidaturile au fost evaluate pe baza unor criterii precum valoarea ştiinţifică, inovaţia, fezabilitatea misiunii în contextul Staţiei Spaţiale Internaţionale sau claritatea şi calitatea codului. „Codurile echipelor calificate, odată transmise către Staţia Spaţială Internaţională, rulează pe computerul Astro Pi aflat pe modulul Columbus. Pe 15 mai, rezultatele experimentelor vor fi publicate, iar astronautul Thomas Pesquet le va comenta de pe orbită. Datele colectate în spaţiul cosmic vor fi descărcate şi trimise spre Terra, unde vor fi apoi analizate de către echipele participante”, a explicat Georgiana Popa.
Pe lângă echipa din Paşcani, la faza finală a competiţiei s-au mai calificat echipele Colegiului Naţional de Informatică „Tudor Vianu” din Bucureşti ( „Astro Vianu Team” şi „Star Gazers”), echipa Liceul Teoretic „Carmen Sylva” din Eforie Sud („Carmen Sylva Astro Pi”) şi echipa Liceului Teoretic „Nicolae Bălcescu” din Cluj Napoca („Cosmos Dream”).
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau