Copilării fără baterii. Jucăriile de altădată

2jucarii

Dimensiune font:

| 13-11-2024 07:46

 * când părinții se așază la povești, timpul pare să se oprească, iar copilăria lor, cu parfum de mere coapte și amintiri cusute în fir de râs, prinde viață sub ochii curioși ai celor mici * e un dans între trecut și prezent, între ulițele prăfuite de odinioară și străzile pavate ale prezentului, între jucăriile făcute din ce aveai la îndemână și cele cumpărate din rafturi lucioase, gata să vorbească și să lumineze

Copilăria părinților noștri este un univers aparte, un mozaic de momente ce astăzi par învelite într-o patină de aur, cu un aer ce îmbină simplitatea vieții de altădată cu râsetele sincere și micile peripeții de neuitat. Într-o lume fără tablete și telefoane, bucuriile se găseau în lucruri simple – o minge din cârpe, un joc de „Țară, țară, vrem ostași!” jucat pe ulițele prăfuite, sau serile când toată familia se strângea în jurul mesei pentru a povesti.

Tania și Mihai, părinții a trei copii veseli și mereu curioși, își amintesc cu drag de zilele lor de joacă. „Pe vremea noastră, cel mai prețios lucru era o praștie bine făcută, iar dacă aveai un cerc și un băț să îl rostogolești pe drum, erai regele străzii”, Mihai râzând. Își amintește cum el și prietenii lui alergau ore întregi în jurul blocurilor, uitând de foame și de somn. „Ne băteam pe nuci verzi și ne întorceam acasă cu palmele pătate și pline de fericire”, adaugă el, cu ochii strălucind de nostalgia copilului din el.

Maria își amintește de păpușile din cârpe, pe care le cosea cu bunica ei. „Nu existau păpuși Barbie pe atunci, ci doar Arădeanca, dar fiecare jucărie pe care o aveam era unică, purta amprenta copilăriei și imaginației noastre”, spune femeia. Într-un colț al casei, învelită în hârtii îngălbenite, încă mai păstrează o păpușă veche, cu o rochiță cusută dintr-un petic de catifea. Când le-a artătat-o fetelor ei, s-au uitat curioase, parcă încercând să înțeleagă de ce acea păpușă simplă are o valoare atât de mare în ochii mamei lor.

Gadgeturi și ochi în ecrane

Astăzi, copiii lor au acces la un univers digital nesfârșit, unde un singur click deschide porți către lumi fantastice. „În loc să alerge după cercuri pe drum, ei fac curse de mașini în jocuri video sau vorbesc cu prietenii lor pe telefon”, a ofat Mihai amuzat, dar pe un ton plin de înțeles. „Totuși, încercăm să le arătăm și farmecul jocurilor de altădată”. De Crăciun, în loc de un gadget, au adus acasă o colecție de jocuri de societate și s-au trezit cu râsete ce umpleau casa, amintind de acele seri lungi din copilăria lor, când „Nu te supăra, frate!” era mai important decât orice altceva.

Comparând copilăria lor cu cea a copiilor de azi, părinții subliniază un lucru simplu, dar profund: jocurile și amintirile sunt mai mult decât simple moduri de a petrece timpul; ele sunt liantul între generații, punți între trecut și viitor. Tania le-a povestit copiilor ei cum, într-o zi de vară, împreună cu frații ei, a făcut o bărcuță dintr-o coajă de nucă și a navigat-o pe bălțile lăsate de ploaie, ținându-și răsuflarea să vadă dacă ajunge la capăt. „Nu era cine știe ce barcă, dar era lumea noastră întreagă”, spune ea, iar în ochii celor mici sclipesc mirarea și dorința de a încerca și ei.

Amintirile părinților devin lecții valoroase. Ele le arată copiilor că, dincolo de ecrane și tehnologie, magia copilăriei stă în curajul de a inventa, de a se juca, de a transforma fiecare clipă într-o aventură. „Încercați să construiți ceva cu mâinile voastre”, îi îndeamnă Mihai, „veți vedea că nu doar rezultatul contează, ci drumul până acolo”.

Într-o lume modernă, unde copiii cresc cu roboți și jucării interactive, poveștile și jocurile simple de altădată sunt cele care aduc acel farmec de neegalat. Seara, când casa se umple de vocile părinților care povestesc despre copilăria lor, între râsete și șoapte, se țese o legătură tainică. Este un dans între trecut și prezent, între râsul de azi și amintirile de ieri, care vor fi, într-o zi, istorisite și de noile generații.

Maura ANGHEL

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA

1. Informatii generale privind concedentul, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Ion Neculce, cu sediul administrativ in sat Razboieni, F.N., judetul Iasi, telefon 0232/710.880, email: office@primaria- ionneculce.ro, cod fiscal 4541050. 2. Informatii generale privind obiectul concesiunii, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie concesionat: -teren in suprafata de 2.539 mp, situat in extravilanul satului Prigoreni, comuna Ion Neculce, nr.cadastral 62719, Carte funciara 62720; -teren in suprafata de 2.539 mp, situat in extravilanul satului Prigoreni, comuna Ion Neculce, nr. cadastral 62720, Carte funciara 62720; -teren in suprafata de 1.374 mp, situat in extravilanul satului Prigoreni, comuna Ion Neculce, nr.cadastral 62721, Carte funciara 62721; -teren in suprafata de 1.165 mp, situat in extravilanul satului Prigoreni, comuna Ion Neculce, nr. cadastral 62722, Carte funciara 62722; ce apartin domeniului privat al Comunei Ion Neculce, conform caietului de sarcini, O.U.G. nr. 57/03.07.2019 si H.C.L. al Comunei Ion Neculce nr. 94/17.10.2024. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, la sediul institutiei sau electronic, prin e-mail: office@primaria- ionneculce.ro. 3.2. Denumirea si adresa serviciului/ compartimentului din cadrul concedentului, de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Registratura Comunei Ion Neculce, sat Razboieni, F.N., judetul Iasi. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul: Gratuit. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 18.11.2024, ora 16.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 26.11.2024, ora 16.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Ion Neculce, sat Razboieni, F.N., judetul Iasi, Registratura. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: un exemplar. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 27.11.2024, ora 09.30, Comuna Ion Neculce, sat Razboieni, F.N., judetul Iasi -etajul I -Sala de sedinte. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios Administrativ a Tribunalului Iasi, Iasi, Str. Elena Doamna nr. 1A, judetul Iasi, telefon 0332/403.647, fax 0332/435.700, e-mail: tr-iasi-reg@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 01.11.2024.
1. Informatii generale privind concedentul, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Ion Neculce, cu sediul administrativ in sat Razboieni, F.N., judetul Iasi, telefon 0232/710.880, email: office@primaria- ionneculce.ro, cod fiscal 4541050. 2. Informatii generale privind obiectul concesiunii, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie concesionat: -teren in suprafata de 4.250 mp, situat in extravilanul satului Razboieni, comuna Ion Neculce, nr. cadastral 62548, Carte funciara 62548; -teren in suprafata de 3.080 mp, situat in extravilanul satului Prigoreni, comuna Ion Neculce, nr.cadastral 61364, Carte funciara 61364; ce apartin domeniului privat al Comunei Ion Neculce, conform caietului de sarcini, O.U.G. nr. 57/03.07.2019 si H.C.L. al Comunei Ion Neculce nr. 89/27.07.2023. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, la sediul institutiei sau electronic, prin e-mail: office@primaria- ionneculce.ro. 3.2. Denumirea si adresa serviciului/ compartimentului din cadrul concedentului, de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Registratura Comunei Ion Neculce, sat Razboieni, F.N., judetul Iasi. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul: Gratuit. 3.4.Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 18.11.2024, ora 16.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 26.11.2024, ora 16.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Ion Neculce, sat Razboieni, F.N., judetul Iasi, Registratura. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: un exemplar. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 27.11.2024, ora 09.30, Comuna Ion Neculce, sat Razboieni, F.N., judetul Iasi -etajul I -Sala de sedinte. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios Administrativ a Tribunalului Iasi, Iasi, Str. Elena Doamna nr. 1A, judetul Iasi, telefon 0332/403.647, fax 0332/435.700, e-mail: tr-iasi-reg @just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 01.11.2024.
  Dincolo de măști
11/11/2024 18:36

Diminetile, indiferent de anotimp, cand soarele incă mai ezită să mangaie orasul, o găsesc pe ea, femeia cu o carieră remarcabilă, in fata oglinzii. Reflexia ii intoarce o privire blandă, dar plină de p ...

Groaznicul cutremur de sambata noaptea! 10 noiembrie 1940
10/11/2024 14:06

Sambătă, 10 noiembrie 1940, la ora 3:39 si 35 de secunde s-a declansat primul cutremur catastrofal al secolului XX in Romania. Seismul care s-a produs in zona Vrancea, la o adancime de 140-150 km, a avut magn ...

Atlantida, mitul care încă fascinează lumea
09/11/2024 10:30

Atlantida, civilizatia misterioasă care a starnit imaginatia lumii timp de peste două milenii, rămane una dintre cele mai captivante legende ale omenirii. Povestea insulei scufundate, descrisă pentru prima ...

O călătorie în inima obiceiurilor străvechi românești
09/11/2024 09:44

În satele Moldovei, ascunse de forfota modernitătii, trăiesc traditiile vechi de secole, transmise din generatie in generatie, ca o soaptă a trecutului care incă mai reverberează in prezent. În ...

Gutuia, fructul de aur al toamnei. Parfum, tradiție și esență în fiecare ramură
09/11/2024 09:34

Gutuiul (Cydonia oblonga) este unul dintre acele fructe care nu pot fi confundate. Forma sa, ce pare o combinatie intre măr si pară, este insă doar inceputul. Parfumul său distinct, dulceag si usor astringe ...

Adevărul din spatele minciunilor. Călătoria emoțională a copiilor spre sinceritate
09/11/2024 08:50

Copiii, in special la varste fragede, invată prin explorare si experimentare. Minciuna este adesea o parte a acestui proces, dar motivele din spatele ei si modul in care aceasta este gestionată de către păr ...

Stângacii și creativitatea, o legătură specială
09/11/2024 08:31

Într-o lume dominată de dreptaci, stangacii au fost adesea priviti ca fiind diferiti, uneori chiar „ciudati”, pentru că folosesc mana stangă in activitătile de zi cu zi. Cu toate acestea, ...

  Uleiul de canabis, alchimie modernă și terapii naturale
07/11/2024 13:46

Cunoscut in mod obisnuit sub denumirea de ulei de CBD (canabidiol), uleiul de canabis a devenit in ultimii ani un subiect de discutie tot mai amplu, traversand granitele dintre terapiile naturale si afacerile d ...

Compozitorul şi producătorul american Quincy Jones a murit la 91 de ani
04/11/2024 11:21

Compozitorul şi producătorul american Quincy Jones, care a avut o influenţă majoră asupra muzicii americane prin colaborarea sa cu artişti precum Count Basie şi Frank Sinatra şi care a remodelat muzica ...

Halloween pe românește. Povestea vrăjită a nopții cu bostani ciopliți și spirite zburdalnice
31/10/2024 06:06

Traditii vechi cu un twist modern. De la strigoi la fantome, asa am putea spune despre Halloween (sărbătorit in ultima zi a lunii octombrie), o sărbătoare care, cu tot farmecul său american, a găsit o cas ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei