Elevii se întorc la școală. Regulile care trebuie respectate în contextul alertei de gripă
Dimensiune font:
Elevii revin luni, 9 ianuarie, la cursuri, școlile fiind obligate să respecte o serie de reguli în contextul alertei de gripă.
Ministerul Sănătății a transmis, printr-o instrucțiune, ce măsuri care se instituie la nivelul unităților de învățământ.
Astfel se va proceda la:
-realizarea triajului zilnic în colectivitățile școlare;
-informarea părinților sau aparținătorilor legali privind semnele și simptomele infecțiilor respiratorii;
-asigurarea materialelor necesare pentru dezinfecția periodică a mâinilor și suprafețelor;
-aerisirea periodică a încăperilor;
-respectarea etichetei tusei și strănutului, utilizarea de batiste de unică folosință;
-recomandarea utilizării măștii de protecție de către cadrele didactice și, eventual, de către elevi și studenți.
Ministerul Educației: Recomandarea a fost ca accentul să fie pus pe prevenţie
Ministrul Educaţiei, Ligia Deca, a încurajat vineri, în cadrul unei videoconferinţe, inspectorii şcolari generali să sprijine şcolile pentru a continua procesul educaţional în condiţii normale, să pună accent pe prevenţie şi să se consulte cu Ministerul Educaţiei în "situaţia excepţională" în care o unitate de învăţământ solicită suspendarea temporară a cursurilor.
Potrivit unui comunicat remis presei, Ministerul Educaţiei a transmis, din partea Institutului Naţional de Sănătate Publică, o serie de materiale informative cu privire la măsurile de prevenire a răspândirii virusului gripal.
"Recomandarea a fost ca accentul să fie pus pe prevenţie, să existe o comunicare strânsă cu DSP-urile şi să se ţină cont de recomandările făcute de acestea", afirmă sursa citată.
Totodată, precizează Ministerul Educaţiei, conducerile unităţilor de învăţământ preuniversitar au următoarele obligaţii:
-diseminarea către părinţii sau reprezentanţii legali ai elevilor/preşcolarilor/ antepreşcolarilor a informaţiilor cu privire la recunoaşterea simptomelor de gripă sau alte infecţii respiratorii, în vederea realizării triajului epidemiologic zilnic la domiciliu, înainte de intrarea copilului în colectivitate, conform ghidului transmis de Ministerul Sănătăţii;
-realizarea triajului zilnic în colectivităţi şcolare la începutul primei ore de curs a fiecărui schimb;
-asigurarea materialelor necesare pentru dezinfecţia periodică a mâinilor şi suprafeţelor;
-efectuarea dezinfecţiei periodice a spaţiilor de învăţământ;
-aerisirea periodică a încăperilor;
-instruirea elevilor cu privire la comportamentul adecvat, în caz de tuse sau strănut, astfel încât să nu răspândească virusul gripal, recomandarea utilizării batistelor de unică folosinţă;
-recomandarea folosirii măştilor de protecţie sanitară, atât pentru personal, cât şi pentru elevi/preşcolari;
-informarea părinţilor sau a reprezentanţilor legali cu privire la necesitatea consultării medicului de familie la apariţia simptomelor respiratorii pentru stabilirea indicaţiilor terapeutice, izolării şi efectuării unor eventuale investigaţii suplimentare.
Când este următoarea vacanță
Următoarea vacanţă, la decizia inspectoratelor şcolare judeţene şi al municipiului Bucureşti, este programată în perioada 6 - 26 februarie 2023.
Pentru prima dată structura noului an şcolar include cinci module de învăţare şi cinci vacanţe:
Modulul 1
- cursuri - de luni, 5 septembrie, până vineri, 21 octombrie
- vacanţă - de sâmbătă, 22 octombrie, până duminică, 30 octombrie;
Modulul 2
- cursuri - de luni, 31 octombrie, până joi, 22 decembrie
- vacanţă - de vineri, 23 decembrie 2022, până duminică, 8 ianuarie 2023;
Modulul 3
- cursuri - de luni, 9 ianuarie, până vineri, 3 februarie, respectiv vineri, 10 februarie sau vineri, 17 februarie, la decizia inspectoratelor şcolare judeţene/al municipiului Bucureşti
- vacanţă - o săptămână, la decizia inspectoratelor şcolare judeţene/al municipiului Bucureşti, în perioada 6 - 26 februarie;
Modulul 4
- cursuri - de luni, 13 februarie, respectiv luni, 20 februarie, sau luni, 27 februarie, la decizia inspectoratelor şcolare judeţene/al municipiului Bucureşti, până joi, 6 aprilie
- vacanţă - de vineri, 7 aprilie, până marţi, 18 aprilie;
Modulul 5
- cursuri - de miercuri, 19 aprilie, până vineri, 16 iunie
- vacanţă - de sâmbătă, 17 iunie, până duminică, 3 septembrie.
În zilele nelucrătoare/de sărbătoare legală prevăzute de lege şi de contractul colectiv de muncă nu se organizează cursuri.
Programele "Şcoala altfel" şi "Săptămâna verde" se vor desfăşura în perioada 27 februarie - 16 iunie 2023, în intervale de câte cinci zile consecutive lucrătoare, a căror planificare se află la decizia unităţii de învăţământ. Derularea celor două programe nu se planifică în acelaşi interval de cursuri.
Prin excepţie, la clasele din învăţământul liceal - filiera tehnologică, din învăţământul profesional şi din învăţământul postliceal, în perioadele dedicate programelor "Şcoala altfel" şi "Săptămâna verde" se organizează activităţi de instruirea practică.
În situaţia suspendării cursurilor, conform regulamentului-cadru de organizare şi funcţionare a unităţilor de învăţământ preuniversitar, măsurile privind parcurgerea integrală a programei şcolare prin modalităţi alternative stabilite de consiliul de administraţie al unităţii de învăţământ nu se dispun în perioada vacanţelor şcolare.
Totodată, în situaţii deosebite, bine fundamentate, în funcţie de condiţiile climaterice locale speciale şi de specificul şcolii, inspectoratele şcolare pot aproba, cu avizul Ministerului Educaţiei, la cererea conducerii unităţilor de învăţământ, modificări ale structurii anului şcolar stabilite prin ordin.
Solicitarea de modificare a structurii anului şcolar se face după consultarea consiliului reprezentativ al părinţilor.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau