7 mituri și adevăruri despre chirurgia plastică
Dimensiune font:
Mulți dintre noi asociem chirurgia plastică cu intervențiile de înfrumusețare, dar, în realitate, acest domeniu include o gamă largă de proceduri, atât estetice, cât și reconstructive, care pot transforma vieți.
Să vedem care sunt cele mai comune 7 mituri despre această specializare medicală:
Mit 1: Chirurgia plastică este destinată doar înfrumusețării
Deși este asociată cu procedurile estetice, chirurgia plastică înseamnă mai mult decât îmbunătățirea aspectului fizic. De exemplu, rinoplastia (chirurgia nasului) poate corecta un nas considerat disproporționat sau poate trata dificultăți de respirație. De asemenea, o clinică de chirurgie plastică joacă un rol esențial în reconstruirea unor părți ale corpului care au fost afectate de accidentări, malformații sau boli. Chirurgia reconstructivă ajută pacienții să-și recupereze nu numai aspectul fizic, ci și funcțiile, fiind crucială pentru starea lor generală de sănătate.
Mit 2: Chirurgia plastică se este limitată la intervenții la nivelul feței
Chirurgia plastică nu se limitează doar la față. Multe persoane aleg intervenții pentru a remodela anumite părți ale corpului care nu corespund idealurilor lor estetice. Proceduri precum liposucția, augmentarea mamară sau ridicarea sânilor (mastopexia) sunt printre cele mai populare intervenții de remodelare a corpului.
Mit 3: Această specializare nu este conectată cu altă latură a medicinei
Dimpotrivă, cu excepția cazurilor în care pacienții doresc proceduri de înfrumusețare, aproape toate cazurile care apelează la chirurgie plastică sunt pacienți ale altor specializări. Poate fi vorba de mame care au născut și pot alege intervenții chirurgicale pentru a-și recupera silueta anterioară sau femei care au suferit de cancer de sân și au nevoie de reconstrucția sânilor după o mastectomie. Accidentele grave, cum ar fi arsuri sau traumatisme faciale, pot necesita intervenții de chirurgie plastică reconstructivă pentru a restabili aspectul și funcțiile regiunilor afectate.
Mit 4: Toate tehnicile de chirurgie plastică sunt invazive
Fals. Tehnologiile moderne au dezvoltat o serie de opțiuni minim invazive sau chiar non-invazive, care pot oferi îmbunătățiri estetice majore, fără realizarea unei intervenții chirurgicale complexe. Procedurile minim invazive implică intervenții de mică amploare, care necesită incizii foarte mici sau chiar deloc. Timpul de recuperare este, de obicei, mai scurt și există mai puține riscuri asociate în comparație cu chirurgia tradițională. Iată câteva exemple:
· Injectările cu Botox pentru reducerea ridurilor
· Fillere dermice pentru adăugarea de volum în diferite zone ale feței
· Proceduri precum microneedling, mezoterapia sau terapia vampir pentru îmbunătățirea texturii pielii și stimularea colagenului.
Mit 5: Intervențiile de chirurgie plastică sunt doar pentru femei
Chirurgia plastică este din ce în ce mai populară și în rândul bărbaților. Proceduri precum rinoplastia, lipoaspirația și operația pentru a corecta ginecomastia (creșterea sânilor la bărbați) sunt solicitate frecvent de către persoanele care doresc să-și îmbunătățească aspectul. De asemenea, o procedură din ce în ce mai apreciată, atât de femei, cât și de bărbați, este injectare cu toxină botulinică pentru hiperhidroză (transpirație excesivă) mai ales în zona axilei sau în palme.
Mit 6: Chirurgia plastică este doar pentru cei bogați și faimoși
Chirurgia plastică a devenit mai accesibilă ca niciodată. În 2024, nu doar celebritățile apelează la serviciile unei astfel de clinici, ci oricine are nevoie sau dorește să-și îmbunătățească aspectul fizic și starea de sănătate.
Mit 7: Chirurgia plastică este destinată persoanelor superficiale
Nu toți cei care apelează la chirurgie plastică au probleme de imagine corporală. Mulți pacienți își doresc doar să corecteze mici imperfecțiuni sau să-și îmbunătățească anumite trăsături, fără a avea o percepție negativă asupra propriei imagini, iar acest lucru are un puternic impact la nivel psihologic. Modificarea unor trăsături fizice sau refacerea unui aspect afectat de traumatisme poate avea un impact uriaș asupra stimei de sine și a încrederii în propriul corp. Persoanele care se confruntă cu o stare de disconfort sever din cauza aspectului lor fizic sau care suferă de tulburări de imagine corporală, cum ar fi dismorfia corporală, recurg adesea la intervenții estetice pentru a-și recăpăta încrederea.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau