Cum protejezi datele companiei tale de un atac cibernetic
Dimensiune font:
Tehnologia nu are doar părţi bune, oricât ne-am dori asta. Numărul atacurilor cibernetice creşte de la un an la celălalt, semn că furturile de date intră, pas cu pas, în normalitatea acestor vremuri.
În ultimii ani, la modă au ajuns atacurile ransomware, în care hackerii exploatează breşe de securitate şi preiau controlul asupra datelor unei companii, pe care le returnează abia când li se plăteşte o răscumpărare.
Potrivit companiei de analiză cibernetică Chainalysis, atacurile de tip ransomware au explodat în ultimul an. Dacă luăm în calcul sumele plătite de companiile atacate, în 2020 acestea s-au ridicat la peste 400 de milioane de dolari, de patru ori mai mult decât în 2019. Iar acestea sunt doar cazurile cunoscute, pentru că multe companii preferă să nu facă public faptul că au fost atacate de hackeri.
Cea mai bună soluţie pe care o ai ca să-ţi protejezi compania de potenţiale atacuri cibernetice este să iei legătura cu o companie care oferă servicii IT specializate pe protecţia datelor. Pe lângă asta, însă, iată câteva măsuri pe care le poţi aplica fără prea multă bătaie de cap, în paralel cu eforturile specialiştilor.
Instalează aplicaţii şi softuri verificate şi sigure
Aşa cum probabil ştii deja, nu e loc de aplicaţii şi softuri piratate într-o companie care e interesată să-şi protejeze datele şi secretele de serviciu. Fie că vorbim despre sistemele de operare sau despre alte programe care sunt esenţiale pentru dezvoltarea companiei, asigură-te că toate sunt licenţiate şi că toate sunt updatate constant. Orice aplicaţie descărcată de pe site-uri neoficiale poate fi un potenţial risc pentru siguranţa cibernetică a companiei tale.
Chiar şi computerele care nu au acces în mod obişnuit la bazele de date pot fi infectate, iar viruşii pot ajunge de aici în sistemul central prin transferuri de date, pe un stick sau printr-un e-mail.
Nu doar softurile sunt importante pentru protecţia datelor, ci şi serverele unde sunt stocate acestea. Cu cât sunt mai performante, cu atât datele tale sunt mai în siguranţă, datorită protecţiei ridicate pe care le oferă. De exemplu, un rack server oferă protecţie fizică pentru datele tale, dar şi spaţiul ideal pentru instalarea softurilor esenţiale pentru protecţia cibernetică a datelor companiei tale.
Investeşte în trainingul angajaţilor tăi
Softurile sigure şi serverele puternice sunt esenţiale pentru siguranţa datelor în faţa unui atac cibernetic dar, de cele mai multe ori, hackerii se bazează cel mai mult pe aşa-numitul factor uman pentru a obţine accesul la date confidenţiale. În orice companie sunt angajaţi care nu sunt suficient de motivaţi să ţină cont de măsuri elementare de securitate cibernetică sau pur şi simplu nu-şi bat capul cu ele.
Organizează cursuri sau o sesiune de training la locul de muncă, pentru a-i ajuta să înţeleagă impactul pe care l-ar avea un virus malware sau spyware în reţeaua companiei.
Conştientizarea riscurilor este o măsură suplimentară de protecţie, la care îşi aduc contribuţia şi angajaţii. Odată ce ajung să cunoască în detaliu metodele prin care hackerii pot ataca o companie, devin la rândul lor mai vigilenţi şi pot depista mai uşor un link periculos sau un e-mail de phishing. Chiar şi unele reclame de pe site-uri pot ascunde viruşi, iar angajaţii trebuie să ştie să şteargă toate e-mailurile suspecte, fără să le deschidă, oricât de autentice ar părea.
Accesează datele sensibile doar de pe dispozitive sigure
Una dintre cele mai frecvente metode prin care hackerii pot să obţină credenţiale sau informaţii care le pot permite accesul în serverele unei companii este prin intermediul reţelelor publice de Wi-Fi. Dacă mergi la o cafenea şi ai de gând să lucrezi de acolo câtă vreme savurezi o cafea, e de preferat să nu foloseşti Wi-Fi-ul gratuit oferit acolo. Nu putem acuza o cafenea că ar lucra cu hackerii, dar reţelele publice sunt mult mai uşor de „spart”.
În general, e de preferat să foloseşti rețeaua de date a telefonului mobil şi să faci un hotspot cu ajutorul lui, decât să te conectezi la o reţea publică de internet.
De asemenea, pe cât posibil, accesează conturile companiei tale folosind computerul personal, tableta sau smartphone-ul propriu. În ziua de astăzi, toată lumea are propriul smartphone sau laptop, dar sunt situaţii în care ai putea fi tentat să accesezi date confidenţiale folosind un alt computer. Acesta ar putea fi infectat cu spyware sau malware, aşa că e bine să ştii riscurile dinainte.
Pregăteşte o strategie pentru situaţii de criză
În cazul în care toate măsurile de protecţie şi securizare a datelor au dat greş, iar compania ta a devenit deja o victimă a hackerilor, trebuie să ştii ce măsuri să iei de la primul semn că ceva e în neregulă. Limitarea proporţiilor dezastrului e cea mai bună strategie în aceste situaţii, aşa că iată câteva etape care te vor ajuta să-ţi revii cât mai repede în cazul unui atac cibernetic.
Închide imediat reţeaua companiei, atât cât se poate, pentru a preveni
viruşii să se răspândească.
Opreşte conexiunile Wi-Fi şi Bluetooth imediat.
Şterge fişierele infectate şi instalează backup-ul.
Anunţă autorităţile.
Aşadar, o protecţie eficienţă pentru datele tale în faţa ameninţărilor cibernetice poate fi obţinută dacă ţii cont de mai mulţi factori, cum ar fi trainingul angajaţilor, utilizarea unor softuri verificate şi a unor echipamente eficiente. De asemenea, e important să păstrezi copii de siguranţă pentru datele sensibile şi o atenţie sporită atunci când vine vorba de căile prin care hackerii pot exploata o breşă de securitate.
Sursa Imagini: Shutterstock
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau