Trezitul de mai multe ori noaptea duce la migrene
Dimensiune font:
Oamenii care se trezesc o dată sau de mai multe ori în timpul nopții ar putea avea migrene două zile mai târziu.
Trezit, migrene. O cercetare arată că somnul fragmentat în timpul nopții al persoanelor ar duce la migrene nu în ziua următoare, ci a doua zi.
Unul dintre autorii studiului, Suzanne Bertisch - medic și investigator clinic în cadrul Diviziei Tulburărilor de Somn și Circadian la Brigham și Women's Hospital din Boston - , susține că "somnul dezordonat, calitatea slabă a somnului și somnul insuficient sau excesiv" sunt toate declanșatoarele cunoscute ale migrenei și a durerilor de cap. Însă, "când vine vorba de somn și [migrenă], există multe despre care nu știm. Am devenit interesat de acest subiect, deoarece [persoanele cu migrenă] sunt frecvent referite la mine în clinica de somn pentru ajutor în tratarea insomniei lor." „Oricine tratează acești [oameni] dorește să îi poată consilia cu privire la ce trebuie să facă pentru a-și reduce riscul de [migrenă], dar literatura nu este neclară în ce fel de intervenții de somn pot fi de ajutor", susține Suzanne Bertisch, potrivit medicalnewstoday.
Într-un studiu de cohortă la 98 de adulți, care a implicat atât înregistrări în jurnal, cât și măsurători obiective ale somnului, participanții – 5 de ani, în medie - la studiu au prezentat episoade frecvente de migrenă, dar în mai puțin de 15 zile pe lună.
Participanții au completat jurnale electronice de două ori pe zi, și-au notat „somnul, durerile de cap și alte obiceiuri de sănătate" pentru o perioadă de 6 săptămâni. Au purtat măsurători la încheietura mâinii în această perioadă, care le-a înregistrat modele de somn în timp real. Iar în perioada de studiu, participanții au experimentat 870 de episoade de migrenă. După ce s-au adaptat la alte potențiale declanșatoare de migrenă - inclusiv aportul de cafeină și alcool, exerciții fizice, niveluri de stres și ziua săptămânii - cercetătorii au ajuns la câteva concluzii: un risc cu 39% mai mare de migrenă în „ziua 1" (nu în ziua următoare somnului, ci a doua zi); un somn de 6,5 ore sau sub 6,5 ore în fiecare noapte, precum și somnul de proastă calitate, nu s-a corelat cu episoadele de migrenă în ziua următoare sau a doua zi.
Somnul fragmentat a fost legat de un risc mai mare de migrenă în „ziua 1". Aceasta nu este ziua imediat următoare nopții somnului fragmentat, ci a doua zi. Cercetătorii susțin că "eficiența scăzută a somnului raportată în jurnal a fost asociată cu o șansă mai mare de 39% de dureri de cap în ziua 1".
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau