Întâmpinarea Domnului, 2 februarie. Ce nu e bine să faci în Ziua Ursului
Dimensiune font:
Creștinii ortodocși sărbătoresc pe data de 2 februarie Întâmpinarea Domnului, o sărbătoare marcată cu cruce roșie. În popor, această zi este cunoscută ca Ziua Ursului sau Stretenie.
Tradiția ortodoxă spune că Mântuitorul a fost adus în această zi la Templu, de Maica Domnului și Iosif, pentru a fi închinat lui Dumnezeu. Este vorba despre o veche tradiție, care datează din Vechiul Testament și un moment în care se făcea, totodată, curățirea mamei pruncului, anume împărtășirea acesteia cu Sfintele Taine.
În credința populară, se spunea că, dacă în această zi este soare, ursul iese din bârlog și, văzându-și umbra, se sperie și se retrage în ascunzătoare, iar acest lucru însemna prelungirea iernii cu încă șase săptămâni. Dacă ziua era noroasă, ursul nu își putea vedea umbra și rămânea afară, iar acest lucru însemna că primăvara e aproape.
O altă veche tradiție legată de Ziua Ursului sau de Stretenie este faptul că, în zonele rurale, copiii erau unși cu grăsime de urs. Se credea că în acest mod se poate transfera către copil puterea ursului și acestea devenea mai puternic în fața bolilor.
Se spune că nu este bine ca în ziua de Întâmpinarea Domnului să muncești în gospodărie, să coși sau să speli. Tododată, nu este bine să te cerți cu nimeni sau să îți vorbești aproapele de rău.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau