Tăierea capului Sfântului Ioan Botezătorul, ziua când cuțitele sunt interzise
Dimensiune font:
* Biserica Ortodoxă cinstește în fiecare an, pe 29 august, prin zi de post, Tăierea Capului Sfântului Ioan Înaintemergătorul și Botezătorul Domnului * conform credințelor populare, în această zi nu se bea vin roșu și nu se mănâncă varză * postul din această zi este unul aspru, iar mâncarea este ruptă cu mâna
Tăierea Capului Sfântului Ioan Botezătorul ( 29 august) este ultima mare sărbătoare din Anul Bisericesc (care va începe la 1 septembrie). Biserica Ortodoxă serbează de obicei ziua morții sfinților, adică data trecerii lor spre cele cerești și doar Maica Domnului și Sfântul Ioan Botezătorul fac excepție de la această regulă.. Extrem de interesant este faptul că Sfântul Ioan Botezătorul nu este cinstit doar de confesiunile creștine, ci și de unele grupări gnostice (mandeeni, nazorei), unioniști și de musulmani, cei din urma deținând moaște ale sfântului pe care le păstrează în moschei.
Legat de tradiții și superstiții, în această zi, numită popular și Sfântul Ioan Cap Tăiat, pe vremuri se obișnuia să se țină post până la Înălțarea Sfintei Cruci (14 septembrie) cu rolul de a-i curăți pe cei cu păcate mari. În această zi există credința că nu trebuie să se folosească nimic ce are lamă și totul se va rupe cu mâna. Nu se mănâncă fructe în formă rotundă și nu se consumă varză deoarece Sfântului Ioan i s-a tăiat capul pe varză, de șapte ori, și iar a înviat. Din același motiv nu se mănâncă nici fructe sau legume roșii. De asemenea, nu se mănâncă fructe rotunde, nuci, mere sau pepene care au forma capului. Se mai spune că din aceasta zi începe și frigul toamnei. Pentru sporul familiei și pentru alungarea bolilor, în familiile în care au murit rude, în condiții suspecte sau de moarte năpraznică, se împart pachete cu struguri, pâine și apă. Tradiția spune că, în ziua de 29 august, creștinii trebuie să țină post negru sau aspru, în care sunt permiși doar strugurii și apa. Nu se bea vin roșu deoarece în credință acesta reprezintă sângele Botezătorului.
Povestea Sfântului Decapitat
Sfântul Ioan Botezătorul s-a născut în cetatea Orini, în familia preotului Zaharia. Mama sa, Elisabeta, era descendenta seminției lui Aaron. Nașterea proorocului Ioan s-a petrecut cu șase luni înaintea nașterii lui Iisus, iar vestea a fost adusă de îngerul Gavriil lui Zaharia, în timp ce acesta slujea la templu. Ioan s-a retras în pustiu, unde a dus o viață cu aspre nevoințe până când i s-a poruncit să înceapă să predice. Ioan a avut rolul de a pregăti poporul pentru venirea lui Hristos, dar și pe acela de a-L descoperi lumii ca Mesia și Fiul lui Dumnezeu. Pe când se afla întemnițat în castelul de la Maherus, Ioan îl mustrase pe Irod pentru traiul lui nelegiuit cu Irodiada, care era soția fratelui său. La un ospăț prilejuit de sărbătorirea zilei de naștere, Irod a tăiat capul Sfântului Ioan Botezătorul, la cererea Irodiadei, după ce Salomeea, fiica ei, care dansase și plăcuse oaspeților și îndeosebi lui Irod, a cerut capul Botezătorului ca recompensa. Sfânta Ioana, femeia dregătorului lui Irod, este cea care a îngropat capul sfântului la Ierusalim, pe muntele Eleonului, într-un vas de lut.
Maura ANGHEL
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau