80% dintre români au luat măsuri pentru reducerea consumului de energie
Dimensiune font:
* când vine vorba despre temperatura ideală din locuințe, aproape 50% dintre români optează pentru o temperatură cuprinsă între 22 și 24°C, și chiar peste, iar 45,8% spun că temperatura cuprinsă între 19 și 21°C le oferă confortul de care au nevoie * la polul opus, doar 3,8% susțin că se simt confortabil având în casă o temperatură cuprinsă între 16 și 19°C
Conștienți că un comportament responsabil îi ajută să realizeze economii și, implicit, să scadă valoarea facturilor, românii au devenit mai atenți la consumurile pe care le realizează.
Între metodele de eficiență energetică a căror popularitate este în creștere în ultima perioadă se numără dispozitive precum termostatul intelgent, 43% dintre români declarând că folosesc acest dispozitiv în locuințele lor, arată datele unei cercetări sociologice realizată la comanda E.ON și Delgaz Grid.
Potrivit sondajului, sub 10% dintre cei chestionați au declarat că utilizează diverse aplicații pe telefonul mobil, precum cele de tip smart home. „Legat de utilizarea termostatului, aproape 32% spun că îl folosesc pentru a face reglaje ori de câte ori consideră că este nevoie, iar 24,6% doar în funcție de temperaturile exterioare. În același timp, circa 15% setează temperatura pe care o consideră potrivită pentru ei la începutul sezonului rece, iar 7,1% păstrează la termostatul din locuință aceeași temperatură pe tot parcursul anului. Pe de altă parte, când vine vorba despre temperatura ideală din locuințe, aproape 50% dintre români optează pentru o temperatură cuprinsă între 22 și 24°C, și chiar peste, iar 45,8% spun că temperatura cuprinsă între 19 și 21°C le oferă confortul de care au nevoie. La polul opus, doar 3,8% susțin că se simt confortabil având în casă o temperatură cuprinsă între 16 și 19°C”, arată datele cercetării.
Folosirea iluminatului economic este o altă metodă preferată de români, atunci când vine vorba despre măsuri concrete de economisire a energiei. Foarte mulți merg mai departe, astfel că, pe lângă folosirea de becuri eficiente energetic, decid și să reducă durata iluminatului (circa 44%).
Astfel, la întrebarea legată de reducerea timpului de utilizare a aparaturii electrocasnice, respondenții s-au împărțit în două părți egale: cei dispuși să le folosească mai rar și cei care le folosesc ori de câte ori este nevoie, fără vreo restricție. „Radiatoarele sau aerotermele electrice sunt primele aparate electrocasnice la care 49% dintre români intervin pentru a face economii, prin reducerea duratei de funcționare. La scurtă distanță sunt cei care au recunoscut că folosesc mai puțin mașinile de spălat rufe – 47,4%, urmați de cei care dețin mașini de spălat vase – 35%, respectiv uscătoare de haine – aproape 30%”, mai arată studiul. Edi MACRI
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau