A apărut primul caz de boală Lyme, iar medicii ieșeni sunt în alertă
Dimensiune font:
Sezonul cald aduce şi patologie specifică anotimpului. Astfel, la spitalele din Iaşi ajung şi foarte mulţi pacienţi care au fost înţepaţi de diferite insecte. Printre cele mai periculoase, susţin medicii, ar putea fi înţepăturile de căpuşă. În cursul săptămânii trecute, la Spitalul de Boli Infecţioase ,,Sf. Parascheva” din Iaşi a fost diagnosticat primul caz de pacient cu boală Lyme din acest sezon.
Conform doctorilor, boala Lyme, cunoscută şi ca boala cu o mie de feţe, poate fi foarte periculoase întrucât de multe ori poate fi greu de diagnosticat şi confundată cu alte probleme de sănătate. „Toţi părinţii şi bunicii trebuie să fie foarte atenţi, deoarece nu e de glumit. Primul pacient cu boala Lyme a fost diagnpsticat la Iași. Mergeți de urgență la spital dacă vedeți astfel de pete după o mușcătură de căpușă. Este eritem sub formă de țintă, primul stadiu al boreliozei, boala Lyme sau boala cu 1.000 de fețe”, a precizat dr. Tudor Ciuhodaru.
Care sunt primele semne date de boala Lyme
Conform cadrelor medicale, există şi o serie de semne pe care trebuie să le luăm în calcul în momentul în care suntem muşcaţi de o căpuşă. „La noi, căpușa implicată este Ixodes ricinus, numele fiind dat de aspectul caracteristic de bob de ricin. Nu toate căpușele sunt purtătoare de Borelia şi nu toate persoanele mușcate de o căpușă vor dezvolta borelioză. Boala Lyme poate fi recunoscută ușor în primul stadiu. Eritemul apare între trei și 30 de zile la nivelul pielii, centrat de locul de atașare a căpușei. Este roșiatic, rotund și are dimensiuni variabile. În timp acesta se extinde centrifug mărindu-și suprafața. Adesea are un aspect caracteristic de semn de tras la țintă: un punct roșu central înconjurat o zonă de piele curată ce este și ea înconjurată de o zonă roșie. În majoritatea cazurilor eritemul nu produce prurit sau durere dar este cald la atingere. În această etapă, infecția poate asocia și un sindrom pseudogripal manifestat prin febră, astenie, oboseală, dureri de cap, dureri articulare, dureri musculare, limfadenopatii ganglioni umflați”, spune dr Ciuhodaru.
Cum putem preveni boala Lyme
Conform specialiştilor, prevenția boreliozei implică extragerea rapidă a căpușei și administrare de antibiotice. Extragerea se face preferabil de personal specializat iar medicația se administrează adesea la domiciliu pentru o perioadă de până la 10-14 zile. Cristian ANDREI
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau