„Ciocolata îmi amintește de momentele festive sau de zilele ce deveneau dulci într-o clipă”

Dimensiune font:

| 09-01-2025 07:06

 * dialog cu Felicia Lemnaru, unul dintre artizanii ieșeni ai ciocolatei

Ciocolata artizanală este mai mult decât un desert; este o experiență senzorială creată cu pasiune și măiestrie. Realizată manual, folosind ingrediente naturale de calitate superioară, această ciocolată surprinde prin arome autentice și combinații unice. Fiecare tabletă spune o poveste a dedicării, transformând boabele de cacao în adevărate opere de artă gourmet. Perfectă pentru cei care apreciază rafinamentul și autenticitatea. Despre toate aceste lucruri am stat de vorbă cu Felicia Lemnaru, unul dintre artizanii ieșeni ai ciocolatei.

- Ce te-a atras prima dată spre lumea ciocolatei artizanale? A fost o pasiune descoperită întâmplător sau ceva ce ai visat dintotdeauna să faci?

- De ceva timp tot simțeam nevoia să ies din zona mea de confort deoarece eram conștientă că doar așa pot evolua, pot trăi experiențe inedite și pot interacționa cu persoane noi. De profesie sunt economist și activez în lumea cifrelor de aproximativ 18 ani, dar simțeam că acest domeniu nu îmi aduce acea satisfacție necesară sufletului meu. Nu întâmplător, în luna februarie a anului trecut am văzut pe internet o postare cu căpșuni în ciocolată și mi s-a părut foarte interesantă ideea, cu atât mai mult cu cât chiar băiatul meu cel mare mă rugase nu demult să încercăm să facem și noi astfel de delicii. Am început să mă documentez despre ciocolată, despre procesul de temperare, am urmărit tot felul de tutoriale și filmulețe ce făceau referire la această activitate. Îmi amintesc și acum primele căpșuni în ciocolată făcute de mine și bucuria ce au avut-o cei din familie atunci când le-au degustat. Pentru că am primit numai feedback-uri pozitive de la familie, de la colegi și prieteni, mi-am dat seama că ceea ce am început să fac chiar este minunat și că merită să continui, să mă extind. Prin urmare, a fost o pasiune descoperită întâmplător, care a venit fix atunci când aveam cel mai mult nevoie de o schimbare în viața mea.

- Cum ai învățat arta modelării ciocolatei? Ai urmat cursuri speciale sau ai descoperit totul prin experimentare?

- Până în acest moment am fost autodidactă. M-am documentat de pe internet, m-am inspirat de la diferiți profesioniști și am început să urmăresc tot felul de postări din acest domeniu vast al ciocolatei și, în special, din lumea fructelor învelite în ciocolată. De asemenea, am adus și contribuția proprie în acest business, prin personalizarea cutiilor cu diferite mesaje. Cred că acesta și reprezintă punctul meu forte. Faptul că pe căpșuni atașez tot felul de mesaje cu litere din ciocolată, aduce un plus valoarea acestui desert deosebit. Prin urmare, cutiile mele cu căpșuni în ciocolată devin adevărate felicitări dulci ce pot fi oferite cu diferite ocazii (aniversări, petreceri, întâlniri cu prietenii, surprize pentru îndrăgostiți, propuneri pentru nași de cununie sau de botez, cadouri de sărbători și pentru multe alte evenimente). Sunt abia la început de drum și sunt conștientă că nu este suficientă doar autoinstruirea. Tocmai de aceea intenționez ca, în viitorul apropiat, să urmez cursuri de specialitate și să mă perfecționez în arta modelării ciocolatei.

- Care este prima amintire dulce legată de ciocolată care ți-a trezit dorința de a crea ceva unic?

- Sinceră să fiu, pe vremea când eram copil, ciocolata era un lux, în sensul că nu o aveai la discreție ca în ziua de azi. Cele mai frumoase amintiri legate de ciocolată sunt cele care fac referire la ziua mea de naștere, când îmi serveam la școală colegii de clasă cu bomboane de ciocolată. Sau îmi aduc aminte cu drag zilele când tata ne aducea câte o ciocolată și fericită o împărțeam cu sora mea bucățică cu bucățică. Deci, ciocolata este asociată în mintea mea cu momentele festive sau cu zilele ce deveneau dulci într-o clipă. Fix pe acest principiu m-am axat și eu în acest mic business. Mi-am dorit să fie un dulce unic și memorabil, care fie să aducă un plus de rafinament evenimentelor  deosebite din viață, fie să transforme o zi oarecare într-una de neuitat.

- De unde îți iei inspirația pentru combinațiile de arome și designul fiecărei bijuterii dulci? Este un proces intuitiv sau unul planificat cu atenție?

- Încă de la început am încercat să folosesc ciocolată de cea mai bună calitate, optând pentru cea belgiană (cu lapte, albă, ruby sau neagră). Inițial am îmbrăcat în ciocolată doar căpșuni, dar apoi m-am gândit că aș putea să încerc să adaug în cutii și altfel de fructe. Astfel, în funcție de sezon, am învelit în ciocolată și cireșe, afine, zmeură, boabe de struguri sau chiar fructe liofilizate. Combinația de fructe cu ciocolată este un adevărat răsfăț pentru papilele gustative și vă invit cu drag să îl încercați. Gustul rafinat al ciocolatei belgiene se îmbină perfect cu savoarea fructelor, rezultând un desert de nerefuzat. Dar bineînțeles, înainte de a-l savura, foarte important este și aspectul. De aceea mereu pun mult accent și pe designul fiecărei creații dulci. Fiecare cutie cu căpșuni în ciocolată este adaptată cerinței clientului pentru a transmite cât mai bine mesajul dorit. Eu sunt cea care gândește designul de cele mai multe ori, însă sunt și situații când clientul are anumite cerințe sau idei pe care încerc să le transpun în cutie așa cum pot eu mai bine. Pentru un aspect cât mai plăcut și mai interesant, acum adaug în cutii și diferite figurine din ciocolată, în funcție de destinație. Pentru un plus de savoare și de frumusețe, pe unele căpșuni adaug și alune caramelizate, fistic, fulgi de migdale, nucă de cocos sau bucățele de zmeură liofilizată. Și uite așa, desertul oferit de mine devine o adevărată operă de artă! 

În perioada acestor sărbători de iarnă am creat și câteva cutii cu ciocolată Dubai sub formă de inimi, pe care am scris mesajul scurt și sugestiv Merry X-Mas. Au avut un design original și au fost de un real succes.

- Cum a fost momentul în care ai creat prima ta ciocolată artizanală? Ce emoții te-au încercat atunci?

- Ziua în care am făcut primele căpșuni în ciocolată nu pot spune că a fost plină de emoții deoarece a fost doar ca un desert făcut în casă pentru noi. Când am văzut câtă bucurie a reprezentat pentru băieții mei, am fost tare mândră de mine. Așa am decis să încerc să ofer și altora aceste bunătăți. Am primit numai feedback-uri pozitive, am considerat că merită să fac un mic business și bine am făcut. La început m-am lăsat dusă de val, dar când comenzile au tot început să apară, mi-am luat treaba în serios și cred că abia atunci au început adevăratele emoții. Îmi doream ca fiecare cutie cu căpșuni în ciocolată să iasă perfect, să îmi placă în primul rând mie ce am realizat, ca apoi să fiu sigură că și cel care a comandat-o va fi mulțumit. Au fost numai emoții constructive, care m-au ajutat să ajungă unde sunt azi. Acum un an nici nu visam să fiu atât de împlinită în această direcție.

- De unde denumirea de dulce.felicit?

- Atunci când am ales această siglă am vrut să fie ceva care să mă reprezinte atât pe mine ca om, cât și calitatea activității mele. Mi-am dorit să aibă neapărat legătură cu frumosul meu nume, Felicia (care înseamnă fericit în latină). De asemenea, nu am vrut ca denumirea să facă referire strict la căpșuni, în ideea că pe viitor mă voi putea extinde și cu altfel de dulciuri. În plus, m-am gândit și că acele cutii cu căpșuni în ciocolată, personalizate cu diferite mesaje, pot reprezenta felicitări dulci de oferit celor dragi. Și astfel, după mai multe variante, am ajuns la concluzia că cea mai sugestivă siglă pentru micul meu business este dulce.felicit.

- Ce îți aduce cea mai mare bucurie în munca ta? Este legată de procesul creativ, de reacția oamenilor sau de altceva?

- Cea mai mare satisfacție a muncii mele este reacția oamenilor. Faptul că primesc feedback-uri minunate de la clienții mei, că unii revin cu alte comenzi, că unii mă recomandă altor persoane care devin ulterior clienții mei, acestea sunt adevăratele mele bucurii. Într-adevăr, atunci când realizez cutiile cu căpșuni în ciocolată mă relaxez și mă încarc cu energie pozitivă pentru că îmi place enorm să văd ce iese din mâinile mele. Dar fericirea supremă a muncii mele vine din mulțumirea clienților mei sau din aprecierea celor care îmi trimit tot felul de mesaje frumoase

- Există un anumit tip de ciocolată sau o combinație specială care te reprezintă cel mai bine ca persoană și ca artist?

- Ca persoană, cred că cel mai bine mă reprezintă ciocolata de casă fără zahăr creată de mine, din ingrediente 100% naturale, fără aditivi, fără coloranți sau arome artificiale. Eu sunt adepta unui stil de viață cât mai sănătos. Alimentația este una din marile mele preocupări, mai ales că am doi copii pe care vreau să îi învăț să mănânce cât mai sănătos. Chiar și căpșunile în ciocolată reprezintă un desert mult mai sănătos decât multe altele, prin simplul fapt că proporția de fruct este mult mai mare decât cea de ciocolată. Ca și artist, sinceră să fiu, este mult mai ușor de realizat creații dulci din ciocolată belgiană (cea cu lapte este preferata mea). Totuși și cea de casă fără zahăr creată de mine mă ajută să îmi pun în valoare talentul creativ deoarece am reușit să realizez o variantă care să poată fi folosită la decorarea căpșunilor. O recomand cu mare drag celor care nu mai doresc să consume zahăr sau celor care, din diferite probleme de sănătate, sunt nevoiți să renunțe de tot la zahăr.

- Cum ai învățat să transformi sensibilitatea ta într-o forță creativă care să se reflecte în produsele tale?

- Am fost mereu o fire mai sensibilă și orientată spre frumos, dar de multe ori mi-a lipsit curajul de a arăta ce pot crea cu adevărat și de a crede în mine. Înainte de a începe această activitate, m-am înscris în minunata comunitate de femei SuntAici. Acolo am cunoscut doamne și domnișoare deosebite care m-au inspirat, m-au încurajat și m-au făcut să cred că și eu pot face mai mult. De asemenea, fondatoarea comunității, Teona Gherasim, este cea care mi-a deschis prima ușă în acest mic business, când mi-a propus să aduc căpșuni în ciocolată la un eveniment al comunității. Și de atunci a început adevărata aventură dulce.felicit.

A consemnat Maura ANGHEL

 

 

„Feli Lemnaru este o femeie sensibilă de 40 ani, mama a doi băieți minunați (Rareș și Codrin) și o soție iubitoare și foarte iubită. Nu aș fi putut să îmi pun în practică această mică pasiune creativă fără ajutorul soțului meu, care este un om ce mă iubește enorm, mă susține și mă încurajează. De asemenea și cei doi băieți ai noștri mă motivează să fac mai multe și chiar se implică în mica mea activitate atunci le cer ajutorul. Sunt o familistă convinsă, iar iubirea și liniștea căminului meu îmi dau energia și curajul necesare procesului creativ. Ca și artizan sunt omul muncitor, serios, responsabil și implicat 100% în tot ceea ce fac. Iar atunci când îmbin cele două laturi ale mele rezultatele nu pot fi decât perfecte” – Felicia Lemnaru

 

Urmareste-ne si pe canalul nostru de WhatsApp

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA

1.Informatii generale privind concedentul, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Tasca, cu sediul in comuna Tasca, sat Tasca, Str.Lt. Vasile Mitru nr.11, judetul Neamt, telefon 0233/255.023, fax 0233/255.023, email: primaria_tasca@yahoo.com, cod fiscal 2614457. 2.Informatii generale privind obiectul concesiunii, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie concesionat: o parcela de 3.226mp, nr.cadastral- 51842, CF-51842, situata in intravilanul comunei Tasca, sat Tasca, F.N., apartine domeniului privat al Comunei Tasca, conform H.C.L.Tasca nr.21/27.02.2025 si O.U.G.nr. 57/03.07.2019. 3.Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1.Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul Comunei Tasca. 3.2.Denumirea si adresa serviciului/ compartimentului din cadrul concedentului, de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Compartimentul Urbanism, din cadrul Comunei Tasca, comuna Tasca, sat Tasca, Str.Lt.Vasile Mitru nr.11, judetul Neamt. 3.3.Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul: 100 Lei/exemplar, se achita cu numerar, la Casieria Comunei Tasca. 3.4.Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 17.04.2025, ora 12.00. 4.Informatii privind ofertele: 4.1.Data-limita de depunere a ofertelor: 29.04.2025, ora 09.00. 4.2.Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Tasca, comuna Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Vasile Mitru nr.11, judetul Neamt. 4.3.Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: Oferta se depune intr-un exemplar original, in doua plicuri sigilate: unul exterior si unul interior. 5.Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 29.04.2025, ora 10.00, la sediul Comunei Tasca, comuna Tasca, sat Tasca, Str.Lt. Vasile Mitru nr.11, judetul Neamt. 6.Denumirea, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Tribunalul Neamt, Piatra Neamt, B-dul Decebal nr.8, judetul Neamt, telefon 0233/214.019, fax 0233/216.585, e-mail: jud-piatraneamt@just.ro. 7.Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 17.03.2025.
1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Todiresti, cu sediul administrativ in sat Todiresti, comuna Todiresti, nr. 174, judetul Suceava, telefon 0230.539.535, fax 0230.539.543, e-mail: primaria todiresti@yahoo.com, cod fiscal 4326922. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie inchiriat: -3 spatii identificate astfel: cabinet medic familie in suprafata de 32,82 mp, cabinet stomatologic in suprafata de 19,65 mp si farmacie in suprafata de 47,90 mp, ce apartin domeniului privat al Comunei Todiresti, situate in satul Todiresti, comuna Todiresti, Str. Principala nr. 176, judetul Suceava, avand nr. cadastral 43669, CF 43669, conform caietului de sarcini, O.U.G. nr. 57/03.07.2019 si H.C.L. Todiresti nr. 13/28.02.2025. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul institutiei, Compartimentul Secretariat. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul institutiei de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Compartimentul Secretariat din cadrul Comunei Todiresti, sat Todiresti, comuna Todiresti, nr. 174, judetul Suceava. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 10 Lei/exemplar, se achita numerar la Casieria Comunei Todiresti. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 31.03.2025, ora 10.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 08.04.2025, ora 10.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Todiresti, Compartimentul Secretariat, sat Todiresti, comuna Todiresti, nr. 174, judetul Suceava. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: intr-un singur exemplar original, intr-un plic sigilat. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 08.04.2025, ora 12.00, Comuna Todiresti, Compartimentul Secretariat, sat Todiresti, comuna Todiresti, nr. 174, judetul Suceava. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios Administrativ a Tribunalului Suceava, din municipiul Suceava, Str. Stefan cel Mare nr. 62, judetul Suceava, telefon 0230.214.948, fax 0230.522.296, e-mail: trsv-arhcont@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 17.03.2025.
Vânătoarea celor mai periculoși infractori din România. Patru sunt din Iași
18/03/2025 17:13

După prinderea unuia dintre cei mai căutati interlopi romani, Vasile Rodideal, care se ascundea la Moscova, lista celor mai căutati infractori romani a atras atentia. Pe siteul Politiei Romane se află 66 de ...

Creștere a infecțiilor respiratorii acute în Iași: Peste 6.100 de cazuri în ultima săptămână
18/03/2025 17:04

Direcţia de Sănătate Publică Iaşi transmite că in ultima săptămană a fost inregistrată o uşoară creştere a infecţiilor respiratorii acute. Conform datelor oferite de Compartimentul de Supravegher ...

Simulare Națională la Matematică: „Suntem copii de nota 10, dar tot a fost destul de greu”
18/03/2025 15:26

Peste 7.000 de elevi de clasa a VIII-a din judeţul Iaşi au susţinut marţi a doua probă scrisă la Simularea Evaluării Naţionale, proba la Matematică. Timp de două ore, elevii au avut de rezolvat 18 exe ...

Lider al lumii interlope din Iași, încătușat la Moscova
18/03/2025 14:48

Lista Most Wanted a Interpolului a fost actualizată. De pe ea lipseste, de cateva zile, unul dintre cei mai căutati infractori ieseni ai ultimelor decenii - Vasile Rodideal. Acesta a fost incătusat la Moscov ...

Un  ieșean și-a cumpărat, în aceeași zi, două Ferrari Purosangue nou-nouțe!
18/03/2025 14:22

* valoarea unei astfel de masini oscilează intre 563.000 si 1,3 milioane de euro, in functie de dotări * Ferrari Purosangue este primul SUV născut in Maranello si a devenit imediat după lansare (2022) masin ...

Iașul are un laborator de ultimă generație dedicat chimiei supramoleculare
18/03/2025 14:18

Institutul de Chimie Macromoleculară „Petru Poni” al Academiei Romane a marcat o etapă importantă in dezvoltarea infrastructurii sale de cercetare prin inaugurarea noii clădiri „Acad. Bo ...

Preoții le cer ieșenilor „post online”
18/03/2025 13:01

În plin post al Pastelui, preotii ieseni trag un semnal de alarmă cu privire la timpul pe care il pierdem online. Acestia spun că ceea ce vedem acolo contravine cu ceea ce reprezintă postul, ca insemn� ...

Tot mai multe ieșence solicită Poliției să le scape de soții furioși
18/03/2025 13:00

* anul trecut, la Iasi au fost emise 919 ordine de protectie, un adevărat record in materie, niciodată consemnat in capitala Moldovei, mai mult decat dublu fată de anul 2020! * profilul victimelor violentei ...

Părinții, nevoiți să plătească 10.000 de lei anual pentru meditații, after school și materiale didactice
18/03/2025 12:16

* acestea sunt rezultatele unui studiu realizat de Organizatia Salvati Copiii Romania, pe baza datelor culese la finalul anului 2024 * comparativ cu anul 2021, costul mediu anual suportat de părinti pentru edu ...

Pachetele misterioase de pe ușile apartamentelor din Botoșani scot la iveală o realitate tristă. Ce se întâmplă cu locuitorii orașului din Moldova
18/03/2025 11:05

Un preot din Botosani atrage atentia asupra fenomenului tot mai vizibil al migratiei masive a botosănenilor către orase mai mari sau alte tări, in căutarea unor locuri de muncă mai bine plătite. Părinte ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei