A crescut gradul de colectare selectivă a deşeurilor din mediul rural
Dimensiune font:
Dacă în luna aprilie, media era de 1,63%, în prezent aceasta se apropie de 7%
Probleme cu drumurile
Raportul de sinteză cuprinde și date referitoare la completarea infrastructurii cu 25.250 pubele de 120 litri pentru deșeul menajer din 51.129 buc și un număr de 1.900 eurocontainere de 1.100 litri pentru deșeul menajer și selectiv din 2.392 bucăţi, investiții ce au fost asigurate de operator.
Evident, au fost depistate şi probleme, cele mai des întâlnite fiind cele vizând infrastructura rutieră precară din unele localităţi, care îngreunează sarcina operatorului de salubritate, Girexim SA, de a ajunge la punctele de colectare. Este vorba de drumuri nepietruite, înguste și inaccesibile, la care se adaugă faptul că unele primării au omis să asigure echipamentul necesar pentru colectarea selectivă, să betoneze sau să împrejmuiască punctele de colectare. Pentru toate aceste neconformități au fost stabilite recomandări de corectare și îmbunătățire conforme cu Regulamentul serviciului de salubrizare, recomandări îndeplinite în procent de 75%.
Dobrovăţ, exemplu de bună practică
În ceea ce priveşte localităţile care au atins un procent ridicat de colectare selectivă, clasamentul este deschis de Dobrovăţ (12.44% colectare selectivă), urmată de Ciurea şi Butea (12,20%) şi Valea Lupului (11,60%). O remarcă specială pentru comuna Tomeşti, unde a debutat pe data de 1 septembrie 2019 un program pilot ce constă în colectarea din poartă în poartă a deșeurilor selective, acţiune care a făcut ca în doar câteva procentul deşeurilor colectate selectiv să urce la peste 7%. Tudor DAMASCHIN
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau