A dispărut din proiectul A8 legătura spre Spitalul Regional de Urgente şi Aeroport

00000   socant-sotia-unu

Dimensiune font:

| 10-06-2023 12:42

 trasee_autostrada

 Reprezentanţii CNAIR spun că nu ar fi rentabilă realizarea ei, în timp ce reprezentanţii asociaţiilor pro-autostradă şi ai autorităţilor locale s-au arătat contrariaţi de modificare. Ce soluţii sunt în lipsa acestei bretele. Ultima şedinţă de progres, în care sunt trecute în revistă stadiile proiectelor de infrastructură rutieră, a încins spiritele pe segmentul de autostradă Leţcani-Ungheni.

 

Până la realizarea legăturii dintre A8 și Aeroport-SRU, soluția cea mai probabilă rămâne lărgirea DN 24 - bd. Rosetti la patru benzi. Momentan, singurul termen de realizare a acestei legături extinse (și a Autostrăzii Unirii) este cel preconizat pentru Spitalul de Urgență: anul 2028

Tronsonul montan al autostrăzii A8 este în continuare mai avansat decât segmentul ieşean (de la Moţca la Ungheni) – evident, exceptând cele două capete, Tg. Mureş-Miercurea Nirajului şi Tg. Neamţ-Moţca, unde licitaţiile sunt deja în etapa evaluării ofertelor. Aici, avizul de mediu este bifat şi a mai rămas de rezolvat partea achiziţiei/ despăgubirilor pentru masa lemnoasă de la proprietarii pădurilor de pe traseul Autostrăzii Unirii care vor fi expropriaţi.

Cătălin Urtoi, directorul interimar al Companiei Naţionale de Investiţii Rutiere, declara într-un interviu în studioul tv al Ziarului de Iaşi că licitaţia pentru proiectare şi execuţie pentru acest tronson va fi lansată la toamnă, în vreme ce procedura similară pentru Moţca-Ungheni, la începutul anului viitor.

De unde vine nerentabilitatea

Problemele pe acest din urmă segment, altminteri întârziat în actuala etapă de actualizare a studiului de fezabilitate şi de realizare a proiectului tehnic, au luat o altă formă – care, de fapt, nu au legătură cu traseul autostrăzii: drumul de legătură dintre autostradă şi Spitalul Regional de Urgenţă, respectiv Aeroport nu se mai face în actualul proiect.

 

Reprezentantul CNAIR, respectiv Ionuţ Udeanu, directorul Departamentului Inginerie şi Analiză Documentaţii, a precizat că Ministerul Transporturilor a găsit breteaua spre SRU ca fiind nerentabilă, astfel că aceasta va fi subiectul unui proiect separat în viitor. Practic, motivul principal ar fi traficul scăzut pe această viitoare arteră. Nodul rutier prevăzut în acest sens – care încă nu a fost precis localizat între cel din în zona localităţii Vulturi, pentru conexiunea cu DN 24 Iași-Sculeni, și cel din zona Golăiești, pentru conexiunea cu Varianta Ocolitoare Est – va rămâne pe proiectul traseului A8 ca nod de perspectivă. Aceasta a fost singura promisiune „smulsă” directorului CNAIR de participanții la discuţiile de joi.

Accesul spre SRU: pe bd. Rosetti

Dar cât de gravă este amânarea construirii acestei legături? Participanţii la discuţie au invocat mai multe motive, de la amplasarea nepotrivită a Spitalului Regional de Urgenţă în nordul oraşului şi extinderea terminalelor pe partea de vest a pistei Aeroportului, până la lipsa unei susţineri mai active a acestor drumuri de legătură din partea ieşenilor şi, în consecinţă, necesitatea unei implicări reale a Primăriei, CJ şi a parlamentarilor.

 

Odată asumată amânarea realizării lor de către CNAIR, au fost identificate câteva soluţii „de avarie”. Astfel, pe lângă drumurile de acces alternative în lucru spre Aeroport, prin Aroneanu, respectiv prin Tătăraşi, a fost amintit planul Regionalei de drumuri naţionale Iaşi de extindere la patru benzi a bulevardului C.A. Rosetti până la intersecţia de la Vânători – zona unde s-ar putea realiza conexiunea la A8. Aici, studiul de prefezabilitate este deja în lucru şi ar trebui predat până la sfârşitul verii. Cum SRU va deveni funcţional cel mai devreme în 2028, ar fi timp suficient pentru extinderea DN 24 la patru benzi din Iaşi până la Vânători.

 

Cât priveşte accesul spre Aeroport, acesta nu a fost niciodată îngreunat – decât acum, când se reamenajează parcarea aerogării. Amintim că proiectul construirii T4 vine la pachet cu extinderea parcării de la aproximativ 450 de locuri la peste 600 şi dublarea căilor de acces auto în faţa terminalelor de pasageri. Şantierul urmează să se finalizeze la jumătatea lunii august. Reprezentantul CJ la discuţiile dintre CNAIR, membrii asociaţiilor pro-autostradă, proiectant şi autorităţi locale a admis indirect că nerealizarea legăturii spre aerogară ar fi o pierdere pentru viitorul segment cargo al Aeroportului Iaşi, care urmează să fie amenajat de cealaltă parte a pistei.

Dacă drum de legătură nu e, măcar Variantă Ocolitoare Est

Poate să facă între timp Consiliul Judeţean ceva în acest sens? Vicepreşedintele Marius Dangă ne-a spus ulterior că a fost reluată procedura obţinerii personalităţii juridice a Asociaţiei de Dezvoltare Intercomunitare Iaşi Infrastructura şi că aceasta va avea acces la o gamă mai largă de oportunităţi de finanţare. Mai devreme sau mai târziu, această legătură se va face indiferent că e rentabilă sau nu, s-a arătat convins vicele CJ.

 

Celălalt drum de legătură rămas în discuţie este de fapt Varianta Ocolitoare Est a Iaşului. Săptămâna viitoare ar trebui să fie gata examinarea la CNAIR a studiului de prefazibilitate, predat deja astă-toamnă de proiectant cu cinci propuneri de traseu, şi să fie emis ordinul de începere a studiului de fezabilitate. În acest caz, este vorba de un drum care pleacă din A8 în zona Golăieşti şi va avea aproximativ 30 km lungime, conectând autostrada cu DN 28 în apropierea localităţii Osoi şi cu DN 24 la sud de Schitu Duca.

 

Între timp, investigaţiile geotehnice se vor încheia cel târziu la începutul lunii iulie – inclusiv cu o eventuală revenire pe un traseu deviat între Horleşti şi Breazu. Este vorba de solicitarea investitorilor de la Cartierul Austriac, de translare a traseului A8 propus de Consitrans cu aproximativ 200 de metri faţă de punctul iniţial în direcţia Pădurii Mârzeşti, pe care cei de la CNAIR au preluat-o în studiu. Consultările pe acest subiect au fost închise anul trecut. Totuşi, CNAIR s-a arătat dispusă să mai ia o dată în discuţie situaţia, iar răspunsul final ar putea fi dat în aproximativ două săptămâni. Condiţia este ca solicitarea să fie justificată, iar modificarea să nu provoace întârzieri în derularea proiectului sau costuri suplimentare.

În fine, podul peste Prut, capătul A8, va intra peste două luni în licitaţia de atribuire a contractului de proiectare şi execuţie. 

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA
Bancul Zilei

05:10

PUBLICAȚIE DE VÂNZARE. Subscrisa, Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L., în calitate de lichidator judiciar al debitoarei IDIS CONSTRUCT S.R.L., cu sediul în Sat Chilișeni, Comuna Udești, nr. 5, Jud. Suceava, C.U.I. 24430897, nr. de înreg. Registrul Comerțului J33/1398/2008, potrivit Sentinței civile nr. 189/2018 din data de 02.04.2018, pronunţată de Tribunalul Suceava, în dosarul nr. 947/86/2018, anunţă scoaterea la vânzare prin licitaţie publică cu strigare, în conformitate cu prevederile Încheierii din 28.03.2023 a Tribunalului Suceava și în conformitate cu dispozițiile Noului Cod de Procedură Civilă, la data de 13.05.2024, ora 13.00, a următoarelor active aflate în proprietatea S.C. Idis Construct S.R.L., respectiv: Nr. activ: Activ 1, Denumire și descriere active: Proprietate Imobiliara - TEREN ARABIL – intravilan cu suprafata de 2.500 mp, identificat cu nr. cad. 30009, inscris in Cartea Funciara nr. 30009 UAT Udesti, situat in sat Chiliseni, comuna Udesti, judet Suceava. Valoare de piață stabilită de evaluator (lei, fără T.V.A.*): 37.400,00 lei. Valoarea de pornire la licitație (lei, fără T.V.A.): 18.700,00 lei. Persoanele care pretind vreun drept asupra bunurilor ce urmează a fi scoase la vânzare au obligaţia, sub sancţiunea decăderii, să facă dovada acestui fapt până la data de 10.05.2024, ora 13.00, la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași. Ofertanții sunt obligați să depună până la data de 10.05.2024, ora 13.00, toate documentele menționate în publicația de vânzare/caietul de sarcini, precum și o garanție reprezentând 10% din prețul de pornire la licitație, în contul de lichidare al societății debitoare. Componenţa şi descrierea activelor scoase la vânzare sunt cuprinse în caietele de sarcini, care se pot procura de la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași, în fiecare zi de luni până vineri, până la data de 22.06.2023, ora 13.00. Relaţii suplimentare se pot obţine la tel: 0232/243.864, 0751/084.083.
1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Tasca, cu sediul in sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt, telefon/fax 0233/255.023, e-mail: primaria_tasca@yahoo.com, cod fiscal 2614457. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie inchiriat: Trup de pasune Neagra I, in suprafata totala de 2,25 ha, compus din numarul cadastral 50644, in suprafata de 1,18 ha, situat in extravilanul comunei Tasca si numarul cadastral 50650, in suprafata de 1,07 ha, situat in intravilanul comunei Tasca, apartine domeniului public al Comunei Tasca, conform caietului de sarcini, H.C.L. Tasca nr. 39/18.04.2024 si O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1.Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul Comunei Tasca. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul institutiei de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Compartimentul Secretariat, din cadrul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 100 Lei, se achita cu numerar la Casieria Comunei Tasca. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 17.05.2024, ora 16.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 27.05.2024, ora 09.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: Oferta se depune intr-un singur exemplar, in doua plicuri sigilate, unul exterior si unul interior. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 27.05/2024, ora 10.00, la sediul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios -Administrativ a Tribunalului Neamt, Piatra-Neamt, B-dul Decebal nr. 5, judetul Neamt, telefon 0233/212.717, fax 0233/232.363, e-mail: tr-neamt@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 23.04.2024.
  Țara Fagilor, Catedrala de lemn a Bucovinei
08/05/2024 10:44

Gigantii verzi, martori ai secolelor, domină peisajul,turistii fiind incantati de molizi care se inaltă pană la 60 de metri, brazii maiestuosi de peste 50 de metri si fagii robusti, care cresc la altitudini ...

CTP repune în circulaţie cursele speciale pentru elevi şi studenţi
08/05/2024 09:07

Începand de miercuri, 8 mai, odată cu reluarea cursurilor după vacanţa de Paşte, Compania de Transport Public (CTP) reintroduce in circulaţie cursele speciale pentru transportul elevilor şi studenţ ...

Miroslava va avea piaţă agroalimentară
08/05/2024 09:02

* aceasta va fi amenajată in apropierea căminului cultural, valoarea estimată a investiţiei ridicandu-e la 1.258.226,07 lei Întruniţi in şedinţă extraordinară de indată, consilierii locali ai c ...

Opăriți cu borș
08/05/2024 09:00

Doi fraţi din Botoşani au fost la un pas de tragedie, după ce s-au opărit cu ciorbă fierbinte, in timp ce se jucau prin casă. Unul dintre băieţii de 2 si 3 ani s-a ales cu mai multe arsuri de gradul I, ...

Tabloul „Ecce Homo” va fi expus joi, pentru prima dată, la Muzeul Municipal din Iaşi
08/05/2024 08:45

Expoziţia aduce in premieră la Iaşi una dintre cele mai importante capodopere ale artei europene din Romania, fiind cea mai valoroasă lucrare expusă vreodată in capitala Moldovei. Lucrarea „Ecce Hom ...

Palatul Culturii ar putea fi desemnat, pentru al doilea an consecutiv, „Destinația anului în România”
08/05/2024 08:45

* cel mai bine clasat obiectiv al Iasului in competitie este Palatul Culturii, la categoria „Atractii Cultural-Educative”, monumentul-simbol al capitalei Moldovei situandu-se, după numărarea celor ...

Doi ieșeni au furat un sfert de tonă de cârnaţi şi pastramă
08/05/2024 08:44

Prin incheierea finală de  cameră preliminară, s-a dispus inceperea procesului impotriva celor mai năzdrăvani hoţi din ultimii ani. Fomiştii secolului. Paul B. şi Cristi C. sunt acuzaţi de furt ca ...

Ieşenii nu mai consumă alcool ca-n anii precedenţi
08/05/2024 08:39

Mai toţi comercianţii ieşeni şi-au greşit socotelile cu sărbătorile pascale. Au mizat pe vanzări maxime, dar n-au cules nici măcar praful de pe tobă. Criza e mult mai profundă decat o arată statisti ...

Iașul, în topul orașelor în care găseşti cel mai greu un loc de parcare
08/05/2024 08:35

Iasul ocupă un nedorit loc 4 la nivel national in privinta dificultătii de a găsi un loc de parcare, arată datele unui studiu realizat recent de o firmă de specialitate. Înaintea capitalei Moldovei, ...

Parcul fotovoltaic de la Țuțora are nevoie de aviz de mediu
08/05/2024 07:21

* investiţia se va intinde pe o suprafată de 5 hectare şi va avea o valoare de 1.219.411,20 de lei inclusiv TVA, urmand să fie realizată cu fonduri europene Agentia pentru Protectia Mediului (APM) va anal ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei