„Fără operatorii de salubritate, în trei zile avem și holeră”
Dimensiune font:
* sunt expuși celor mai riscante condiții de muncă și infecțiilor de orice fel * dar dacă ei s-ar teme și s-ar opri, orașele s-ar transforma în câteva zile în focare de infecție
Mărturisesc că nu aş fi scris aceste rânduri dacă nu aş fi fost convins că există percepţia potrivit căreia operatorii de salubritate sunt o categorie socială inferioară omului de rând. O fac pentru a repara oarecum o nedreptate, atât timp cât, mai ales în aceste zile, se foloseşte extrem de des sintagma „eroii necunoscuți”, cu referire evidentă la cadrele medicale şi la oamenii legii, cei mai expuşi în contextul actual. Însă există o a treia categorie, nebăgată în seamă, fără de care oraşul nu ar mai funcţiona: operatorii de salubritate. Cei pe care îi vedem zi de zi. În orice colţ al Iaşului. Îmbrăcaţi în salopete, înarmaţi - chiar şi după modernizarea Salubris - cu eternele mătoroaie din paie. Pentru ei, afirmaţia „munca nu este o ruşine” este un motto de viaţă, aşa cum ne spune unul dintre angajaţi. „Eu atât îl întreb pe ăla care se uită urât la noi: dacă nu am fi ce s-ar întâmpla? Când containerele stau pline, toţi urlă că nu a venit maşina. Vara, dacă nu venim o zi, toţi locatarii iau foc”, spune unul dintre angajaţi.
Trebuie să lucreze. Repede şi bine
Cei aflaţi la stradă, cam 650 după spusele directorului Cătălin Neculau, nu au timp să-şi pună întrebări existenţiale. Cel mai important este să-şi poată facă treaba repede şi bine pentru că asta i se cere. „Aş vrea să văd cum am fi percepuţi dacă nu am ridica gunoiul timp de o săptămână. Ieşenii trebuie să înţeleagă că asta ne este meseria: să dăm cu mătura pe străzi, să adunăm deşeurile”, spune unul dintre ei.
Răspunsul îl oferă ieşenii obişnuiţi şi care nu au prejudecăţi: „Fără ei, în trei zile avem și holeră”.
O altă categorie sunt cei care lucrează la depozitul de la Ţuţora. Cam 50. Aici, condiţiile sunt mult mai dure, pentru că spre deosebire de colegii din oraş, îndură mirosuri mult mai grele, muncesc înconjuraţi de munţi de deşeuri. Pe acelaşi salariu, de regulă minimul pe econonomie, cu eventuale sporuri.
Interesant este şi un alt lucru. Operatorii de salubritate au a şaptea rată a decesului la locul de muncă. Cei care se ocupă cu colectarea gunoiul au o probabilitate de a muri mai mare de trei ori decât atleţii, electricienii, pompierii, sudorii şi agenţii de pază. Muncitorii în agricultură şi şoferii se află pe poziţiile opt şi nouă în topul profesiilor care îţi pot aduce moartea.
Tudor DAMASCHIN/PETRISOR FILIP
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau