„Hai cu pluta”, mai mult decât un festival de vin
Dimensiune font:
Dacă vă plac vinurile sau vreți să aflați cât mai multe despre aceste licori senzaționale, Festivalul „Hai cu pluta” va fi un prilej deosebit. Publicul va putea alege de la vinuri albe răcoritoare până la roșii pline de profunzime și vinuri spumante care încântă simțurile, va avea ocazia să interacționeze cu producători pasionați și să afle povestea fiecărei crame. Despre acest eveniment inedit am stat de vorbă cu somelierul Yvona Mardare, cea care l-a inițiat și care își dorește să-l transforme într-o frumoasă tradiție.
- Un nou eveniment dedicat vinului. Ce v-a determinat să oferiți Iașului cea de-a doua ediție a Festivalului „Hai cu pluta”?
- Salut întreaga audiență și mulțumesc mult pentru prezența mea virtuală aici. Iașul este orașul în care m-am născut, am crescut și am învățat. Este orașul pe care l-am ales pentru a-mi întemeia o familie și pentru a-mi crește copiii. Iașul este un oraș cu istorie, cultură, universități și, nu în ultimul rând, cu oameni care merită tot ce este mai bun. Evenimente frumoase, vinuri bune, energie bună, acestea sunt motivele pentru care vreau să dau tot ce pot și am mai de preț. „Hai cu pluta” este un festival de vin pe care îl vizualizez de multă vreme, este încă la început, dar crește frumos de la o ediție la alta. El vine în completarea carierei mele de somelier, alături de celelalte activități de educare a publicului curios să afle mai multe despre vin și importanța sa în societate.
- Ce va vedea publicul la festival? Ce se va întâmpla la Agora, locul unde își vor da întâlnire cramele?
- Agora va găzdui, pe 28 și 29 octombrie, cel mai mare festival pe care l-am organizat eu în cei nouă ani de carieră. Vom avea aproximativ 40 de standuri, la care vizitatorii vor putea degusta vinuri preponderent din România, dar și din Republica Moldova, Italia etc. De asemenea, vor fi standuri și din zona gastronomică, la care se vor putea degusta preparate delicioase - brânzeturi, zacuscă, pâine, ulei de măsline etc. Papilele noastre gustative vor savura din plin acest spectacol al bunului gust. Este totodată un bun prilej, în special pentru domeniul HoReCa, de a cunoaște vinurile, cramele, de a face networking,
- Care sunt cramele invitate și cum v-ați oprit asupra lor?
- Am invitat, în primul rând, toate cramele din România, din toate regiunile țării. Momentan au confirmat De Matei, Caii de la Letea,Crama Teodor, Domeniul Bogdan, Averești, Rasova, Gramma, Jelna, Hermeziu, Domeniile Bohotin, Jidvei, Familia Darabont, Beciul Domnesc, Sâmburești, Valea Eden, Jitar, Gîrboiu, Lechburg, Valea Ascunsă, Strunga, dar lista este încă deschisă. Din Republica Moldova vor veni Chateau Vartely și Crama Mircești, prin importatorul Produse Moldovenești, Chateau Cristi, Fautor, Gitana, Purcari. Cu vinuri italiene vom avea doi importatori de la Cluj: Top Brands și LVG Wine and Food care vor aduce și crama Collefrisio. Magazinul de vinuri Winederful va avea un stand cu vinuri internaționale, dar și distillate, iar un partener cheie va fi Migdalin, care s-a alăturat anul acesta proiectului „Hai cu pluta”!
- De ce credeți că este important un festival de vin?
- „Hai cu pluta” este mai mult decât un festival de vin. Este o ocazie unică în zona Moldovei de a întâlni vinuri excelente, vinificatori de top, sute de produse și, nu în ultimul rând, oameni! La un astfel de eveniment, pe lângă partea de networking și socializare, cea mai importantă este partea de degustare, de cunoaștere și îmbogățire a portofoliului de vinuri pentru cei care lucrează în segmental HORECA, astfel încât vinurile expuse să ajungă pe mesele clienților finali.
Interesant este faptul că în cei nouă ani de carieră, am reușit să adun în jurul meu o comunitate foarte frumoasă de iubitori ai vinului de calitate, care consumă adesea vinuri premium într-un mod responsabil. Acești oameni s-au autoeducat și investesc mereu în cultura lor, iar eu le sunt foarte recunoscătoare pentru prezența lor constantă la evenimentele mele.
- Aș vrea să schimb registrul și să mă îndrept către Yvona Mardare. Cine este femeia din spatele somelierului? Cum ați ales această meserie și ce v-a adus? Cum este să lucrezi într-o lume a vinului?
- Somelierul Yvona Mardare este femeie, fiică, soția unui bărbat extraordinar și mamă a trei copii minunați. Iubesc să petrec timpul acasă alături de prieteni și familie, să gătim sau să comandăm bunătăți, să bem vinuri bune și să ne bucurăm de tot ce avem.
Am ales această meserie într-un moment în care am simțit că trebuie să fac și altceva în viață, dar fără să îmi fac foarte multe planuri în această direcție. În schimb, din momentul în care am obținut diploma la Milano, a venit totul foarte natural, m-am simțit „îmbrățișată” de această lume a vinului. În Italia oamenii au fost foarte deschiși, profesorii mei de la Associazione Italiana Sommelier m-au instruit impecabil. Am avut parte de extrem de multă practică - multe degustări, asocieri culinare, festivaluri de vin și vizite la crame. Nu a fost ușor pentru mine, pentru că aveam și un job full time, alergam mereu de la serviciu la cursuri și la degustări, dar îmi plăcea enorm, iar energia pe care mi-o dădea faptul că făceam ceva ce îmi plăcea era extraordinară. Și astăzi, după nouă ani de la obținerea diplomei, sunt la fel de entuziasmată, îmi fac treaba cu la fel de multă pasiune și energie, deși am trei copilași mici acasă.
Au existat și greutăți, aveam doar 27 de ani când am absolvit și prea puțină experiență, dar eu sunt genul de om care se ridică, se scutură și merge mai departe. Nu trece zi fără să îi mulțumesc lui Dumnezeu pentru tot ce am, pentru sănătate, pentru familia mea, pentru carieră, pentru oamenii pe care îi întâlnesc, pentru toate experiențele bune și mai puțin bune din care voi învăța mereu.
Maura ANGHEL
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau