„#şî eu sunt brutar”
Dimensiune font:
Omul de afaceri sucevean Ştefan Mandachi a venit la Iaşi să protesteze, alături de angajaţii săi de aici, pentru concedierea pe motive rasiale a celor doi cetăţeni din Sri Lanka ce munceau la o brutărie din Ditrău. Aceştia au purtat tricouri cu pe care erau inscripţionate mesajele „#şî eu sunt brutar”, „Anul 2020, nu Epoca Feudală”, „România is friendly”, „We don’t judge you”, iar Mandachi s-a oferit s-i angajeze pe srilakezi la el în companie.
Practic, suceveanul şi angajaţii săi au făcut o demonstraţie pentru toleranţă după scandalul de la Ditrău. „Astăzi am făcut un protest pentru toleranţă. Mi se pare ciudat că într-o ţară, în 2020, nu în Epoca Feudală, să se întâmple ce s-a întâmplat în România. Nu vreau să corectez nimic, doar să îmi exprim o părere. Ieri am fost informat că s-a întâmplat ceva la Ditrău. Habar nu aveam despre ce e vorba. De fapt, văzusem nişte postări pe care nu le-am băgat în seamă pentru că nu am înţeles contextul. M-a întrebat cineva ieri de ce nu îi angajezi pe amărâţii ăia doi, după aceea am intrat pe net şi am văzut circul de acolo şi am făcut o postare simplă care am văzut că a făcut destul de multă vâlvă. Nu mi-am propus nimic. Practic, am spus că mă ofer să îi angajez”, a spus Ştefan Mandachi.
Suceveanul a început deja demersurile pentru recrutarea celor doi srilankezi însă nu consideră că face un gest deosebit. „Ăsta nu e un act eroic, că eu vreau să aduc doi inşi la mine în firmă, în contextul şi condiţiile în care eu am nevoie de forţă de muncă şi am srilankezi care deja lucrează în Braşov de mult timp. Ăsta nu îl văd ca pe un act eroic”, spune Mandachi.
Deşi printre cei o mie de angajaţi are şi doi sirlankezi, omul de afaceri sucevean nu a reuşit să îi cunoască personal. „Angajaţii din Braşov au reacţionat foarte bine la venirea lor, iar ei s-au integrat foarte bine. Chiar am întrebat care e situaţia lor, nu acum, cu acest caz. Întreb mai mult din curiozitate, nu din sacrificiu să le ofer condiţii mai bune, cum s-au integrat”, spune Mandachi, care pe viitor vrea să angajeze şi alţi străini. „Deja aveam o listă de oameni care trebuiau să vină din străinătate. Dacă nu avem de ales din ţara noastră şi dacă nu putem, dacă statul nu oferă politici pentru repatrierea forţei de muncă în România, încercăm să răzbatem în amalgamul ăsta. Noi nu avem forţă de muncă în România şi nu avem de ales”, spune Ştefan Mandachi.
Chiar dacă patronii brutăriei din Ditrău au decis să îi păstreze pe cei doi srilankezi Ştefan Mandachi este sceptic în privinţa integrării acestora în comunitatea locală. „Din punctul meu de vedere, oamenii aceia nu au viaţă uşoară în Ditrău pentru că sigur se va găsi un ultras care să rezoneze cu cei care au motivat populaţia să se răzvrătească şi vor avea nişte comportamente ciudate care îi vor afecta pe oamenii ăştia. , în contextul în care ei nu vin la mine, că nu ţin morţiş să vină la mine, pot merge la un alt antreprenor din Ardeal, din Oltenia şi aşa mai departe, ar fi un lucru pozitiv pentru ei, în primul rând. Acolo chiar dacă îi primeşte înapoi cu flori şi busuioc, chiar dacă îi primeşte înapoi cu aplauze, nu vor avea o viaţă normală. Asta cred eu că se va întâmpla. Dacă nu vor să meargă la mine în companie, pot merge în oricare altă companie”, a mai spus Ştefan Mandachi.
Suceveanul se teme ca nu cumva cei doi muncitori străini să fie trimişi înapoi acasă. „Scenariul cel mai pesimist este acela ca ambasada să-i retragă, să-i ducă înapoi în Sri Lanka şi poate să îi blocheze acolo pentru că nu cred că autorităţile le vor mai permite să plece din ţară în contextul creat”, a spus Mandachi.
El a făcut apel la toleranţă şi unitate. „Ceea ce mi se pare mie important acum este ca toţi să fim solidari pentru o cauză pentru ca să nu se devieze în alte contexte rasiste. Ceea ce am văzut zilele astea pe cazul Ditrău a fost un val de toleranţă în România. Nu ar trebui să se vadă că suntem intoleranţi. Europa trebuie să vadă că suntem un popor tolerant, nu un popor aberant”, a spus Ştefan Mandachi. Lavinia DUCAŞ
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau