„Teatrul independent le vorbește altfel oamenilor”
Dimensiune font:
Proiectul a început în urmă cu mulți ani. „Noi am făcut parte din generațiile care, atunci când au absolvit facultatea, nu aveau locuri de muncă, posturile fiind blocate din cauza crizei. Automat, a trebuit să găsim alte variante, ale forme de teatru, nu cel clasic. Am început cu improvizație, cu trupa IDIOT, am mers pe această zonă a teatrului independent, dorindu-ne ca din puțin să facem mult. Jucam prin baruri, pe unde aveam ocazia, pe unde ni se deschideau porțile”, a spus Theodor Ivan. Au lucrat mult, au avut multe proiecte, iar la final au decis să-și deschidă singuri o poartă, în Tătărași, în fostul complex comercial „Stejar”, de unde vine și numele teatrului. „Spațiul ne-a vorbit. Inițial, voiam să facem altceva și când căutam locații de închiriat am găsit-o pe cea din Stejar, unde ne-am dat seama că vom deschide un teatru. Sala este tip studio, cu 100 de locuri, ca pentru un teatru de suflet, nu de decor. Mergem pe ideea de teatru de proiect, nu cu regizor și echipa angajată. Până acum au fost proiecte diverse de la teatru-dans la teatru-documentar, improvizație, teatru clasic”, am mai aflat de la Theodor Ivan.
„Neavând posibilități financiare să te acoperi cu un decor, cu tehnică de ultimă oră, te acoperi cu măiestria actorilor”
Stagiunea a fost deschisă în octombrie, cu un proiect de suflet, un spectacol în care au fost inserții de muzică și teatru, un alt tip de spectacol sau, cum le place artiștilor să spună, nu teatru, ci o stare de spirit. Este vorba despre proiectul „Corbu”, care va reveni la Iași pe 22 februarie, într-o altă formulă, dedicată lui Brâncuși. La Teatrul din Stejar se joacă în fiecare zi de vineri, când sunt spectacole de improvizație, iar în rest, când sunt proiecte așa cum a fost „Mustața lui Hitler”, producție proprie, un spectacol de Vlad Volf și Alexandra Vieru, care vorbește despre oameni și relațiile interumane. Foarte bine primit a fost și spectacolul- documentar dedicat regretarului cântăreț de muzică folk Radu Ștefan, compozitor de muzică de teatru, care a trecut la cele veșnice. Publicul a putut urmări o serie de interviuri despre cine a fost Radu Ștefan în afara scenei și a ascultat piese compuse de regretatul artist. Cât despre cunoscuta întrebare dacă se poate trăi din teatrul independent, răspunsul este cam același – „e discutabil acest subiect”. „E foarte greu. Din păcate, în România și mai ales la Iași, care este un oraș destul de conservator, teatrul independent nu este privit ca o formă de artă sau ca un proiect valabil. În alte țări sunt doar companii independente. În 2007 am colaborat cu o companie din Franța, țară unde pe atunci erau doar cinci teatre de stat, restul fiind private. Ce-i drept, erau susținute și de autoritățile locale într-o oarecare măsură. Din păcate, la noi teatrul independent nu primește susținere din partea autorităților ori a celor care ar putea să ajute și din acest motiv trebuie să ne bazăm pe puterea de cumpărare a publicului, care nu este cea mai mare”, a punctat Theodor Ivan. Contează foarte mult determinarea cu care pornești la un proiect nou, să treci de obstacole, să găsești soluții, să oferi alternative. „Cred că publicul ieșean merită să aibă parte și de teatru independent, care le vorbește altfel oamenilor. Neavând posibilități financiare să te acoperi cu un decor, cu tehnică de ultimă oră, trebuie să te acoperi cu măiestria actorilor, iar atunci nivelul de sinceritate crește, la fel și legătura cu spectatorii, care se simt mult mai acasă când vin la o astfel de reprezentație. Ne dorim să aducem în fața publicului oameni cu adevărat pasionați și care nu fac teatru sau artă doar pentru bani”, a adăugat Theodor Ivan. Cei de la Teatrul din Stejar sunt în discuție cu o trupă de improvizație din București, pe care își doresc să o aducă la Iași pentru o micro-stagiune, a primit și alte proiecte de colaborare. Publicul este atras de oferta lor, ceea ce spune multe. „Publicul vine, oamenii merg acolo unde se simt bine. Și vor veni atât timp cât va găsi un loc unde să se simtă bine și din care să plece cu o stare de spirit bună”, este convins actorul.
Pentru acest week-end, oferta Teatrului din Stejar include o seară de improvizație, oferită pe 14 februarie, de trupa IDIOT – „Funny Valentine-ish”. Pe 15 februarie, sunt invitați toţi fanii de jazz şi nu numai să se (re)îndrăgostească de muzică alături de Julie Mayaya. Pe 16 februarie, publicul va afla povestea lui Rachel, în interpretarea Laurei Bilic, actriţă şi profesor universitar la UNAGE Iaşi, care va evolua în spectacolul „Casă spre acasă”, de Paul Hawkins. Toate spectacolele vor începe la ora 20:00.
Maura ANGHEL
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau