Aerul și solul Iașului, tot mai poluate
Dimensiune font:
În ultimii doi ani de monitorizare a nivelului de poluare s-a constat că cele mai mari valori au fost înregistrate în aer și sol. Studiul a fost efectuat la nivelul județului Iași și a arătat faptul că există anumiți compuși prezenți din cauza emisiilor de la traficul rutier. Specialiștii în mediu au arătat faptul că deși s-a redus considerabil folosirea îngrășămintelor chimice, a crescut cantitatea de produse de protecție a plantelor, lucru care poate influența poluarea de la nivelul solului.
Ca urmare a monitorizării calității aerului prin cele șase stații automate, anual, în județul Iași, pentru indicatorul particule în suspensie PM10, determinat gravimetric, s-au înregistrat zeci de depășiri ale indicatorilor admiși.
Cele mai multe depășiri sunt înregistrate la stațiile din Podu de Piatră, Decebal -Cantemir și cea din Bosia - Ungheni. Valori mai mici au fost depistate la stațiile din Aroneanu și Tomești. „În anul 2020 nu s-a înregistrat depășirea valorii limită anuale pentru protecția sănătății umane la indicatorul particule în suspensie PM10 (VL anuală = 40 μg/m3) prin metoda gravimetrică, în nicio stație de monitorizare a calității aerului în care a fost realizată captura de date. Nu s-au înregistrat depășiri ale valorii țintă pentru ozon privind protecția sănătății umane (valoarea maximă zilnică a mediilor pe opt ore) mai mult de 25 ori în nicio stație de monitorizare a ozonului pe tot parcursul unui an”, se arată într-un studiu efectuat la nivelul județului Iași.
A crescut cantitatea de insecticide și fungicide folosite în agricultură
Calitatea solurilor la nivel județean a fost afectată prin prisma utilizării și consumului de îngrășăminte, pe de o parte, și a consumului de produse de protecție a plantelor, pe de altă parte. Specialiștii din agricultură au efectuat o analiza a cantității de îngrășăminte folosite de către fermieri în perioada 2017-2020. Cantitatea de îngrășăminte chimice aplicate a înregistrat o scădere în anul 2020 comparativ cu anul 2019, atingând o valoare de 9.803 tone (-20%). Îmbucurător este faptul că agricultorii au ales îngrășăminte naturale pentru a le folosi pentru culturi. La nivelul județului Iași s-a înregistrat o creștere în anul 2020, comparativ cu anul 2019, cantitatea atingând o valoare de 488.290 tone (+62%).
Analiza cantității de produse de protecție a plantelor arată o creștere a cantității de erbicide în anul 2020 comparativ cu anul 2019, atingând o valoare de 17.592 tone (+45%). Agricultorii au ales fungicidele pentru protejarea culturilor. Aici s-a observat o creștere a cantității folosite în județului Iași - de 159.626 tone se folosesc acum cu peste 30 la sută mai multe astfel de substanțe. La polul opus, au fost folosite mai puține erbicide - o scădere a cantității în anul 2020 comparativ cu anul 2019, atingând o valoare de 196.830 tone (-33%). „De asemenea, un impact asupra calității solurilor la nivel județean este reprezentat și de acțiunile de îmbunătățire funciară, printre care
combaterea eroziunii solului, în principal în zonele cu pante accentuate Coasta Iașilor. La ele au contribuit desecările, frecvente în arealul Belcești - Târgu Frumos - Cotnari şi doar punctiform în cursul mijlociu al Jijiei. Categoriile complexe, de tipul irigații, desecări sau irigații - combaterea eroziunii solului sunt slab reprezentate în județul Iași”, susțin specialiștii.
Agricultura ecologică este o primă măsură de îmbunătățire a calității solurilor. La nivelul județului Iași au fost înregistrați 298 operatori certificați în agricultura ecologică. Suprafața totală în agricultură ecologică era de 22.601,81 hectare în anul 2020, în județul Iași. La nivelul Consiliului Județean Iași s-au derulat lucrări de refacere ecologică a terenurilor degradate în cadrul proiectului de împădurire pentru terenuri din comunele Aroneanu, Ipatele, Cucuteni, finanțat din Fondul pentru Mediu. Ruxandra CAȘU
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau