Vespa orientalis este o specie de viespe care poate consuma alcool toată săptămâna fără să se îmbete
Dimensiune font:
Vespa orientalis este o specie de viespe care poate consuma alcool toată săptămâna fără să se îmbete
Potrivit unui studiu nou, viespile extreme au o toleranță uimitoare la alcool. Ce au descoperit oamenii de știință despre viespile orientale?
Consumul de cantități mici de alcool este destul de comun în lumea animalelor. Pentru viespile orientale (Vespa orientalis), acest lucru i se datorează unei diete gustoase care include nu doar alte insecte și cadavre, dar și fructe coapte și nectar. Zahărul din fructe și nectar ajunge să fermenteze, producând etanol.
Pentru multe specii, chiar și pentru cele bine adaptate la consumul de etanol, orice concentrație de peste 4% poate cauza probleme, cu un risc crescut de efecte negative asupra sănătății și chiar moarte.
Ce concentrație de alcool pot „duce” viespile extreme?
Totuși, viespile extreme pot suporta concentrații de etanol de până la 80% fără nicio modificare a comportamentului sau a supraviețuirii, chiar și când aceasta este singura lor sursă de hrană timp de o săptămână, conform unei echipe de cercetători de la Universitatea din Tel Aviv.
Echipa a colectat masculi de viespi din jurul campusului universitar și i-a plasat în cutii timp de o săptămână, oferindu-le apă și o soluție de zahăr cu concentrații de etanol variind între 0 și 80%. În cadrul unei serii de experimente, cercetătorii au monitorizat comportamentul viespilor, cum ar fi dacă construiesc ceva atunci când li se oferă materiale precum sol și hârtie, și cât timp au trăit.
Indiferent de concentrația de etanol, cercetătorii au descoperit că acesta nu a avut niciun efect asupra comportamentului sau a mortalității insectelor. Cu alte cuvinte, o viespe orientală ar putea „băga sub masă” orice alt animal, scrie IFL Science.
„La început, am făcut experimentul doar cu 20% (etanol) și deja eram uimiți”, a spus autorul studiului, Eran Levin, adăugând că concentrația de 80% a fost „și mai greu de crezut”.
Capacitatea viespilor de a consuma astfel de concentrații ridicate de alcool fără efecte secundare este explicată de genetica lor, după cum spun autorii în studiu.
„Această toleranță remarcabilă la etanol rezultă din ratele lor ridicate de metabolizare a etanolului, cel mai probabil facilitată de copiile multiple ale genei dehidrogenazei alcoolului (NADP+)”, scriu aceștia. Dehidrogenaza alcoolului este o enzimă care descompune etanolul.
Nu doar viespilor le place să bea
Chiar dacă viespile orientale sunt „câștigătoarele” clare într-o competiție de băut între animale, nu înseamnă că nu există și alte specii care nu se bucură de o „băutură” bună. De exemplu, dată fiind optiunea dintre apă şi alcool, hamsterii tind să aleagă băuturile alcoolice.
Studiul a fost publicat în jurnalul PNAS.
Sursa: descopera.ro
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau