Pași de urmat pentru un Abmeldung complet
Dimensiune font:
Pași de urmat pentru un Abmeldung complet
Numeroși români aleg să lucreze în străinătate în condiții mai bune și pentru salarii mai mari comparativ cu oferta de pe piața muncii din România. După o perioadă de timp, aceștia decid să se reîntoarcă în țară și să-și construiască un viitor mai bun. Dacă te afli într-o situație similară, atunci înainte de a părăsi Germania va trebui să treci printr-un Abmeldung, sau procedură de deregistrare. Aceasta presupune mai multe etape și acte de trimis instituțiilor germane.
După ce ai parcurs acești pași, îți poți suplimenta banii câștigați în Germania dacă iei în calcul faptul că ai fost impozitat în perioada petrecută acolo. Vei putea alege să îți recuperezi o parte din acești bani dacă apelezi la o firmă specializată în recuperare taxe Germania.
Deregistrează-te de la administrația locală
Dacă dorești să te deregistrezi de pe adresa germană, atunci trebuie să vizitezi Einwohnermeldeamt. Comunică acestei autorități locale data de la care dorești să te muți și informează-i că te muți înapoi în România. Pentru aceasta, îți sunt necesare cartea ta de identitate și un Abmeldeformular (formularul de deregistrare propriu-zis) completat.
În acest formular ai și opțiunea de a completa locația mutării, însă doar dacă dorești. Verifică și asigură-te că autoritatea locală îți va elibera un Abmeldebescheinigung, adică certificatul de deregistrare propriu-zis. Din păcate, nu toate autoritățile furnizează acest certificat automat.
Cu toate că poți solicita actul respectiv și ulterior prin poștă, cel mai simplu este să faci acest lucru la fața locului. Va fi necesar să prezinți o copie sau o variantă scanată a acestui document aproape la toate celelalte oficii și firme, dovedind astfel că părăsești țara și adresa de domiciliu. În afară de agențiile fiscale, GEZ (agenția TV-Radio) și biroul fiscal vor fi informate despre deregistrare.
Reziliază-ți asigurarea de sănătate
Dacă te vei întoarce în România, nu uita să informezi compania de asigurări de sănătate. În această situație, nu poți beneficia de propria asigurare de sănătate germană de stat sau privată. Nu în ultimul rând, asigură-te că ai trimis o copie a certificatului Abmeldebestatigung acestei instituții.
Reziliază-ți Rundfunkbeitrag (GEZ)
Nu uita să-ți reziliezi plata taxei TV/radio. În principiu, ARD ZDF Deutschlandradio Beitragsservice va primi deregistrarea ta de la primăria locală. Totuși, adoptă o strategie înțeleaptă și informează-i direct că urmează să părăsești țara.
Poți notifica această instituție printr-o notificare online, prin trimiterea unui mail la adresa impressum@rundfunkbeitrag.de sau prin poștă.
Reziliază-ți alte asigurări
Înainte de a te muta înapoi în România este necesar să renunți la toate asigurările pe care le-ai încheiat în Germania. Verifică în prealabil acordând prioritate celor mai importante dintre acestea: Haftpflichtversicherung, Hausratversicherung, Rechtsschutzversicherung și KFZ Versicherung.
Nu uita de contractele de telefon mobil și internet
Imediat ce ai decis să te întorci în România merită să-ți rezervi timp pentru a rezilia imediat contractual de telefon mobil și de internet. Ține cont de faptul că acestea intră în categoria contractelor pe termen lung.
În situația în care reziliezi contractul înainte de termen, este necesar să prezinți o copie a Abmeldebestätigung.
Rezolvă situația cu furnizorii de gaz și energie electrică
Pentru acești furnizori vei avea nevoie atât de o copie a Abmeldebestätigung, cât și de consumul citit în ziua în care te muți. Nu uita să soliciți o decontare de la aceste instituții.
Ocupă-te de conturile bancare
Atunci când părăsești Germania pe termen mediu sau lung îți poți păstra contul bancar german. Această abordare îți poate fi benefică, iar odată ce te-ai deregistrat din Germania, îți poți păstra și utiliza contul. Poți lua în considerare păstrarea conturilor tale germane gratuite în euro.
Ia legătura cu autoritățile școlare
Dacă ai copii, anunță în termen cât mai scurt școala privitor la faptul că urmează să părăsești Germania și să revii în România.
Gestionează situația indemnizației de familie
Instituția Familienkasse este foarte utilă tuturor persoanelor care au copii. Dacă și tu faci parte din această categorie, va trebui să-i înștiințezi asupra faptului că urmează să părăsești țara. Trebuie să știi că, în majoritatea cazurilor, Kindergeld (indemnizația pentru familie) nu se plătește dacă toți membrii familiei se mută în altă țară.
În situația în care unul dintre părinți rămâne în Germania, sună la Familienkasse și află dacă vei mai primi sau nu indemnizația pentru familie. Diferența dintre indemnizația pentru familie din România și din Germania reprezintă indemnizația pentru familia germană.
Puțini oameni știu că statul german le poate plăti indemnizația respectivă în anumite condiții, chiar și atunci când toți membrii familiei locuiesc în România. Pentru aceasta însă, este necesar să mai deții venituri în Germania.
Deregistrează-te complet și construiește-ți un viitor liniștit în România
Înainte de a veni înapoi în România, deregistrează-te de la administrația locală și solicită de la aceștia un certificat de deregistrare. Multiplică-l sub formă de variantă imprimată sau scanată deoarece îți va fi necesar și la celelalte oficii și firme. Nu uita să îți reziliezi apoi asigurarea de sănătate, abonamentul TV/radio, asigurările, contractele de telefon mobil, internet, gaz și energie electrică.
Dacă ai copii și sunt înscriși la școală, informează conducerea școlii că vei părăsi țara și află detalii despre indemnizația de familie. După ce te-ai întors în România, apelează la o firmă specializată în recuperare taxe strainatate pentru a reintra în posesia unor bani cheltuiți în Germania pe taxe și impozite.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau