Georgescu vrea dezbatere cu Lasconi
Dimensiune font:
Călin Georgescu a susţinut marți o declaraţie de presă, refuzând să răspundă la întrebările jurnaliştilor. „Vreau să fiu un preşedinte care pune poporul, ţara lui, pe primul loc. Nu e negociabil - cooperare, diplomaţie, eleganţă, onoare, diplomaţie continuă şi este interesul naţional pe primul loc, cu toate ţările lumii, inclusiv cu NATO şi Uniunea Europeană. Am fost acuzat că vreau să scot România din NATO şi din Uniunea Europeană - fals, nu am spus acest lucru niciodată. Am spus însă că vreau să negociez şi vreau să pun interesul naţional pe primul loc, pentru că nu putem accepta orice. Trebuie negociat totul în avantajul poporului român”, a afirmat Georgescu.
Potrivit acestuia, preşedintele Comitetului militar al NATO, Rob Bauer, „a cerut tuturor oamenilor de afaceri din ţările NATO să se pregătească de un scenariu de război”, însă nu a existat consultare cu statele aliate. Acest lucru „este o ruşine şi o jignire adusă tuturor ţărilor membre NATO”, a susţinut Călin Georgescu.
El a transmis că susţine „strategia păcii, nu strategia războiului”. „Am fost acuzat că am troli. Nu am troli. Şi, mai mult de atâta, este o jignire adresată celor 2.120.404 oameni care m-au votat. Aşa au venit troli şi la secţiile de votare? Este foarte ciudat”, a mai declarat Georgescu.
El a informat că a solicitat o dezbatere la media publice cu Elena Lasconi, contracandidata sa la turul al doilea al alegerilor prezidenţiale, dar cea din urmă ar fi refuzat.
Elena Lasconi: „S-au întâmplat lucruri similare celor de la alegerile din Republica Moldova şi din Georgia”
Preşedinta USR, Elena Lasconi, a afirmat, marţi, că în campania electorală s-au întâmplat lucruri similare celor de la alegerile din Republica Moldova şi din Georgia, adăugând că nu are dovezi în acest sens, iar Serviciul Român de Informaţii ar fi trebuit să aibă semnale asupra acestor aspecte. „Este doar o părere, deşi este evident că se întâmplă lucruri care au fost similare şi în Republica Moldova şi în Georgia. Iarăşi o să fiu întrebată: Dar ce dovezi aveţi? Haideţi să ne spună instituţiile statului dacă au dovezi şi să îşi facă treaba. (...) SRI ar fi trebuit să aibă semnale că se întâmplă lucrul acesta, pentru că nu ne jucăm. Doar că nu ştiu de ce nu avem informaţii de la ei. Şi de ce trebuie să vină Elena Lasconi cu informaţii către SRI? (...) În primul rând ar trebui să aibă o conducere din zona civilă şi nu au conducere de atâta timp”, a precizat Lasconi, în cadrul unei conferinţe de presă, la sediul USR.
Ea a menţionat că în perioada care a precedat primul tur al alegerilor prezidenţiale nu a avut informaţii despre modul în care şi-a desfăşurat campania Călin Georgescu. Pe de altă parte, în prezent, pe pagina sa apar „foarte multe” comentarii din partea unor conturi false, a menţionat Lasconi. „Nu îşi făceau de cap pe pagina mea de Facebook şi pe Instagram. Acum, dacă intraţi, veţi vedea că lucrează, în sensul că orice postez există foarte multe conturi false care îmi spun că vor vota cu dumnealui. Şi nişte imprecaţii”, a replicat lidera USR.
Potrivit acesteia, USR urmează să sesizeze instituţiile statului în legătură cu modul în care s-a desfăşurat campania lui Călin Georgescu. „Înainte de alegerile din primul tur, de foarte multe ori am făcut apel şi am fost ridiculizată de jurnalişti şi îmi cereau mie toate dovezile din lume. Sunt uimită că nici acum instituţiile statului nu îşi fac treaba. Eu nu sunt procuror. Sunt candidat la prezidenţiale. Când o să ajung preşedintele României, instituţiile astea nu o să doarmă pe o ureche, categoric. Eu fac încă o dată apel la serviciile din România, la cele şase instituţii care se ocupă de asta să verifice”, a transmis ea.
Întrebată dacă va participa la o dezbatere cu Călin Georgescu, Elena Lasconi a replicat că momentan USR se concentrează asupra alegerilor parlamentare. „O să vă comunic în timp util, acum ne concentrăm pe alegerile parlamentare... O să vedem”, a menţionat ea.
Preşedinta USR a pledat pentru o guvernare de centru-dreapta, care să reformeze instituţiile statului, să taie cheltuielile „inutile” şi să asigure venituri mai mari celor care muncesc. „O să colaborez cu toate partidele, pentru că voi fi preşedintele României şi îi reprezint pe toţi românii. Din respect pentru votul românilor, eu voi discuta şi voi sta la masă cu toate partidele. Dar guvernarea, ieşirea din acest impas economic în care ne-a adus această guvernare nu se poate face decât cu un Guvern de centru-dreapta”, a afirmat ea.
Elena Lasconi a mai precizat că a fost sunată de Marcel Ciolacu în dimineaţa zilei în care a fost anunţat rezultatul alegerilor.
Conform acesteia, discuţiile cu liberalii se vor desfăşura „cel mai probabil” tot după ce vor fi anunţate rezultatele alegerilor parlamentare.
Ciolacu: „Aproape 60% dintre români nu sunt reprezentaţi în turul doi”
Marele pierdant al turului 1 al alegerilor prezidențiale, Marcel Ciolacu (PSD) s-a întâlnit aseară, prin videoconferinţă, cu aleşii locali social-democraţi. Acesta a menţionat că aceştia nu se simt reprezentaţi de cei doi candidaţi care au rămas în cursa pentru alegerile prezidenţiale şi că primarii sunt îngrijoraţi în legătură cu modul în care vor fi implementate viitoarele proiecte.
Ciolacu a subliniat însă că preşedintele nu poate implementa politici fără sprijinul autorităţilor locale. „Am avut mai multe discuţii cu liderii PSD din teritoriu. Astăzi (marți – n.r.), la ora 18, o să avem o videoconferinţă cu toţi primarii şi cu preşedinţii de organizaţii, cu preşedinţii de consilii judeţene, primarii municipiilor, oraşelor, pentru că există o îngrijorare foarte mare. Şi nu vreau să intru în detalii - aici nu vorbim despre strategia de partid - cred că ei mi s-au adresat mai mult ca şi prim-ministru, astăzi. Faptul că în turul doi au intrat doi candidaţi care nu reprezintă autorităţile locale... Nici USR şi nici domnul Georgescu nu au nicio legătură directă cu autorităţile locale şi, în mod evident şi îndreptăţit, există această îngrijorare, pentru că nu ştiu ce se întâmplă cu viitoarele lor proiecte, care sunt priorităţile. De aceea ne întoarcem la lucrul cel mai important: alegerile de duminică”, a spus Ciolacu, într-o conferinţă de presă susţinută la sediul PSD.
El a adăugat că Parlamentul reprezintă „stâlpul oricărui stat democratic” şi a subliniat că Legislativul este cel care „face politicile şi dă Guvernul”. Totodată, a precizat că aproape 60% dintre români nu sunt reprezentaţi în turul al doilea al alegerilor prezidenţiale. „Dacă ne uităm puţin şi la profilul celor doi candidaţi, aproape 60% dintre români nu sunt reprezentaţi în turul doi, la această luptă pentru funcţia de preşedinte; lucru pe care până la urmă l-au hotărât românii şi trebuie să respectăm acest lucru. Fac un apel pentru alegerile de duminică. Vreau să vă reamintesc contextul în care PSD a intrat la guvernare, după opt luni de guvernare de dreapta - şi ştim cu toţii în ce criză socială şi economică ajunsesem în acel moment. Avem încă un guvern de coaliţie PSD - PNL. Şi cred că prioritatea în acest moment este să transmitem acest lucru oamenilor şi faptul că PSD a adus o stabilitate şi o predictibilitate într-o perioadă foarte complicată. Mai mult, acum deja vorbeam şi de un buget şi un plan sustenabil în perioada următoare”, a spus Ciolacu.
El a adăugat că „baza României stă în autorităţile locale”, iar „preşedintele şi guvernul nu pot implementa politici fără sprijinul acestora”. „E normal să existe această îngrijorare din partea lor. (...) Şi eu le-am spus că acest lucru - nu ţine de preşedinte, că acest lucru ţine de Parlament şi de votul românilor pentru parlamentare”, a conchis Marcel Ciolacu.
MAE: „România este „ferm” angajată în susţinerea valorilor democratice”
România este „ferm” angajată în susţinerea valorilor democratice, a drepturilor omului, inclusiv egalitatea de gen, combaterea antisemitismului, a xenofobiei şi a oricărei forme de discriminare, transmite marţi Ministerul Afacerilor Externe. „Ansamblul demersurilor de politică externă ale României este inseparabil de apartenenţa României la spaţiul de libertăţi şi drepturi garantat de statutul de ţară membră a Uniunii Europene şi aliat NATO”, subliniază MAE, într-o precizare de presă vizând „îngrijorările externe” apărute după primul tur al alegerilor prezidenţiale.
Ministerul Afacerilor Externe arată că, „la 35 de ani de când România s-a întors în familia democraţiilor occidentale prin curajul celor care au murit în Revoluţia română, aceste valori sunt cele care garantează pacea, securitatea şi prosperitatea tuturor cetăţenilor români, oriunde s-ar afla”. Ana POP
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau