Amănunte explozive din ancheta DNA la Primăria Iaşi
Dimensiune font:
Primarul Iaşului, Gheorghe Nichita, a fost ridicat ieri de procurori şi dus cu duba Jandarmeriei la audieri, la sediul central al DNA * măsura a fost luată în urma unor percheziţii făcute atât la vila edilului din Copou, dar şi la sediul Primăriei şi la Poliţia Locală, într-un dosar privind fapte de corupţie care ar fi fost comise în acest an * procurorii au reuşit să destructureze ieri o adevărată reţea de spionaj, care ar fi fost pusă la punct de primar cu ajutorul şefilor Poliţiei Locale * în acţiunile lor de filaj, poliţiştii foloseau maşinile Salubris şi erau deghizaţi în… gunoieri
Procurorii DNA au luat ieri cu asalt Primăria Iaşi, sediul societăţii de salubrizare a municipiului Iaşi şi al Poliţiei Locale, dar şi locuinţa şefului acestei din urmă instituţii, Liviu Hliboceanu, a şefului Biroului Control Urbanism, Ştefan Avarvarei şi, înainte de toate, a primarului Gheorghe Nichita. Palatul Roznovanu a fost împresurat de mascaţi încă de la primele ore ale dimineţii, toate intrările fiind păzite. „Procurori din cadrul Secţiei de combatere a corupţiei efectuează cercetări într-o cauză penală ce vizează suspiciuni privind săvârşirea unor infracţiuni asimilate celor de corupţie, comise de la începutul anului 2015 până în prezent”, au spus anchetatorii.
Spionaj de scara blocului, cu ajutorul poliţiştilor locali
Potrivit surselor judiciare însă, primarul este suspectat că îşi spiona colegii din PSD, cu ajutorul poliţiştilor locali. Acesta dorea să cunoască deplasările celor aflaţi pe lista neagră şi toate detaliile legate de acestea, inclusiv cu cine se întâlneau, ca nu cumva să treacă de partea „duşmanului”. Hliboceanu îşi punea subordonaţii să acceseze bazele de date pentru a verifica autoturismele şi pentru a afla cât mai multe detalii în legătură cu proprietarii lor. Pentru a trece neobservaţi, poliţiştii locali se îmbrăcau în gunoieri şi foloseau maşinile Salubris. De la această societate ar fi vizat un angajat de la Serviciul de Resurse Umane. Conform surselor judiciare, dacă oamenii vizaţi erau într-o încăpere, poliţiştii stăteau în zonă şi ore întregi. „Nichita Gheorghe, profitând de funcţia deţinută, a solicitat şi a primit date care nu sunt destinate publicităţii, în afara oricăror atribuţii de serviciu, şi în îndeplinirea unui interes personal”, au spus anchetatorii. Cheltuielile cu maşinile şi benzina erau decontate de şefii Poliţiei Locale prin ordine de serviciu, ca activităţi şi deplasări profesionale.
Ce s-a ridicat din locuinţa primarului?
Jandarmii de la Birigada de Acţiuni Speciale Bucureşti, însoţiţi de procurorii DNA, au ajuns în Iaşi, ieri, în jurul orelor 6.00. Prima vizată a fost „vizuina” primarului acuzat de abuz în serviciu. Odată ajunşi la locuinţa familiei Nichita din strada Petre Andrei, pentru a intra în curtea acesteia, oamenii legii au fost nevoiţi să spargă poarta vilei, dar şi să folosească spray paralizant împotriva câinelui ciobănesc german din curte. În paralel, celelalte echipe venite de la Bucureşti, cu mandatele de percheziţie şi de aducere într-o mână şi în cealaltă cu berbecul de spart uşi, au descins şi la sediul Primăriei, acolo unde percheziţiile s-au încheiat spre orele amiezii. Percheziţiile la sediul Primăriei Iaşi au început în jurul orei 7.00, activitatea instituţiei fiind blocată. Pe de altă parte, la vila din Copou a primarului Gheorghe Nichita, pe tot parcursul acţiunii procurorilor au fost prezenţi şi cei doi apărători ai săi, avocatul Ionel Nechita şi decanul Baroului Iaşi, avocatul Marius Striblea, care este şi avocatul Elenei Udrea. „În mod oficial, nu i s-a adus la cunoştinţă vreo acuzaţie domnului primar, dar din actele care mi s-au prezentat, respectiv mandatul de aducere care va fi pus în aplicare, am văzut că este vorba despre o acuzaţie de abuz în serviciu. A fost percheziţionată întreaga casă, numai că anchetatorii nu au găsit nici un lucru dintre cele pe care le vizau. Au cerut, la începutul percheziţiei, ca primarul să predea eventualele medii de stocare pe care le are în legătură cu acest caz, şi domnul Nichita s-a conformat. A predat anchetatorilor 3 stick-uri de memorie, un laptop şi un reportofon”, a declarat avocatul Marius Striblea. Fosta soţie a primarului Iaşului, Florentina Nichita, nu a fost prezentă la acţiunea procurorilor, revenind acasă cu 15 minute înainte ca primarul să fie condus la duba jandarmilor.
Chirica a rămas stăpân în Primărie
La sediul Primăriei, poliţiştii nu au dat voie nimănui în afară de angajaţii instituţiei să urce la etajul I, acolo unde procurorii îşi desfăşurau activitatea. Mai mulţi protestatari s-au adunat sub geamul primarului scandând împotriva lui Gheorghe Nichita, iar unul a încercat chiar să pătrundă în instituţie, făcând un scandal monstru pe holuri. La geamul de la biroul primarului Nichita, jaluzelele erau trase. „Au fost efectuate percheziţii, dar, sincer, nu vă pot spune ce birouri sunt vizate. Am intrat şi am ieşit doar din biroul meu, pentru că acolo am treabă. Nu mi-am permis să întreb nimic, căci, dacă ofiţerii caută documente, sunt sigur că ştiu unde să le găsească. E prematur să vorbim despre decizii, nici noi nu ştim mare lucru. Am recomandat tuturor colegilor să nu se hazardeze şi să-şi cu presupusul, atât timp cât avem o anchetă în derulare”, a declarat viceprimarul Mihai Chirica, acesta preluând ieri atribuţiile primarului, pe perioada cercetărilor efectuate de DNA.
Droguri la locuinţa şefului Poliţiei Locale?
O mare surpriză au avut procurorii la percheziţiile efectuate la şefii Poliţiei Locale, unde anchetatorii ar fi găsit chiar substanţe încadrate în categoria drogurilor. Atât directorul instituţiei, Liviu Hliboceanu, cât şi şeful Serviciului Disciplina în Construcţii, Ştefan Avarvarei, au ieşit flancaţi de jandarmi, ultimul fiind escortat de procurori la Bucureşti, pentru audieri. „Procurorii DNA au efectuat percheziţii la sediul Poliţiei Locale, vizat fiind directorul general, Liviu Hliboceanu, şi şeful Serviciului Disciplina în Construcţii, Ştefan Avarvarei, ultimul fiind de altfel şi ridicat de jandarmi”, a declarat Nicoleta Deciu, purtătorul de cuvânt al Poliţiei Locale Iaşi. De asemenea, tot ieri, procurorii au efectuat mai multe percheziţii la sediul Salubris, firma folosită ca paravan pentru acţiunile primarului Nichita.
Nelu PĂUNESCU, Ştefana CZELLER
Alţi trei şefi din Primărie, ridicaţi la orele serii
Aseară, procurorii DNA au ridicat alţi trei şefi din cadrul Primăriei. Este vorba de Eugen Chişcă, fostul şofer al primarului, actual şef al Seviciului Administrativ, Dumitru Tomorug, şeful Direcţiei Tehnice şi Adina Samson, şefa Serviciului Managementul Calităţii. Cei trei nu au primit mandate de arestare.
* * *
Istoricul penal al primarului Nichita
Acesta nu este primul dosar în care a fost cercetat primarul. În cazul proiectului Palas, asocierea în participaţiune dintre Consiliul Local şi Iulius Group, la care profitul a fost împărţit întâi în cote de 10-90 la sută, apoi 21-79 la sută, a ajuns în atenţia procurorilor în urma mai multor plângeri, printre care şi unele anonime. Aceştia au dispus însă neînceperea urmăririi penale pentru primarul Gheorghe Nichita şi mai mulţi funcţionari şi consilieri locali, pentru abuz în serviciu. Ei au ajuns la concluzia că în zbuciumata istorie a Palasului nu sunt aspecte penale. Şi istoria creditului Dexia a fost vizată de procurori, după ce finanţiştii au vorbit despre nereguli de circa 1,910 milioane de lei, la care s-au calculat dobânzi de 481.961 de lei, în folosirea banilor pentru asfaltarea străzilor. Şi aici, DNA a concluzionat că nu sunt probleme. Totuşi, judecătorii au cerut recuperarea banilor.
* * *
Gheorghe Nichita este primar al Iaşului din anul 2003, iar din iulie 2000 este membru PSD, fiind şi lider al organizaţiei judeţene a partidului, dar şi vicepreşedinte la nivel naţional
* * *
A dat note, dar nu a turnat la Securitate
Nichita a emis note informative în perioada 1978-1983, fiind citat raportul privind recrutarea: „Din discuţiile purtate cu acesta, s-a constatat că doreşte să-şi aducă contribuţia la descoperirea şi prevenirea unor activităţi îndreptate împotriva securităţii statului. În această situaţie s-a trecut la instruirea lui cu sarcini privind supravegherea informativă în rândul studenţilor străini şi români“. Un alt raport citat de CNSAS, din 1983, a indicat că dlui Nichita i s-a reproşat că nu-şi aduce contribuţia la furnizarea de date care să intereseze Securitatea, iar acesta a refuzat orice altă colaborare. Judecătorii au concluzionat însă că primarului Iaşului nu i se poate atribui calitatea de lucrător ori colaborator al Securităţii.
Evenimentul pe WhatsApp – cele mai tari știri, direct pe telefon!
Ești mereu pe fugă? Noi îți trimitem zilnic cele mai importante 3 știri din Iași, Moldova și țară – scurt, clar, fără spam.
Plus: alerte locale de urgență, noutăți exclusive și acces rapid la anunțuri importante.
► Intră pe canalul nostru oficial:
⇒ Încearcă 3 zile. Dacă nu-ți place, poți ieși oricând.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau