Mecanica, marele pariu al învăţământului profesional ieşean
Dimensiune font:
* domeniile cu cele mai mari solicitări din partea operatorilor economici pentru includerea în planul de şcolarizare 2019-2020 au fost cele de mecanică - 910 locuri * totodată, s-au format 5 noi clase pentru învăţământul dual, cu un număr de 132 de elevi înscrişi, ceea ce reprezintă 5% din totalul de 2.610 elevi cuprinşi în clasa a IX-a în învăţământul profesional
La nivelul judeţului Iaşi funcţionează 43 de unităţi de învăţământ profesional şi tehnic care în anul şcolar curent au ofertă în învăţământul profesional, dintre care 5 unităţi şcolare au clase în învăţământul dual.
Cele mai mari solicitări la învăţământul dual din partea operatorilor economici pentru includerea în planul de şcolarizare 2019-2020 a fost domeniul Mecanică (84 de locuri), urmat, la mare distanţă, de Industrie textilă şi pielărie (25 de locuri), iar cele mai puţine solicitări au fost pentru domeniul Comerţ (15 locuri), respectiv Turism şi alimentaţie (10 locuri).
Deşi învăţământul dual are o pondere relativ mică în judeţ, cifrele arată o creştere faţă de anul şcolar anterior, când s-au format doar 2,5 clase de a IX-a, cu 61 de elevi.
La învăţământul profesional, domeniile cu cele mai mari solicitări din partea operatorilor economici pentru includerea în planul de şcolarizare 2019-2020 au fost următoarele: mecanică (910 locuri), industrie textilă şi pielărie (388 de locuri), turism şi alimentaţie (292 locuri).
Domeniile cel mai puţin solicitate au fost electromecanică (56 locuri), chimie industrială (28 locuri), tehnici poligrafice (12 locuri).
La învăţământul dual, planul de şcolarizare înregistrează un grad foarte bun de realizare: au fost 134 locuri planificate, cu 132 de elevi înscrişi, ceea ce înseamnă un plan realizat în proporţie de 98,5%, faţă de 90,8% în cazul învăţământului profesional.
Cele mai atractive domenii sunt cele la care locurile din ofertă au fost completate în totalitate sau chiar peste numărul de locuri planificate. Astfel, pentru Turism şi alimentaţie, calificarea de bucătar, procentul a fost de 110%; Comerţ şi calificarea de comerciant vânzător - 106,7%, iar pentru Industrie textilă şi pielărie, calificarea de confecţioner produse textile, procentul a fost de 100%.
Planul de şcolarizare pentru domeniul mecanică a fost realizat la învăţământul dual în proporţie de 95,2%, diferenţiat pe calificări, după cum urmează: mecanic agricol (100%), operator la maşini cu comandă numerică (96,4%), lăcătuş mecanic prestări servicii (89,3%).
La învăţământul profesional, cele mai atractive domenii sunt: Chimie Industrială, cu un procent de 135,7%; Estetica şi igiena corpului omenesc (106,4%); Comerţ (104,8%); Construcţii instalaţii şi lucrări publice (102,8%); Turism şi alimentaţie (102,4%); Tehnici poligrafice (100%).
Domeniile cu cea mai mică pondere de ocupare a locurilor din planul de şcolarizare la învăţământul profesional sunt Electromecanică (32,1%), Fabricarea produselor de lemn (70,6%), Industrie alimentară (76,8%) şi Agricultură (80,2%).
Principalele avantaje ale învăţământului dual
La nivel naţional, învăţământul dual se află în al treilea an de implementare, iar în judeţul Iaşi în cel de-al doilea an. Avantajele pentru elevi sunt, printre altele, dobândirea unei experienţe timpurii în relaţie cu un potenţial loc de muncă; creşterea motivaţiei tinerilor pentru muncă şi a interesului pentru învăţare printr-o abordare integrată a educaţiei şi formării profesionale în şcoală şi la un potenţial loc de muncă; posibilitatea de continuare a studiilor, în funcţie de interesele profesionale şi potenţialului de individual de dezvoltare.
În ceea ce priveşte beneficiile pentru firme, sunt menţionate posibilităţile sporite de implicare directă în formarea tinerilor în vederea angajării în funcţie de nevoile proprii, dar şi facilităţi fiscale pentru cheltuielile efectuate de operatorii economici pentru organizarea şi desfăşurarea învăţământului profesional şi tehnic, inclusiv dual. Florentina SANDU
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau